ZF ürettiği şanzımanlarla otomobil endüstrisinde önemli işler başardı. Bu başarıyı son kullanıcıya taşıyan, yakın zamanların başarılı ürünü ise, BMW F kasa kodlu araçlarla birlikte kullanılan 8 ileri tam otomatik şanzıman oldu.
Ancak, otomobil sektörünün öncü firmalarından olan ZF sadece şanzıman üretmekle kalmayıp, otomobillerin teknik ve mekanik aksamlarının da bir çoğunun gelişmesinde en büyük ve önemli firmalardan biri olmayı başarmakta.
Yakın zamanda duyurduğu arka dingil manevra sistemi de bunlardan biri. Aracın manevra durumunda arka lastiklerin 5 derecelik bir açıyla, ön tekerleklerin hareketini tamamlamasını sağlayan, sürücüyü kullanım esnasında daha konforlu sürüş dinamiklerine eriştiren bu teknoloji, modüler olarak bir çok standart üst segment otomobilde opsiyon olarak alınabilmekte.
Ulaşılabilirlik faktörü, ZF’in farkını ortaya çıkarmakta. Çünkü onlar standart otomobillerin dışında, süper spor otomobiller için bu teknolojiyi geliştirmişler. Jaguar, Ferrari ve Porsche 911 bu teknolojinin uygulandığı örnekler.
Tabi ki iş süper spor arabalara geldiğinde kullanılan teknolojinin daha gelişmiş olması ve yapılan hesaplamaların daha karışık olması, ZF’in geliştirdiği bu ürünün önemini bir kat daha arttırmakta.
Bu yeni dingil sistemi otomobil üreticilerine arka aks bölümünde daha fazla alan yaratmasıyla da önem taşıyor. Bagaj, yakıt tankı ve elektrikli araçlar için kullanılan batarya sistemleri için ekstra alan kullanmasına imkan sağlıyor. Şu an endüstride kullanılan teknolojiyle kıyaslandığında daha az maliyetli olması da en büyük artısı.
ZF’in otomobil şase bölüm başkanı Uwe Cosmann, yeni geliştirdikleri arka aks sisteminin var olan sistemlere göre daha uygulanabilir olduğunu ve bu sistemin özellikle hibrit ve elektrikli araçların batarya konumlandırma sorunlarını ortadan kaldıracağını belirtmekte. Aynı zaman da arkadan çekişli araçlar ve 4 çeker araçlar için de kullanım avantajı sağladığını belirtmekte.
Toyota günümüzde bu sistemi RAV4 Hibrit ve Prius 4 çeker modellerinde kullanmakta.
Aşağıdaki video sistemin Porsche 911 üzerinde çalışmasını göstermektedir.
İyi Seyirler
Zamanında Laguna’da vardı.
Özellikle ağır tonajlı yükler taşıyan uzun ve geniş çekicilerin 6*2 ve 6*4 şaseye sahip modellerinde, orta aks veya arka aks kontrollü seçenekleriyle belli açıya kadar dönen, ön lastiklere yardımcı yüksek manevra kabiliyeti sağlayan arka lastikler uzun yıllardır kullanılıyor ki bu sistem çok işe yarar. Demek artık daha sık şekilde binek araçlara da bu sistemi uygulamaya başladılar. Çok akıllıca bir iş olmuş. Tüm opsiyonlar içinde bence en mantıklısı. Verilecekse öncelikle bu opsiyona para verilmeli.
Kesinlikle. Bir çok otobüste de bu sistem kullanılmakta.
bu sistemi porsche’de yıllar önce de zf yapıyordu yanılmıyorsam
yani kafadan bi 3-4 yıl civarı önce hatırlıyorum porsche’de kullanılan arka aks ve dingil sistemini zf diye hatırlıyorum
bu arada 91 e36 5 ileri otomatikleri de üreten zf
2001 bmw 7 serisi (e65) ars (active roll stabilazition olması lazım) 🙂
bunun gibi bir ton işe de imza atmış bir firma diye biliyorum
1961de çalışmaya başlamış baktım bu arada mercedes bmw peugeot ve alfaromeo ile başlamış ilk çalışmaya
Baslik yanlis yeni degil bu sistem aksine cok eski 4WS(four whell steering) diye gecer
Dediğiniz gibi arka tekerleklerin dönüş kabiliyetine sahip olması yeni bir özellik değil. Haberin içeriğinde de bahsettiğimiz gibi bir çok üst segment araçta opsiyon olarak alınabiliyor uzun süredir mevcut bir opsiyon. Burada yeni olan kullanılan malzemenin, haberde de belirtildiği gibi ucuz ve daha az yer kaplaması. Diğer sistemlerin hantal ve çok yer kaplamasından dolayı, bir çok modele uyarlanamayan bu sistemin, daha uygulanabilir hala getirilmesi otomobil endüstrisi için bir yeniliktir.
BMW 8 ve 7 serisindeki AHK opsiyonu gibi