FeaturedHaberler

İkinci el araca olan talep 2023’te devam edecek




2022’de yaşanan küresel enerji krizi ve ham madde tedarikindeki aksaklıklar sonucu sıfır araç fiyatlarındaki artış sürerken, bu dönemde ikinci el pazarı yüzde 5 oranında büyüdü. Peki ya 2023?

Tüm dünyayı etkileyen çip sorunu, enerji krizi, yüksek enflasyon ve ham madde tedarikindeki aksaklıklar, sıfır araca erişimi zorlaştırdı. Özellikle 2022 yılında bütçesi uygun sıfır araç bulmak neredeyse imkansız hale gelirken, araç sahibi olmak isteyenler ikinci ele yöneldi. Geçtiğimiz senenin ilk yarısında bir önceki yıla oranla yüzde 35 oranında artan ikinci el araç satışları, yılın ortalarında ÖTV ve matrah indirimi beklentisiyle durgunlaşsa da kasım ve aralık aylarında tekrar artış gösterdi.

2022’de küresel sorunlardan kaynaklı olarak sıfır araçta bulunurluk probleminin önceki yıllara oranla daha çok arttığına işaret eden Serdıl Gözelekli, “2022’nin ilk üç çeyreğinde ikinci el otomobil pazarında yüzde 15’lik bir büyüme gözlemledik. Bu büyümenin nedeni ikinci el araçların sıfır araçlara göre daha ekonomik ve ulaşılabilir olmasıydı. Özellikle yılın ilk yarısında satışlar çok yüksek oranda seyretti. Sonrasında tüketicilerin matrah ve ÖTV güncellemesi beklentisiyle birlikte ikinci el araç sektöründe bir durgunluk dönemine girildi. Kasım ayında uzun süredir beklenen açıklamanın gelmesiyle de tüketiciler tekrar alıma yöneldi, talep patlaması başladı. Yeni yılda gelmesi beklenen zamlar öncesi yaşanan bu talep artışı, satışların kasım ve aralık aylarında tekrar yükselmesine etki etti” dedi.

Hem yeni yıl zamlarının etkisi hem de sıfır araçlarda devam eden tedarik sorunu nedeniyle 2023’te ikinci ele olan talebin hazirana kadar giderek artacağını öngördüklerini söyleyen Gözelekli, şu ifadeleri kullandı: “Temmuz ayından bu yana ötelenen talepler ile birlikte 2023 yılında ikinci el pazarında hareketlilik devam edecektir. Özellikle tüketicilerin uygun maliyetli krediye ulaşımı konusunda gerekli kolaylıklar sağlandığında pazarın ilk 6 ay sonunda yaklaşık yüzde 20’nin üzerinde büyümesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu