FeaturedHaberler

Bugatti Chiron hakkında 10 bilinmeyen




Bir saat mekanizması gibi otomotiv dünyasının en hızlı otomobili 10 yılda bir değişmekte. 90’lı yıllarda 370 km/h saatlik son sürate sahip McLaren F1 bu ünvana sahipken, 2000’lere geldiğimizde 407 km/h son sürate sahip olan Bugatti Veyron bu ünvanı ele geçirmişti. Uzun bir bekleyişin ardından koltuklarının arkasında 1500 beygirlik güce sahip olan Bugatti Chiron gelecek 10 yılın rekorlarını elinde tutmak üzere tanıtıldı. Fuarda tanıtımı yeni yapılan Chiron’un fazla bilinmeyen 10 özelliğine birlikte göz atalım.

  1. Fransızca ile aranız nasıl?

bugatti chiron exterior

Otomobil dünyasına yeni adım atan kişiler Chiron‘u “kayron” şeklinde okuyabilirler ama burada bir sorun var: “Chyron” televizyon kanalları için grafik tasarımı yapan bir şirketin ismi. Doğru okunuşu “Çiron” ve tercihen Fransız aksanıyla telaffuz edilmekte. İsmin kaynağı ise efsanevi bir pilot olan Louis Chiron’dur.

2. Şık ve Fonksiyonel

bugatti chiron air movementBu bilgi pek çoğunuzu şaşırtabilir ancak Fransız üreticinin tarihi Veyron’dan çok daha eskiye dayanıyor. Her ne kadar Chiron ve Veyron birbirlerine benzeyen otomobiller olsalar da, Chiron eski ve yeni tasarım dillerini harmalayan bir yapıya sahip. Buna verilebilecek örneklerden birisi 1930’larda üretilmiş bir efsane olan Bugatti Type 57SC’ye gönderme yapan ve motorun soğuk havayla buluşmasını sağlayan otomobilin C formuna sahip olan yan kısımları.

3.Eskilerden bahsetmişken: Gümüş…

bugatti chiron amblem

Chiron’un ön ızgarasında bulunan Bugatti arması saf gümüşten imal ediliyor ve tanesi Volkswagen’a 1600 TL’ye mal olmakta.

4. Amblem fiyatın sadece %0.02’si

Amblem etiket fiyatının sadece %0.02’lik bir kısmını temsil ediyor. Tahmini satış fiyatı 2.4 milyon euro veya 7,820,000 TL civarında olması beklenen aracın alıcıları için bu büyük bir sorun olmasa gerek çünkü ortalama bir Chiron sahibinin 42 arabası, bir jeti, bir tane yatı, üç helikopteri ve 4 tane evi bulunmakta. Biz kalkalım en iyisi 🙂

5. Hızdan bahsetmeye gerek var mı?

bugatti chiron rear end-three quater shot

Bugatti son hız hakkında resmi olarak bir açıklama yapmamış olmasına rağmen bilgisayar programları ile yapılan hesaplamalarda 443 km/h civarında bir sonuç çıkmakta. Bu sonuç ile Veyron Super Sport’tan 11 km/h ve Hennessey Venom GT’den 8 km/h daha hızlı.

6. O kadar da hızlı değil…

Fabrika çıkışlı olarak sadece 420 km/h yapabilecek otomobilin son hız denemesinde 443 km/h’a çıkması bekleniyor. Bu deneme sırasında birden fazla teknisyenin lastikler ve süspansiyonlar gibi konularda görev alacağı tahmin ediliyor.

7. Daha fazla güç: “POWERRRRRR”-Jeremy Clarkson

Bugatti chiron engine

420 km/h gibi bir sürate çıkabilmek için Chiron’un güçlü bir araç olduğunu tahmin etmek zor değil. Veyron’da bulunan dört turbolu, 8 litrelik W16 motorun güncellenmiş halini kullanan Chiron, 1500 beygir ve 1600 Nm tork değerlerini üretmekte ve bu gücü yere 7 ileri otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi ile aktarmakta.

8. Bunun gibi güç eğrilerini hiç görmediniz

bugatti chiron cenevre-geneva

Çoğu dinamometre ya da “dyno” verisinde tork ve beygir ani iniş ve çıkışlara sahiptir. X ve Y ekseninde düzenli bir karakter sergileyen Chiron’da ise işler biraz değişiyor. 2000 devir ile gelen maksimum tork 6700 devire kadar sabit kalırken beygir ise 6700 devire kadar sürekli artış gösteren yolculuğuna devam etmekte.

9. Bu sefer viraj yetenekleri de var

Veyron pistlerde ve virajlı yollarda hantal kalmasıyla ünlü olmuş olsa da Chiron ile beraber işler değişecek gibi gözüküyor. ZF tarafından üretilen bir direksiyon sistemi, harici rezervuarlara sahip Sachs süspansiyonlar ve özel üretim olan Michelin Pilot Sport Cup 2 lastikleri ile yol tutuş konusu üzerine çalışılmış. Son olarak Chiron drift yapabilecekmiş.

10. Fön makinesi

bugatti chironYüksek hızlarda stabilite için yüksek miktarda bastırma kuvvetine ihtiyacı olan Chiron’da egzoz için değişik bir teknik uygulanmış. Arkadan bakıldığında 4 egzoz çıkışına sahipmiş gibi gözükse de aslında 6 çıkışa sahip ve geriye kalan iki çıkış otomobilin sağından ve solundan verilmiş. Bu sayede fomula 1 tarzı bir difüzöre sahip olabilmiş.

 

Ali Serdar GÖK

1995 Adana doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı okumaktayım. 7 yaşımdan bu yana arabalar hobilerim arasında hep ön planda olandı. Ehliyetimi almamla beraber hobim tutkuya dönüştü. Şimdi bu tutkumu otopark.com ile devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Bugatti Veyrondan Daha İyi Bir Araba Var: Bugatti Chiron

    Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse La Finale: 431 km/s
    Bugatti Chiron’un tam hızı 470 km ama 450 km ile sınırlandırıldı

  2. Aslında Bugatti Veyron SS’in hız rekoru (431 km/s) çoktan kırıldı. Ancak üretim adedinden dolayı Venom GT ya da One:1 gibi araçlar bu rekoru eline alamıyor. Bence saçma bir durum. Chiron bu rekoru geliştirebilir ancak Bugatti’nin en zayıf noktası o gücü piste dökemiyor olması. Pistte hızlı olamıyor, kısaca drag aracı. Bu konuda Bugatti’nin Koenigsegg’in gerisinde olduğunu düşünüyorum.

  3. Hız başarısına laf edecek bir durum yok ancak hiç bir ruhu olmayan markanın teki.

    Ferrari-Lamborghini-Porsche gibi ulaşılmak istenecek bir araba değil Dünya’nın çoğunluğunda.

    Müşterileri yine 200km ile giderken el freni çeken araplar olur en çok.

    Ferrari-Lamborghini-Porsche gibi egzotik, harika ses veren, sportif bir tat duygusu bana göre yok Bugatti’de.

    Fiyatı da cabası.

    Bunun parasına Ferrari-Lamborghini-Porsche koleksiyonu kurarım resmen.

  4. Melese 400 km ulaşmak değil,

    400km hız yaptıktan sonra sanayiye değil sakın sakın evine dönebilmek yada aynı araçla markete veya uzun yola çıkabilmek yani işin özü yasal olarak arabayı kullanmak

    Mühendislik olarak değerlendirmek gerek

    Sanki araba alanlarin hepsi pistte süre kasiyor.

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu