Volkswagen, ID.Buzz ve ID.Buzz Cargo’nun ilk gösterimini gerçekleştirdi. Markanın hafif ticari araç sınıfındaki tamamen elektrikli ilk modelleri, Hamburg’ta tanıtıldı.
Tanıtımda konuşan Volkswagen yöneticileri, ID. Buzz’ın elektrik çağının gerçek bir ikonu olduğunu vurguladı. 1950’lerde Volkswagen Bulli, otomotivde yeni bir özgürlük ve bağımsızlık duygusunu, büyük bir duyguyu temsil ediyordu. ID.Buzz da bu yaşam tarzını benimsiyor ve zamanımıza aktarıyor. Emisyonsuz, sürdürülebilir, hem kullanıcısıyla hem dış dünyayla tamamen bağlantılı ve bir sonraki adım olan otonom sürüşe de hazır.
Karbon ayak izi sıfıra indirgenen ID.Buzz’ın her iki versiyonu da, sürdürülebilirlik özellikleriyle birer öncü konumunda. Ayrıca aracın iç mekanında, geri dönüştürülmüş sentetik malzemeler yer alırken gerçek deri kullanılmadı.
ID.Buzz Volkswagen Ticari Araç tarafından Hannover’de, Volkswagen Grubu’nun Modüler Elektrikli Tahrik Platformunda (MEB) geliştirildi. Tamamen elektrikli otomobiller için geliştirilen dünyanın ilk ölçeklenebilir seri üretim platformu olan MEB, farklı modeller ve segmentler için temel oluşturuyor. MEB platformu, geleceğin yeni modelleri için, yazılım ve teknolojinin daha da geliştirilmesine olanak tanıyor.
170 kW’a kadar şarj gücü
ID.Buzz ve ID.Buzz Cargo modellerinde toplam 82 kWh (net: 77 kWh) enerji sağlayan yüksek voltajlı lityum iyon batarya bulunuyor. Batarya, arka aksa entegre edilmiş olan 150 kW’lık elektrik motorunu besliyor. Maksimum hız elektronik olarak 145 km/s ile sınırlandırılmış. Aracın elektrikli motoru 310 Nm’lik maksimum tork üretiyor. Bataryanın konumu sayesinde iyice düşürülmüş olan ağırlık merkezi sayesinde aracın dinamizmi artıyor. Tasarım, ID. Buzz’ın dönüş dairesi çapının yaklaşık 11 metre olmasını da sağlıyor.
Lityum iyon batarya, 11 kW alternatif akımla (AC) şarj edilebildiği gibi, bir CCS konektörü aracılığıyla DC hızlı şarj istasyonunda 170 kW’a kadar artan bir güçte şarj edilebiliyor. Bu şekilde şarj edildiğinde, bataryanın şarj seviyesi yaklaşık 30 dakikada yüzde 5’ten yüzde 80’e yükseliyor.
Uzun dingil mesafesi, kompakt gövde.
ID.Buzz’ın ve ID. Buzz Cargo’nun öne çıkan bir başka özelliği ise, 2,988 mm’lik aks mesafesiyle neredeyse mevcut Transporter T6.1 ile aynı değere sahip olmaları. Her iki versiyonun da uzunluğu 4.712 mm. Toplam uzunluğa oranla, aks mesafesinin çok uzun olması, aracın kapladığı alandan en uygun şekilde yararlanılmasına imkan tanıyor. ID.Buzz’ın iki versiyonunun yüksekliği; spesifikasyona bağlı olarak, çatı anteni de dahil olmak üzere 1.937 mm veya 1.938 mm. 1.985 mm’lik yeni model, T6.1’den 81 mm daha geniş. Ayrıca 11,1 metrelik dönüş çapı da son derece düşük.
Avrupa lansmanı Eylül’de
ID. Buzz üretimine bu yılın ilk yarısında başlanması ve sonbaharda Avrupa lansmanının gerçekleştirilmesi planlanıyor. ID. Buzz, elektrikli araç regülasyon ve homologasyon süreçlerinin tamamlanmasına paralel olarak Türkiye pazarına sunulacak.