FeaturedHaberler

Dacia Duster, dünyada en çok satan SUV olabilecek mi?




Sibirya soğuğundan Fas çölüne kadar pek çok coğrafyaya ulaşan, SUV araçları geniş kitlelere ulaştıran ikonik bir model olan Duster, 60’a yakın ülkede 2 milyon adet satış başarısına ulaştı.

Dacia tarafından 2004 yılında yollara çıkmaya başlayan Logan’ın ardından 2010 yılında tanıtılan Duster, markayı geleceğe taşıyan yeni nesil ikinci Dacia oldu. Erişilebilir, şık ve güvenilir olan Duster, 2010 yılında ihtiyaçlara cevap veren bir model olarak doğarken hızla marka ve tüm sektör için ikonik bir model haline geldi. Bugüne kadar 2 milyon satış adetine ulaşarak büyük bir başarı elde etti. Türkiye 152 bin 406 adetle, en fazla Duster satışı gerçekleşen 4’üncü ülke konumunda bulunuyor.

Helsinki-Ankara hattı

2 milyon adet Duster için 2 bin 100 futbol sahasından daha fazla alan gerekirken, arka arkaya dizildiklerinde ise Ankara-Helsinki arası gidiş dönüş bir rota oluşturulabiliyor. Üretim bandından ortalama her 63 saniyede bir Duster inerken, günde ortalama bin adet Duster üretiliyor. 2 milyon Duster üst üste yerleştirildiğinde ise 380’den fazla Everest Dağı yüksekliğine ulaşıyor.

Duster, küresel bir amaç

Duster 1’e verilen kod olan H79’un doğuşunda ürün ekiplerine verilen görev, henüz pazarda olmayan bir araç ortaya koymalarıydı. Dünyanın dört bir yanındaki insanların kullanımına hitap etmesi gerekiyordu ve bu nedenle dondurucu soğuk ve yüksek sıcağa uyumlu olmalıydı. Tüm bunlar, tüm rakiplere meydan okuyan bir fiyata sunulmalıydı. Özetle, bir 4WD araç gibi sağlam, güvenilir ve çok yönlü bir araç ortaya çıkmalıydı.

Tasarım süreci; 6 vitesli şanzıman, kavramalı aktarma organları, hacimli tekerlekler ve daha fazlasını bünyesinde barındırmalıydı. Ekipler bugün bile birçok detayı hatırlıyor. Örneğin, otomobilin 1000 rpm’de 5,79 km/s hızla ilerlediği ‘sürünme’ özelliği bunlardan biri. Duster 1 Ürün Müdürü Loïc Feuvray, savaş sırasında ciplerin yanında yolu temizlemek için yürüyen askerler gibi benzer bir protokol izledi:  Arazi tipi 4WD kadar kadar hızda olduğumuzdan emin olmak için otomobilin yanına yürürdüm.” Duster yollara çıktığı günden bu yana sayısız arazi yolculuğunda kendini kanıtladı. Bu da tasarımcıların görevlerinde başarılı olduğunu gösteriyor.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Tofaşı bugün sattıran tek şey arkadan itiş, bunu da sattıran ne sürünmesi ne de güzelliği. Emsallerinden uygun fiyatlı bir 4 çeker olması bence. Çünkü öveyim desem başka elle tutulur bir yanı da gelmiyor aklıma. Ama bu bahsettiğim gayet yeterli bir kriter. Öyle ki imkanım olsa sıfır 4wd ve dizel bir duster almayı isterdim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu