FeaturedHaberler

Audi’den yenilikçi montaj ve lojistik konsepti: Modüler Montaj




Audi otomotiv endüstrisinde dünyanın ilk modüler montaj sistemini yeni ve tamamlayıcı bir organizasyon biçimi olarak tanıttı.

Günümüzde ürünlerde ve talepte artan karmaşıklık, üretim gereksinimlerini de değiştiriyor. Bu durum, müşteriye özel ihtiyaçlara, kısa vadeli pazar değişikliklerine ve sürdürülebilirlik konularına her zamankinden daha fazla esneklikle uyum sağlanması gerekliliğini ortaya çıkarıyor. Bunun bir sonucu olarak, geleneksel bir konveyör bant düzeneğinin haritasını çıkarmak da giderek daha zorlu bir hale geliyor. İşleri bu şekilde yapabilmek, sabit bir sırayla, her ürün için tek tip döngü süresi ilkesine dayanıyor. Audi’nin geliştirmekte olduğu Modüler Montaj ise, kayışsız veya tek tip bir çalışma hızı olmadan çalışıyor.

Audi’nin gelecekteki üretim taleplerine verdiği cevaplardan biri olan Modüler Montaj, sert konveyör bantları yerini, değişken bir istasyon dizisi, değişkene bağlı işlem süreleri (sanal konveyör bandı) ile oluşan dinamik prosedürlere bırakıyor. Konsept model hali hazırda sonraki seri uygulamaya hazırlık amacıyla, Ingolstadt fabrikasında iç kapı paneli ön montajında kullanılıyor. Audi’nin çevik ekiplerde ağ bağlantılı üretim geliştirdiğinin ve inovasyon kültürünün en önemli örneği olarak kabul edilen pilot proje, daha esnek ve verimli montaj imkanı sunuyor.

Moduler Montaj çalışana da yarıyor

Esnek sistemin en önemli avantajlarından biri de fiziksel kısıtlamaları nedeniyle artık hatta çalışamayacak durumda olan işçilerin istihdamına olanak tanıması. Audi, çalışanların yükünü hafifletmek için üretim sürecinde daha esnek otomasyon kullanıyor. Tek tip bir döngü yerine, değişkene bağlı işlem süresi sayesinde tüm çalışanlar daha hafif bir iş yükü alıyor.

Pilot proje, değer yaratmaya ve kendi kendini yönetmeye yönelerek üretim süresini kısaltıyor, üretkenliği yaklaşık yüzde 20 oranında artırabiliyor. İstasyonların bağlantısını keserek, işleri fazla çaba harcamadan yeniden planlamayı mümkün kılan sistem, esnek donanım ve otomatik yönlendirmeli araçlar sayesinde, genellikle sadece yazılımın ayarlanmasına ihtiyaç duyuyor. İstasyonlar, ürünlere ve talebe göre birbirine bağlı bir konveyör bandına göre daha kolay uyarlanabiliyor. Audi, Modüler Montajı bir sonraki adımda daha büyük bir ölçekteki montaj hatlarına entegre etmeyi amaçlıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu