Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Meksika Rallisi’ne bakış




Dünya Ralli Şampiyonası’nda 2017 sezonunun üçüncü ayağı Meksika’da koşuldu. Sezonun ilk toprak rallisi olma özelliğini taşıyan Meksika Rallisi’nde otomobiller oldukça zorlandı. Toyota Gazoo Racing ekibi buradan önemli dersler çıkarırken tüm takımların ortak sorunu motorların harareti oldu.

Bu sezonun Meksika Rallisi’ni yıllarca akıllarda tutacak olay ise bitiş etabı “Power Stage”de yaşandı. Bitime 1 kilometre kala yarışı lider götüren Citroen WRT pilotu Kuzey İrlandalı Kris Meeke’nin yoldan çıkıp otoparka dalması ve ardından bir şekilde yolu bulup yarışı kazanmayı bilmesi Pazar gününden beri en çok konuşulan konu oldu. Gelin bakalım başka neler neler olmuş!

Kris Meeke’nin etap yolunu bulması pek kolay olmadı.

Çarşamba

Çarşamba günü akşam saatlerinde yapılan deneme etabı “Shakedown” ile geçildi. 2017 Dünya Ralli Otomobillerinin ilk kez bir ralli atmosferinde toprak yola çıktığı etapta rallinin sıkıntılı geçeceği hemen anlaşıldı. Buradan en iyi zamanı çıkaran Belçikalı Hyundai Motorsport pilotu Thierry Neuville yollardan hiç memnun kalmadı. Çünkü etap yolları genişletilmişti ve böylece yol kenarındaki taşlar yolun içine girmişti. Bu yüzden yolları çok sert ve kaygan bulan Neuville diğer pilotları uyardı. Belçikalı’nın ardından son şampiyon Fransız M-Sport pilotu Sebastien Ogier ikinci, Meksika Rallisi’nin bomba ismi Kris Meeke üçüncü ve Toyota’nın Fin pilotu Jari-Matti Latvala üçüncü oldu. Bu sıralamayla ilk dört tüm takımları kapsamış oldu.

Perşembe

Perşembe akşamı ise açılış seramonisi ve ardından ilk etaba ayrıldı. Gösteri anlamında bir sokak etabı olarak koşulan ilk etaptan Latvala’nın takım arkadaşı Hanninen en iyi süreyi çıkardı. Toplanan kalabalıkla birlikte tamamen festival havasında etkinliklerle geçirilen gecenin ardından otomobiller Meksiko’nun 400 km kuzeybatısındaki Leon kentindeki park alanına havadan ve karadan taşındı. Yani nereden baksanız İstanbul-Ankara gibi bir yol ertesi sabah geri dönmek üzere onca otomobille tepildi.

Cuma

Cuma günü Meksika Rallisi’nin ilk dolu günü olarak sabah 10’da başlayacaktı ki otomobiller o 400 km’lik yoldan bir türlü gelmek bilmedi. Meksiko-Leon yolundaki ciddi bir kazadan dolayı 6 saat yolda bekleyen taşıyıcı araçlar Meksiko’ya vardığında saatler 8.30’u gösteriyordu. İlk etabın başlamasına sadece 90 dakika kaldığından günün ilk iki etabı ÖE 2 ve ÖE 3 iptal edildi. Böylece toplamda 75 km’lik iki etap feda edilmiş oldu.

İptal edilen etaplar dışında 5 özel etabın koşulduğu Cuma gününe Kris Meeke hızlı başladı ve liderliğe en baştan sarıldı. Öyle ki koşulan ilk etabı tertemiz geçebilen tek pilot sezona çok talihsiz başlayan Kuzey İrlandalı oldu. Meksika Rallisi’ni daha önce üç kez kazanan Ogier ise Fiesta’sının sol arkasındaki darbeyle birlikte Meeke’nin arkasına geçti. Ayrıca motorunun aşırı ısındığından ve etabın yarısını sıcaklık alarmını dinleyerek geçtiğini söyleyen Ogier bu konuda yalnız değildi. İsveç Rallisi sonrası genel klasmanda liderliğe yükselen Latvala da motor sıcaklığından mustaripti, ancak onun sorunları fren boyutuna da ulaşınca şansı Fransız kadar açık olmadı ve ralliye kötü başladı. Toyota’nın ikinci Fin pilotu Juho Hanninen ise konuşamayacak kadar hasta olduğundan yine güzel sonuçlar elde edemedi. Cuma gününün kaybedeni ise yakıt filtresindeki tıkanma yüzünden motoru marş basmayan ve bu yüzden otomobili yürüme hızına düşen İspanyol Hyundai pilotu Dani Sordo oldu. Sordo’nun asıl üzüntüsü ise yavaş gittiği için 10 dakika ceza almasıydı.

Cumartesi

Meksika Rallisi’nin en uzun gününde dokuz özel etap koşuldu. Bu kez Leon kenti yakınlarındaki dağ yollarında koşulan etaplarda hafif yağan yağmur ve irtifa sayesinde hava biraz serinledi. Böylece tüm sürücülerin ortak problemi hararet ortadan kalktı. Bu şartlarda Kris Meeke’in liderliğini sürdüğü rallide Ogier onu bir arkasından takip etmeye devam etti. Fren sorununu artık aşabilen ama bu sefer kayaya toslayan Latvala ise istediği sıralara çıkamadı. Latvala’nın takım arkadaşı Hanninen ise hastalığından dolayı günü bitirebildiğine şükredecek noktadadaydı.

Pazar

Kris Meeke ve Paul Nagle haklı zaferi kutluyor. -wrc.com

Meksika’daki son günde her rallide olduğu gibi son etabı ekstra puan dağıtan “Power Stage” olmak üzere iki özel etap koşuldu. Bugün başka önemli olaylar olduysa da Kris Meeke’nin son etaptaki hikayesi deyim yerindeyse bütün rallinin önüne geçti. Meksika Rallisi’nin ilk gününden itibaren lider konumda bulunup son etaba da bu şekilde gelen Meeke; bu etaba kabus gibi başlayan sezonda her şeyi tersine çevirmek, pek fazla ralli kazanamayan takımına podyumdan da öte bir zafer armağan etmek ve en önemlisi Meksika Rallisi gibi oldukça zorlu bir rallide son şampiyon arkasında onu kovalarken galip gelmek üzere çıkıyordu. Bu hislerin ağırlığıyla götürdüğü 22 km’lik etapta tüm bunlara ulaşmasına 1 km’den az bir yol kalmışken yaptığı ufak bir hata ilkin ona çok pahalıya patlayacakmış gibi göründü. Ancak filmleri aratmayacak bir yol bulma mücadelesi ve ardından yola geri dönüşüyle Meeke, işin sonunda herkesten şaşkındı.

I’m a lucky lucky boy!

 

Bu mücadelenin ardından, Ogier’in ikinci bitirdiği son etabı yedinci tamamlayan Meeke için bu durum onu zaferinden alıkoyamadı.

Dünya Ralli Şampiyonası’nda bir sonraki ayak Fransa’nın Korsika Adası’nda 6-9 Nisan tarihleri arasında koşulacak.

Foto Galeri

 

 

 

İzzet Can Bekar

Küçükken babamın Tipo'suna binip onu kullandığımı hayal ederdim, zihnimde uzun yolculuklara çıkar babam gibi vites değiştirirdim. O yıllarda gelişen bu tutku, hayatıma şekil veriyor. Bu arada İTÜ'de Makina Mühendisliği okuyorum ve gerçek bir motor sporları tutkunuyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu