FeaturedHaberler

Tam kapanma sonrası otomobil fiyatları artacak mı?




Koronavirüs vakalarının tekrar artış göstermesi ile birlikte hali hazırda içinde bulunduğumuz bir tam kapanma sürecine girdik. Peki bunun sonucunda otomobil fiyatları nasıl etkilenecek?

Koronavirüsün otomotiv sektörüne olan etkileri devam ediyor. Ülkemizde 29 Nisan 2021’de başlayan tam kapanmanın Ramazan Bayramından sonra 17 Mayıs 2021’de tamamlanması ile sıfır ve ikinci el araçlarda ertelenen taleplerin artması ve bununla beraber, üretimde bir süredir yaşanan aksaklıkları da değerlendirdiğimizde fiyatlarda hareketlilik bekleniyor. Kapanma süreciyle birlikte otomobil ilanlarındaki araçların, ilanda kalma sürelerinde yaşanan artışlar da bu görüşü destekler nitelikte. 

Otomobil markalarının global yöneticileri de ikinci çeyreğin ilk çeyreğe göre daha zorlu geçeceğini ifade ederken, çip krizi ve bazı tedarik sıkıntıları gibi konular sıfır km araçlardaki tedariği olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Bu durumda sıfır araçlar ile birlikte 2. el araç fiyatlarındaki dalganlanma da artış yönünde kendini gösterebilir. 

İlgili Makaleler

26 Yorum

  1. Maalesef arttılar bile. Baktığımız araçlardan C-Estate’in liste fiyatı 707’den 749bine çıktı bile :confused:
  2. Bence çıkmalı araçlar hak ettiği değerleri görmüyorlar misal örnek olarak EGEA diyelim bence en baz model satışı 250.000 TL üzerinde olmalı.
  3. O gün de o paraya 450 bin daha koyulur Bazsat alınır.

    Kesinlikle ama bence araç fiyatları hak edilen seviyede değil , çünkü üretim maliyetlerini göz önüne alınca bunun argesinden üretim hattına fabrikasından bilmem neresine kadar hepsi maliyet , dediğim gibi ben isterim ki en baz egea 250.000 TL civarlarında olsun.

  4. Kesinlikle ama bence araç fiyatları hak edilen seviyede değil , çünkü üretim maliyetlerini göz önüne alınca bunun argesinden üretim hattına fabrikasından bilmem neresine kadar hepsi maliyet , dediğim gibi ben isterim ki en baz egea 250.000 TL civarlarında olsun.

    Tez vurun kellesini.

  5. Artmazsa ayıp eder,ülkedeki en ufak gündem araba fiyatlarına yansır olmuş.Artsın bakalım alan memnun satan memnun demek ki.
  6. Artmazsa darılırım, neyin hayalini kursak iyice tırmandırdılar. Daha birkaç ay önce buradan da söyleyip 35 bin tlye aldığımız palio bugün 45 bin(!) ediyor sözde. Ben isterim ki 10 bine satayım 30a 2010 linea alayım ama cidden şaka gibi bir piyasa var ve her girip baktığımda insaf diyorum. Keza (kendi arabam olduğundan ve rahatlıkla gömebileceğimden palio diyorum) bugün milattan önceden kalma tek nokta enjeksiyonlu, gitmeyen, yakan 1.4 20 yaşında bir arabaya 45 bin değer biçiliyor. 60 yazanlar da var ama artık o başka bir kafa, biz o seviyelere çıkamayız :)
  7. Artmazsa darılırım, neyin hayalini kursak iyice tırmandırdılar. Daha birkaç ay önce buradan da söyleyip 35 bin tlye aldığımız palio bugün 45 bin(!) ediyor sözde. Ben isterim ki 10 bine satayım 30a 2010 linea alayım ama cidden şaka gibi bir piyasa var ve her girip baktığımda insaf diyorum. Keza (kendi arabam olduğundan ve rahatlıkla gömebileceğimden palio diyorum) bugün milattan önceden kalma tek nokta enjeksiyonlu, gitmeyen, yakan 1.4 20 yaşında bir arabaya 45 bin değer biçiliyor. 60 yazanlar da var ama artık o başka bir kafa, biz o seviyelere çıkamayız :)

    Ek olarak araba fiyatları bence artar. Çip kriziydi, üretim aksamasıydı, geçen yıldan kalan modellerin bitmesiydi derken yine arz talep zincirinde aksamalar olması kaçınılmaz bence. Sonuç olarak 19 yaşımdayım punto hayali kuruyorum (kötü demiyorum asla) ve uzuuun bir süre daha hayal olmayı sürdürecek galiba.

  8. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik daralma, kötü gidişat, dünyada patlak veren pandemi, üretimde yaşanan aksaklıklar v.s gibi iç – dış bir sürü sorun varken, ortada kaotik bir durum varken fiyatlar niye düşsün, neye göre düşsün ? Kaotik ortamlarda ne otomobillerin ne de diğer tüketim mallarının fiyatları düşer. Kaos ancak pahalılık getirir.
  9. Yalandan düşük tutulmaya çalışılan döviz kurları, ekonomik buhran nedeniyle artacak, kur artışına bağlı olarak fiyatlar da mecbur artacak. Öyle arz talep dengesi filan bu durumu kurtarmaz.
    Çok kısa sürede kripto para zenginleri türedi. Kimseye satamasalar arabaları bu arkadaşlara satabilirler.
  10. Umarım tahmin konusunda hepimiz yanılır siz haklı çıkarsınız.Yoksa sıfır araba almak benim için hayal olacak.

    Keyfini kaçırmak istemezdim ama bu mümkün değil. Düşmesi için geçerli tek bir sebep yok.

    Döviz ve değerli madenler kendini fiyatladı. Kredi faizleri bir noktaya oturdu. İnsanlar bu duruma göre bütçelerini ayarlayıp tam gaz yüklenecekler sıfır araç alımına.

  11. Kapanmada satılamayıp elde kalan arabalar bitene kadar sabit ya da düşüş, sonra araba kalmayınca yükseliş görüyorum ufukta…
  12. Daha dün egea 100 tl olmuş diye şok yaşarken şimdi 100 tl ye araç kalmadı, maalesef yakın zamanda egea 200 tl den başlıyor denildiğinde şokella şoku yaşayacağız ve egeanın 140 dan başladığı bu günleri de özleyeceğiz gibime geliyor :(
  13. Sıfır araç fiyatlarına ‘güncelleme’ gelmeye başladı zaten. Tam kapanma sonrası güzel açılacağız 😊
  14. Ya haydi vergisiz baz fiyata göre basamaklı bir ÖTV sistemi getirildi. Bari bu basamaklar enflasyona göre güncelleme görse. Geçen yıl 130.000 lira olan %50-%80 geçiş sınırının bugün bir geçerliliği kalmadı.
  15. Araçların fiyatları sürekli artıyor, işin garibi araç da yok piyasada. Yasaklar başladığından beri araştırıyorum piyasada araç yok. Bazı sitelerde de araçların kasıtlı olarak satılmadığını, gelecek zamla birlikte bayilerin kasıtlı zamlı satmak istediğini okudum. Yasak kalkınca bir iki bayiyi ziyaret edeceğim izlenimlerimi paylaşırım.
  16. Artacak, notere gidersin nöbetçisini ararsın, arabaya bakacaksın yasak var izin alman gerek, esnafsan evde oturuyorken giderin var araba almakta tereddüt yaşarsın, ustaya baktıracaksın sanayi kapalı. Bütün bunlar varken araç almak en iyi dönemdi-yani kapanma dönemi- evet bu dönemden sonra bayağı bir artacağını pik yapacağını düşünüyorum.Şu an zaten en düşük seviyseinde son 3-4 ayı takip edenler kapanma sürecinde en düşük fiyatları gördüklerini rahatlıkla söyleyebilir.
  17. Artacak, notere gidersin nöbetçisini ararsın, arabaya bakacaksın yasak var izin alman gerek, esnafsan evde oturuyorken giderin var araba almakta tereddüt yaşarsın, ustaya baktıracaksın sanayi kapalı. Bütün bunlar varken araç almak en iyi dönemdi-yani kapanma dönemi- evet bu dönemden sonra bayağı bir artacağını pik yapacağını düşünüyorum.Şu an zaten en düşük seviyseinde son 3-4 ayı takip edenler kapanma sürecinde en düşük fiyatları gördüklerini rahatlıkla söyleyebilir.

    Benim anlamadığım şey, kapanma sürecinde patır patır araç satılması. Malum sarı sitede listemde ekli araçların bir çoğu kapanma sürecinde gitti ve dediğiniz gibi fiyatlar coşuyor.

  18. Benim anlamadığım şey kapanma sürecinde patır patır araç satılması. Malum sarı sitede listemde ekli araçların bir çoğu kapanma sürecinde gitti ve dediğiniz gibi fiyatlar coşuyor.

    Aslında aciliyeti olanlar sattılar, çoğu uygun fiyatlara. Şimdi aciliyeti olmayan olta atanlar bir daha türeyecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu