FeaturedHaberler

Aracınızı Kış Sezonuna Nasıl Hazırlarsınız?




Sabah işe gittiğiniz sırada kar yağarsa ve o an yaz lastikleriyle yakalanırsanız? Bu oldukça ciddi sorunlara yol açabilirdi. Bu yüzden özellikle yol konusunda erken hazırlık yapmak olası bir sorunda ‘iyiki önlemimi almışım’ demek sizi yaşamak istemediğiniz pek çok durumdan kurtarır.

Kış sezonu gelmeden aracınız için yapabileceğiniz bir dizi kontrol bulunur. Bunlar rutin kontroller olduğu kadar önemli detaylar da içerir. Kış lastiği satın almak bunlardan biriyken var olan lastiğinizin durumunu kontrol etmek de en az satın almak kadar önemlidir.

Sayfanın devamında bir liste bulacaksınız. Bu listede kış sezonu öncesinde belki hiç dikkat etmediğiniz pek çok detayı bulabilirsiniz. Daha iyi bir hazırlık için kaydırmaya devam edin!

Lastik Aşınma Kontrolü

Lastiklerinizin dişlerinin aşınması, yol tutuşuna ve performansa karşı oldukça önemli bir kriterdir. Bu, olası bir su ya da asfalt sorunlarında araç kontrolüne, fren performansına doğrudan etki edeceği için düzenli aralıklarla kontrol etmelisiniz.

Peki lastik aşınma kontrolünü nasıl yapabilirsiniz?

Aslında pek çok lastik markası bunu sizin için kolaylaştırır. Lastiğin dış duvarında oklarla gösterilen bir diş aşınma çizgisi vardır. Lastik yüzeyi göstergeye ne kadar yakınsa lastiğiniz o kadar aşınmıştır. Ortalama bir aşınma varsa eğer bir süre daha kullanabilirsiniz.

Lastik Hava Basınç Kontrolü

Lastik basınç kontrolünü aslında sadece kışa hazırlık için değil 12 ay boyunca belirli aralıklarla yapmalısınız. Pek çok benzinlikte bulunan basınç ölçer ile düzenli aralıklara basınç kontrolünüzü yapın. Lastik üreticileri tarafından önerilen kontrol süresi 2 ila 4 haftada bir kez.

Lastiğinizin ideal basınç değerlerine sahip olması ömrünü uzattığı kadar yol tutuşu, direksiyon hakimiyeti, fren mesafesi gibi pek çok faktöre doğrudan etki eder.

Peki lastiklerin doğru basıncını nereden bileceksiniz?

Lastik üreticiniz ideal ve olması gereken basınç değerlerini lastiğin kenarına yazar. Bu kontrol edebileceğiniz ilk noktayken basınç değerleri uzun yol/şehir içi, yük durumu, aracın durumu gibi pek çok noktada değişkenlik gösterebilir. Bunun için lastik basınç hesaplama sistemlerini kullanabilirsiniz.

Kış Lastiği

Kış mevsiminde kesinlikle bir kış lastiğine ihtiyacınız var. Özellikle kış mevsimi için üretilmiş lastikleri tercih etmenizi öneririz. Dört mevsim olarak satılan pek çok lastik genel anlamda işe yarar olsa da güvenliğinizi maksimize etmek için sadece kış şartları için üretilmiş özel bir lastik kullanmalısınız. Kış lastik fiyatları geniş bir skala seyreder. Araç kullanıcıları genellikle Goodyear, Petlas, Continental gibi markaların kış lastiklerini tercih eder.

Yağ ve Antifriz Kontrolü 

Antifriz kontrolü oldukça kolaydır. Bunun için radyatör kapağını çıkarmanız gerekmez. Yalnızca sıvı seviyesini kontrol etmeniz yeterlidir. Hazne üzerinde sıvı seviyesini gösteren çizgileri takip etmeli ve dolu olup olmaması durumuna göre antifriz eklemelisiniz.

Araç yağı da aynı antifriz gibi oldukça kolay bir şekilde kontrol edebileceğiniz ve takviye yapabileceğiniz bir işlemdir. Yağ çubuğunu kaldırıp yine üzerinde bulunan seviyeleri kontrol ederek motor yağ durumunu kolayca tespit edebilir ve eksik olduğu durumda herhangi bir yardıma gerek olmaksızın takviye yapabilirsiniz.

Akü Kontrolü

Soğuk havalarda akü daha soğuk olduğu için şarj kapasitesi azalır. Bu yüzden akünün durumunu kontrol ettirmek, eğer ömrünü tamamlamaya yakınsa değiştirmek akıllı bir karar olacaktır. Çünkü olumsuz hava koşullarında yolda kalmak istemezsiniz. Bu yüzden kış sezonu öncesinde mutlaka akünüzü kontrol ettirin ve olası bir problemle karşılaşırsanız yenileyin.

Fren Kontrolü

Buzlanma, ıslak zemin, kar gibi kötü yol koşullarında en önemli şey kuşkusuz frenlerdir. Sezon öncesi mutlaka frenlerizin durumunu kontrol ettirmelisiniz. Frenler, hava koşullarından dolayı ekstra baskı altında olduğu için sadece sezon öncesi değil mevsim boyunca da en azından 2 defa kontrol ettirilmeli. Güven veren fren sistemi, sürüşünüzdeki kaliteyi de artıracaktır.

Yeni Silecek Lastikleri

Yıl boyu yıpranan silecek lastikleri, yoğun yağışlı günlerde görüşünüze zarar verebilir. Bu durum pek çok beklenmedik soruna yol açar. Bir sürücü nereye gittiğini ve civarını en net şekilde görmelidir. Bu yüzden sileceklerinizin lastiklerini yeni bir takım ile mutlaka değiştirin. Kar, yağmur gibi yoğun yağışlarda görüş mesafesi en önemli şeydir ve buna ihtiyacınız olacak. 

Benzin Deposunu Yarıda Tutun

Bir benzin deposunda çok fazla boş alan olduğunda nem birikmeye başlar ve bu durum yakıtı seyreltebilir. Bu durum aracınızın pompalarına ve diğer parçalarına aşırı yük bindirebilir. Biriken nem donarsa, hasar çok daha büyük sonuçlar doğurur. Kış aylarında deponuzu mümkün olduğunca dolu tutmanız kritik bir öneme sahiptir.

Farlarınızı Kontrol Edin

Bu kulağa oldukça basit geliyor fakat kış aylarında günler daha kısadır ve hava daha kötüdür. Bu nedenle far bakımı kışa hazırlık kontrol listesinde önemli bir yere sahip. Farlarınızı düzenli olarak kontrol edin ve temizleyin. Tuz ve kir hızla birikebilir, bu da hem farların etkisini hem de diğer araç sürücüleri için görünürlüğünüzü azaltır.

Acil Durum Çantası

Aracınızda mutlaka bir acil durum çantası bulunmalı. Bu olası yolda kalmalar, tehlikeler ve pek çok olumsuz durumda sizin için kurtarıcı olacaktır. Bir acil durum çantasında ise şunlar bulunmalıdır:

  • Çekme halatı,
  • Uyarı levhası,
  • İlk yardım seti,
  • Akü takviye kablosu,
  • Don çözücü,
  • Reflektör yelek

Son Sözler

Yukarıda 10 adet kontrol noktası listeledik. Bunların her biri oldukça kritik çünkü sağlık maalesef ihmalkarlığa hoş tepki vermez. Bu yüzden yukarıdaki kontrol listesini uyguladığınıza emin olun. 

Güvenli yarınlar için güvenli sürüş!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu