Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Kasko Avantajları ve Kapsamı

Kasko Nedir?

Kasko, kara taşıtları sigortası olarak da bilinen bir sigorta sözleşmesidir. Kaza, çarpışma, yangın, aracın çalınması ya da çalınmaya teşebbüs edilmesi gibi konularda kullanıcının hasarını kısmen veya tamamen karşılayan bir güvencedir. Aracı ve sizi risklere karşı korumaya yarayan kasko, çıkabilecek masrafların giderilmesi için değerlendirilebilen bir poliçedir.

Kasko poliçesi kapsamında, kara ve demir yolunda motorlu/motorsuz bir araçla çarpışma sonucu meydana gelebilecek hasarlar, kötü niyetli kişilerin davranışları sebebiyle oluşabilecek kazalar sigorta şirketleri tarafından sunulan teminatlarla karşılanır.

Kasko Çeşitleri Nelerdir?

Kasko çeşitleri kapsamına ve bütçenize göre belirleyebileceğiniz alternatiflerden oluşur. Her firmanın ek teminatları, sundukları olanaklar farklıdır. Genel olarak kasko çeşitleri şu başlıklar altında sıralanabilir:

Genişletilmiş Kasko: Poliçe kapsamında sunulan teminatlar aracınızın bakım ve onarım işlemlerini tüm yetkili servislerde yaptırmanızı sağlar. Buna ek olarak İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı, aracınızın tamiri süresince ikame araç desteği, ferdi kaza, yol yardım ve asistan, çarpma, çarpışma, devrilme, çalıntı, hırsızlık ve daha pek çok teminat genişletilmiş kaskoda bulunur. Teminat detaylarını size sunulan teklif ya da mevcut poliçenizden inceleyebilirsiniz.

Ekonomik Genişletilmiş Kasko: Poliçeniz HDS (Hızlı Destek Servisi) imkanına ek olarak belirli limitlerle mini onarım, araç check-up ayrıcalığı ile aracınız bakım /onarım yapılırken ikame araç olanağı sunar. Genişletilmiş kasko poliçesine ek olarak verilen teminatlardan faydalanmak için bu kasko çeşidini tercih edebilirsiniz.

Kasko poliçenizi değerlendirirken öncelikle beklentilerinizi ve bütçenizi belirlemenizin faydası olur. Böylece araçta meydana gelebilecek hasarlarda kaskonuzu kullanarak ekstra ödemeye gerek duymadan aracınızın bakım ve onarım işlemlerini yaptırabilirsiniz.

Kasko Avantajları Nelerdir?

Kasko, sürücüler ve araçlarının güvenliği açısından pek çok konuda avantaj sağlayan bir poliçe türüdür. Kasko poliçeniz, aracınızda çarpma/çarpışma sebebiyle meydana gelen maddi hasarların karşılanmasına destek olur. Poliçenizin sunduğu teminatlar kapsamında farklı konularda değerlendirilebilecek poliçeler sayesinde hasar sonucunda ödemekle yükümlü olduğunuz tutarlar daha düşük olur. Bu durum mali yüklerinizi azaltan avantajlar arasında öne çıkar.

Düzenli olarak kasko yaptıran araç sahiplerine kaza yapılmaması durumunda ek hasarsızlık indirimi sunan poliçeler, istenen koşulların sağlanması durumunda her yıl avantaj sağlar. Bu durum sürücülerin ödeyecekleri primi düşüren olumlu bir yaklaşım olarak kasko firmalarının sunduğu faydalar arasında sayılır. Yıl boyunca herhangi bir kazaya karışmadığınızda ödeyeceğiniz kasko priminizi hasarsızlık dikkate alınarak daha düşük ödeme şansınız olur.

Poliçe teminatları kapsamında aracın onarımı ve gerekirse değişimi için de ödeme alabilirsiniz. Bu durumda ana ve ek teminatlar dikkate alınarak kaskonuzun karşıladığı ve karşılamadığı konuları netleştirebilirsiniz. Ana teminatlara örnek olarak çalınma ve yangın verilebilir. Ek teminatlarsa aracınız yolda kaldığında yol yardımı hizmeti kapsamına dahil edilen ücretsiz çekici uygulamasıdır. Kaskonuzdaki avantajları değerlendirerek hasarlarınızın karşılanmasını sağlayabilirsiniz.

Ek teminatlar kaskonuzun poliçesini kişiselleştirebilmenize katkı sunar. Bu durumda endişeniz olan konuları poliçenize ekleyerek kaskonuzu beklentilerinize uygun bir hâle getirebilirsiniz. Sigorta şirketlerinin sunduğu avantajlardan biri de aracınızın ihtiyaç duyduğu teknik servis desteğini de kaskonuzdan alabilmenizdir. Mini onarım gibi teminatlarla küçük sıyrık ve çizik gibi hasarları hasarsızlık indirimi bozulmadan karşılama olanağınız da mevcuttur.

Kasko poliçeleri, genel itibarıyla devlet tarafından yapılması zorunlu tutulan bir sigorta türü değildir. Buna rağmen aracınızı korumak, maddi olarak avantaj sağlamak ve kaza durumunda işlemlerinizin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlamak gibi konuları dikkate alarak kasko yaptırmayı tercih edebilirsiniz.

Poliçeler firmaların sunduğu olanaklarla daha cazip hâle getirilebilir. Bunlara örnek olarak; anlaşmalı benzin istasyonlarından indirimli yakıt alma, aracınızı belirli aralıklarla ücretsiz yıkatma, belirli meslek gruplarına özel kasko poliçeleri, hasarsızlık indirimini koruma, ücretsiz check-up sayılabilir. Kaskonuzun avantajlarından faydalanmak için poliçenizde belirtilen ana ve ek teminatlara göz atabilirsiniz.

Kasko Kapsamları Nelerdir?

Kasko, teminatlara göre değişen özellikleriyle sürücülere farklı seçenekler sunar. Poliçenizin karşıladığı teminatlar ve tutarları kasko fiyatları üzerinde değişikliğe neden olabilir. Kasko poliçeleri en kapsamlı hâliyle şu teminatları sunar:

  • Araçta; çarpma-çarpışma, devrilme-düşme-yuvarlanma sebebiyle meydana gelen hasarlar,
  • Hırsızlık, anahtarın çalınması,
  • Araçtaki mevcut donanımlar ve yapılan ek değişiklikler,
  • Toprak kayması, sel, yıldırım, dolu gibi doğal afetler,
  • Ferdi kaza teminatı,
  • Kasko kapsamında 7/24 asistan ve yol yardım hizmetleri,
  • İhtiyarı Mali Mesuliyet yani karşı tarafta oluşabilecek maddi-manevi zararlar,
  • Araç içinde bulunan kişisel eşyalar,
  • Aracınızın kaza sonucu kullanılamayacak hâle gelmesi durumunda, araç değerini koruma kapsamında olay tarihindeki araç bedeli,
  • Kaza sonucu hukuksal durumlar oluştuğunda hukuki savunma ve dava masrafları,
  • Aracınıza yanlış akaryakıt alınması sonucunda oluşan mekanik hasarlar,
  • Sürücülerin sokak hayvanlarına çarpması,
  • Terör faaliyetleri sebebiyle araçta meydana gelen hasarlar,
  • Belirli koşullar altında cam teminatı,
  • Kemirgenlerin araç içinde ve donanımlarında yaptıkları sorunların giderilmesi de kasko poliçesi kapsamında karşılanır.

Kasko Poliçesinin Karşılamadığı Konular Hangileridir?

Kasko poliçeleri yaptırdığınız şirketin size sunduğu ayrıcalıklara ve ek teminatlara göre pek çok konuyu kapsar. Ama poliçenizin karşılamadığı konular da mevcuttur. Sürücü ihmali sonucu oluşan riskli durumlar poliçe kapsamında değerlendirilmez. Buna örnek olarak araç sahibinin kapı ve camları açık unutması sonucu meydana gelen çalınma durumu, araç kontağında anahtar bırakılması, anahtarın çalınması, özel/devlet otoparkına anahtarla bırakılması sonucu çalınma, bar ve benzeri mekânlarda sürücünün rızasıyla otopark görevlisi olduğunu söyleyenler tarafından aracın çalınması, satın alma sürecinde deneme sürüşü yaparken aracın çalınması gibi durumlar poliçe kapsamında sayılmaz.

Araç sahiplerinin bilmesi gereken konular arasında öne çıkanlardan biri de araç bakımının belirli periyotlarla yapılmasıdır. Bakımsızlık sebebiyle aracın arızalanması sigortalının yükümlülüğü olması sebebiyle şirketlerin karşılamayı kabul etmediği bir teminattır. Kasko poliçenizi inceleyerek teminatları/kapsamları ve poliçenin karşılamadığı konuları öğrenmeniz çok önemlidir. Böylece yaşadığınız olumsuz durumlarda neler yapabileceğiniz hakkında fikriniz olur. Aksi durumda sigorta şirketiyle hukuki bir süreç başlatmanız gerekebilir.

Neden Kasko Sigortası Yaptırmalısınız?

Kasko sigortası, aracınızda oluşan hasarların giderilmesi ve maddi yükümlülükler karşı karşıya kalmamanız için yaptırmanız gereken bir poliçedir. Kasko poliçeniz aracınızın başına gelebilecek olası pek çok riskin sonucunda ortaya çıkan masrafları karşılayabilir. Kasko teminatlarınızın kapsamı aracınızdaki hasarın tamamını karşılayabilecek özelliklerle genişletildiğinde risklere karşı güçlü önlemler almış olursunuz. Örneğin, küçük kazalarda mini onarım başlığı altında alabileceğiniz hizmetler mevcuttur. Poliçenizin kapsamına uygun olan durumlarda, kasko şirketiniz aracınız tamir sürecindeyken size ikame bir otomobil verebilir. Böylece hayat standardınızı koruyabilir, teminattan yararlanarak işlerinizin aksaması gibi durumların önüne geçebilirsiniz.

Yoğun trafikte kaza riskiyle karşılaşma olasılığınız çok yüksektir. En küçük kaza durumunda bile ödemeniz gereken tutarlar kasko poliçenizin priminden bile daha fazla olabilir. Bu tip durumları da göz önünde bulundurarak aracınızı alır almaz kasko poliçenizi yaptırmanızda fayda vardır. Kasko poliçeleri aynı zamanda kapsamına göre manevi tazminat taleplerini de karşılayabilecek özelliklere sahip olacak şekilde hazırlanabilir. Bu da adli vakalarda manevi tazminat hükmü verilirse sürücüye avantaj sağlar. Siz de henüz aracınız için poliçenizi yaptırmadıysanız hemen kasko teklifi al seçeneğini değerlendirerek istenen bilgileri girebilir, kısa sürede aracınızın kaskosunu yaptırabilirsiniz. Yüksek teminat ve düşük pirim avantajlarından yararlanarak aracınızı, sevdiklerinizi ve kendinizi koruyabilirsiniz.

sinan

1986 doğumluyum, makine mühendisiyim. Körfez olsun İstanbul Park olsun her fırsatta pist günlerine katılmaya çalışıyorum. Bir nevi 'track junky'im :) 2010-2013 Türkiye Ralli Şampiyonası'nda sınıf 3 klasmanında co-pilotluk yaptım. Prokart şampiyonasında yarıştım. Motoru olan her şeye ilgi duyuyorum. Ayrıca gerçek bir Alfa Romeo ve OTOPARK tutkunuyum!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu