FeaturedHaberler

Otomotiv sektöründe ÖTV matrahında indirim beklentisi




Otomotiv sektöründe fiyatların artması ile birlikte sektörün önde gelen isimleri sektördeki yavaşlamaya dikkat çekerek ÖTV matrahlarında düşüş beklediklerini söyledi.

Otomotiv sektöründe fiyatların artması ile birlikte showroomlara olan talepler de azalmaya başladı. Sektörün önde gelen yetkililerinden olan Hyundai, Renault ve Toyota yetkilileri ise konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, “Bazı modellerde tedarik problem kısmi olarak devam ediyor. Müşteri taleplerini mümkün olan en kısa sürede karşılamaya çalışıyoruz. Fakat satışlar beklenenin altında seyrediyor. Bu daralmanın iki önemli sebebi var. Birincisi, araç fiyatlarının yüksek olması, diğeri de krediye ulaşmada yaşanan zorluklar. Ayrıca, ÖTV matrahlarında uzun süredir güncelleme yapılmaması da bir çok modelin üst baremde kalmasına neden oluyor. Bu da doğal olarak pazarı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Tüm bu gibi olumsuz durumlar neticesinde hem sıfır kilometre hem de ikinci el satış ve operasyonlarında azalma yaşıyoruz. Genel olarak showroom trafiklerinde de gözle görülür bir azalma yaşıyoruz” dedi.

Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş ise, ‘‘Yerli modellerde bir ay, ithal modellerde 2,5-3 ay bekleme süresi var. Yeni yılın ilk çeyreği itibariyle tedarik sorunlarının hafifleyeceğini düşünüyoruz. Ancak özellikle ağustos ayı ortası itibarıyla gerek krediye erişimde yaşanan zorluklar, gerekse de fiyat artışları sebebiyle showroom trafiğimiz düştü” değerlendirmesinde bulundu.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Modelden modele tedarik zamanlamalarında çok fazla değişkenlik yaşanıyor ve tedarikte anlık değişimlerle karşılaşabiliyoruz. Bazı modellerde teslimat süreleri daha kısayken, bazılarında beklenmedik şekilde esnemeler oluyor. Örneğin; şu anda Türkiye özelinde Corolla Hybrid almak isterseniz, yaklaşık yıl sonuna kadar bekleme süreleri varken, benzinli Corolla için durum biraz daha iyi ancak bu modelde de 1 aylık bekleme süreleri olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumun tedarik sorununun çözülmesinden kaynaklı olduğunu söyleyemeyiz. Şu anda araç almak isteyen perakende müşterisinde bir yavaşlama olduğunu gözlemliyoruz. Bunun en temel sebebi mevcut şartlarda müşterilerin krediye ulaşamamaları. Benzer şekilde filo müşterilerinin de krediye ulaşmakta zorlandıklarını görüyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Matrah yükselince fiyatlar düşecek ve galericiler yine saldıracak, vatandaş araba bulamayacak, piyasa hareketlendiğiyle kalacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu