Otomobilde yeni ÖTV tasarısı
Eğer tasarı meclisten geçerse hükümet binek otomobillerin ÖTV’sinde fiyata göre düzenleme yapabilecek, yeni sistemin ithalatta büyük yavaşlamaya yol açması bekleniyor.
Hükümet “Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı”nı Meclis’e gönderdi. Tasarı, otomotiv ve altyapı projelerini yakından ilgilendiriyor. Tasarı yasalaşırsa, Bakanlar Kurulu binek otomobillerin ÖTV’sinde fiyata göre ayarlama yapabilecek. Motorlu taşıtların ÖTV oranlarını bir katına kadar artırıp, sıfıra indirme yetkisi de devam edecek. Halen motor hacmine göre (1600 cc altı, 1601- 2000 cc, 2001 cc) alınan vergi oranlarında değişiklik gündeme gelebileceği belirtiliyor.
Binek otomobillerle 3.5 tonun altında yük taşıyan panelvanlar ve 9 kişiye kadar yolcu taşıyan minibüsler için, ÖTV matrahını esas alarak fiyat grupları oluşturabilecek. Bu fiyat grupları ve malların cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirlemeye yetkili olacak. Daha basit anlatımla araçların ÖTV oranları, sadece motor hacmine göre değil, fiyatına, kasa tipine, taşıma kapasitesine ve cinsine göre de belirlenebilecek. Bu düzenlemeyle vergi gelirlerinin artırılması öngörülüyor. Meclise sunulan tasarıyla özellikle 1.6 litrelik küçük motorlarla vergi avantajından yararlanan lüks otomobillerin hedeflendiği görülüyor.
Böylece son yıllarda rekor satışlara imza atan lüks otomobiller, artık fiyatına göre vergilendirilecek. Satış fiyatı 50 bin TL olan 1.6 lt motorlu normal bir otomobille, fiyatı 100 bin TL’nin üstünde 1.6 lt motorlu lüks otomobilin vergisi aynı olmayacak. Lüks otomobile daha yüksek vergi uygulanacak.
Lüks otomobil satışları son 6 yılda adeta katlandı. 2009’da 27 bin adet olan lüks otomobil satışları 2015’te 96 bin adede çıktı. Lüks otomobillerin her yıl rekor kırmasının nedeni ise vergi avantajına sahip 1.6 lt’lik motorlu araçlar. ÖTV’nin 1.6 üzerinde yüzde 90 olması 1.6 litre hacimli modelleri cazip hale getirdi.
Kaynak: Sabah Gazetesi
gitti 520i hayalleri
Umarım ÖTV oranlarını düşürmeye yönelik bir çalışma olur. Daha da yükselmesin ne olur.
malum 520i aliyordu millet 1.6 motorlu simdi hukumet diyorki adam 220 bin tl lik araba aliyor ama 60 bin tl lik adamla ayni otv yi veriyor.simdi ben bu dusuk hacimli bmw mercedes falan alanlarin icabina bakayim. kisacasi artik luks sinifa ziplamak epey zor olacak. olene kadar linea…
Acik acik diyor: zengin degilsen sirketin yoksa bu ulkede premiuma binmiceksin swnin hakkin ya megan ya egea diyor yani bunu adamlar… E sirket sahipleride arabayi alirken verdi paranin vergisini geri alacak yani leş gibi bi ortama sürükleniyoz
Verginin üst limitinden ziyade taban limiti can sıkıyor. 1.6 bile olsa 200 küsür bin liralık premium bir araçtan c segment bir araca göre tabii ki daha fazla vergi alınmalı ( makul oranda olmalı ) ama b hatta c segment bir aracın en düşük vergi limiti %45'den başlamamalı. İşin asıl karıştığı nokta burası oluyor. %10 ile %100 (hadi devlet olarak gözün doymayacaksa %145 olsun) arasında bir vergilendirme sistemi getir, en düşük segmentten en yüksek segmente kadar adaletli şekilde yüzdeleri paylaştır olsun bitsin. Herkes maddi gücünce yahut sahip olduğu lüks otomobil oranında bir vergi ödesin. Yazıktır, a,b ve c segment araçların taban vergisini niye %45 yapıyorsun. Zaten bu araçlar küçük aile otomobili olarak geçiyor.
Yeterki devletimiz kazansın (şaka haa ciddiye almayın)
Bir mercedes s kada 1milyonada gelse 1.5milyonada gelse satılacak.Ya da bmw 7 kasa içinde geçerli.Bir bmw 5 kasa 300binden başlasada satılacak. Sanki Hepimiz 5.20iye bmw i8e mi biniyoruz.%90nımız 1.6 dizel otomatikci oda elimize geçerse.Ama bu ötv vergisi emisyona göre yapılsa daha mantıklı.Adamlar hynrit 6.0benzinli üretiyor.Kianın 1.6dizelinden daha çevreci.Eğer varsa 3.0motordan çevreci 4.0 motor dahauyguna satılsın.
Eminim ki hiç bir aracın ÖTV si düşmez sadece pahalı olanların vergisi daha da artar. Avrupa'da vergi dilimlerini çevreye verdikleri zarar üzerinden(emisyon) hesaplıyorlar, bizde milletten daha ne kadar para koparabiliriz diye.
Şakadır diyordum ama gerçekmiş. Yahu millette daha zam sokulacak yer kaldı mı?
Şimdi ülkeye gelişi 100 bin olan bir araba %45 ötv+ %18 kdv eklenince (vergininde vergisi alınıyor)=171 bin yapıyor. Ülkeye gelişi 200 bin olan araba= 342 bin. 100 bin tl'lik arabayı vw opel ford düşünelim diğer 200 bin tl'lik arabayı bmw mercedes. Lüks sınıfta araba alan bir kişi %45 vergilendirme ile zaten fazla fazla vergi veriyor. Basit hesapla burda oldugu gibi birinde 71 bin vergi alınırken diğerinde 142 bin alınıyor. Şimdi bütün mantıksızlığı geçtik adama sormazlar mı sen zaten lüks segment araçtan fazla fazla vergi alıyorsun daha neyin zammını yapıyorsun diye?
kulak arkalarını temizleyin ve hazırlanın hökümet oraya gözünü dikti.
anlamadığım zaten ötv denen yüzde üzerinden değil mi? lüks arabadan daha fazla alacaksan zaten alıyorsun. bu yasa normal sınıf araçlarda ucuzlama olarak dönmeyecek bize. bmw, mercedes ve audi marka araçları kullanan kısım gelir olarak yüksek olan kısım.
Bence düşük hacimde ÖTV değilde MTV değişikliğine gidilmeli, 1.5dci sümbülle c200d'nin mtv'si aynı olmamalı
Bence de çok doğru bir adım halk lüks arabalara binmemeli (!) Lüks araçlara sadece yöneticiler binmeli (!) Bizler marabayız yakında eşşeğe tekrar dönmezsek iyi.
5 sene sonra… Araba: Toyota Corolla Test editörü: And Mehmet Çetin And: Son olarak Corolla için konuşursak, fiyatını da düşündüğünüzde, gerek malzeme kalitesi, gerek sürüş özellikleriyle ben bu arabayı beğendim. Kur ve vergileri de düşündüğünüzde araba 150 bin liralık fiyat etiketiyle gayet rekabetçi olmuş.
Eğri oturup doğru konuşalım 600.000 tl değerindeki BMW i8 ile 60.000 değerindeki fiat egea nın aynı şekilde vergilendirilmesini adil buluyormusunuz?
Bu nasıl bir bakış açısı anlamıyorum zaten fiyatın yüzdesine göre vergilendiriliyor araçlar. i8'in 605.000 TL olan fiyatının 253.000 i vergi zaten, Egea'nın 60.000 fiyatının ise 25.000'i vergi. Adam 10 katı vergi veriyor zaten. Aynı vergi dilimine giriyorlar diye aynı vergiyi vermiyorlar yani.
Artık sahiplenme bitmeli , kiralama sistemi yaygınlaşması lazım.
bilebiletutsak demiş ki:
↑
Bu söylediğin kısım doğru hocam da asıl eleştirilen kısım; 60 bin tl değerindeki 1.6 motorlu egea'nın ötv'sinin %45'den başlaması. En düşük segmentten yani en ucuz araçtan, en yüksek segmente yani en pahalı araca %10- %100 şeklinde bir aralıkta vergilendirme sistemi olsa işte o zaman adaletli olurdu. Ama sen en ucuz aracın vergisini %45'den başlatınca, çok daha pahalı araçtan aldığın daha fazla verginin iyi niyetli olma olasılığı sıfıra iniyor. Burada eleştirilen konu dediğim gibi verginin başlangıç yüzdesi olan %45'lik kısmı.
insanlar 0 en ucuz arabayı alamıyor bmw mercedes audi felan artmış etkilenen olmaz.
Adamların planı Ithalatı tamamen durdurmak ve yerel üretimini boylece arttırmak! Yaşasın kalitesiz mallar!:D:D:D