FeaturedHaberler

Audi’nin yeni Car-to-X teknolojileri




Aydınlatma sistemlerine en fazla kafa yoran marka konumundaki Audi, Uluslararası Otomobil Aydınlatmaları Sempozyumunda yeni teknolojileri hakkında bilgiler paylaştı.

Hayatına halojen ampuller ile başlayan otomobil far sistemleri zamanla: Xenon, Bi-Xenon, LED ve henüz yaygınlaşmamış Matrix LED sistemleriyle gelişimini sürdürüyor. Hem görsel açıdan hem de aydınlatma performansı açısından daha kalitesini isteyen Audi gibi markaların çalışmaları sayesinde bu günlere gelen aydınlatma teknolojisi, Matrix Lazer Aydınlatma Sistemi ile görülmemiş bir performans ve teknoloji sunmaya hazırlanıyor.

Audi, otomobillerin kendi aralarında ve çevreleriyle olan iletişimini sağlayacak olan, birkaç yıla kadar yaygın bir şekilde kullanımına başlanacak Car-to-X teknolojilerine yeni aydınlatma sistemini entegre etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Üzerinde çalışılan sistem, yolun belli bir bölümünde araçların istenilen yerden geçmesi için seri uyarı ışıklarının konulduğu ve böylece dar bir geçidin oluştuğu bir bölgede, uyarı ışıklarından durum bilgisi alıp farları bu duruma göre ayarlamaya yarıyor. Dar bölümde aracın sağa ve sola olan mesafesinin azalıp sürücünün dikkatinin dağılabileceğini düşünen Audi Mühendisleri, Matrix Lazer farların böyle durumlarda normal aydınlatmaya ek olarak aracın genişliğini yol üzerinde sürücüye gösterebilecek şekilde yanmasını hedefliyor.

Matrix Lazer farların yapacakları bunlarla sınırlı kalmıyor. Seyir esnasında durup yayalara yol verildiğinde diğer şeritten gelebilecek tehlikeler için yayaların önüne “STOP” yazısı belirmesini sağlayan bu sistem, ayrıca aracın geldiğini görmeyerek yola dikkatsizce atlayan yayalara da flash çakıyormuş hissi veren özel bir ışık gönderip aracın yaklaştığını haber veriyor.

Audi’nin Car-to-X teknolojilerine entegre etmek istediği bir başka sistemde ise otomobilin, önündeki trafik ışıklarıyla irtibatta olması hedefleniyor. Çok uzak mesafeden trafik ışıklarının ne renkte yandığını ve bu ışıkların yanında yer alan geri sayım sayacı bilgisini otomobille paylaşan bu sistem; kırmızı ışığın ne zaman yeşil ışığa döneceğini yada tam tersi bir şekilde yeşil ışığın ne zaman kırmızıya döneceğini sürücüye haber veriyor. Bu teknoloji sayesinde sürücüsüne trafik ışıklarına göre kendini ayarlama imkanı tanıyacak olan Audi, zamandan ve yakıttan tasarruf edileceğini belirtiyor.

Son olarak bir süre önce tanıtılan ancak sonrasında pek bir bilgi paylaşılmayan OLED stop farları hakkında da üstü kapalı bir açıklama yapan Audi yetkilileri, bu teknolojiyi seri üretim araçlarında kullanan ilk üreticinin de yine Audi olacağını belirtiyorlar.

Burak Yavuz

1985 Ankara doğumluyum. Fırat Üniversitesi Otomotiv Öğretmenliği mezunuyum.Şuan bir hava yolu şirketinde uçak yapısal teknisyeni olarak çalışıyorum. 6-7 yaşımdan beri arabalarla iç içeyim. 1992 yılından bu yana biriktirdiğim, otomobil dergilerinden oluşan geniş bir koleksiyonum var. Videolarını ve haberlerini beğenerek takip ettiğim otopark.com ailesine :"Nasıl yardımcı olabilirim?" düşüncesiyle katıldım. Kimi zaman mutluluğumuza kimi zaman da hüznümüze ortak olan otomobillerin, A noktasından B noktasına gitmeye yarayan vasıtalar olmadığını gösteren OTOPARK.com ailesinin bir ferdi olmaktan dolayı çok mutluyum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Mercedes’in multibeam teknolojisini görenler , buna ne derler acaba , bmw ve audi çok geriden geliyor çok.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu