Zorunlu kış lastiği uygulaması genişletiliyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ulas79
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ülkemizde 5 yıldır uygulanan ve sadece ticari araçları kapsayan kış lastiği zorunluluğunda kapsam genişletildi. Bu kıştan itibaren özel otomobiller de zorunlu olarak kış lastiği takacak. 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takmayan araçlara 625 lira para cezası uygulanacak.

Bu kış özel otomobiller de kış lastiği takacak!
http://bndl.tw/4zUfGzEe

Bu arada haberin detayını okuyacak olursanız kışlık lastik zorunluluğu şehirler arası yollar için geçerli. Şehiriçi kararı ise valiliklere bırakılacak. Benim tahminim Ege kıyıları ve Akdeniz dışındaki tüm illerde zorunlu hale gelir.

Tam konuyla ilgili başlık açıyordum, açılmış zaten. Evde iki araç kullanıyoruz.Geçen yıl sadece ben kışlık almıştım araç arkadan itiş olduğu için ama bu sene mecbur ikisini de almak zorundayız sanırım.(Diğerinde vardı hani mi? Yok o arabanın 2000kmdeki kışlıkları kaskodan bedeli ödenirken üstünden alamazsınız denilerek çoringlenmişti )Kısacası iki set kışlık lazım, ama tabanlar 225 olduğundan saçma sapan fiaylar çıkacağından korkuyorum. Bu gidenler 205/xx/16lık contiwintercontactti ve çok kullanışlıydı. Şimdi marka değiştirmke için bir nedenim yok ama bilgisi tavsiyesi olan varsa dinlemek isterim.

Tam konuyla ilgili başlık açıyordum, açılmış zaten. Evde iki araç kullanıyoruz.Geçen yıl sadece ben kışlık almıştım araç arkadan itiş olduğu için ama bu sene mecbur ikisini de almak zorundayız sanırım.(Diğerinde vardı hani mi? Yok o arabanın 2000kmdeki kışlıkları kaskodan bedeli ödenirken üstünden alamazsınız denilerek çoringlenmişti )Kısacası iki set kışlık lazım, ama tabanlar 225 olduğundan saçma sapan fiaylar çıkacağından korkuyorum. Bu gidenler 205/xx/16lık contiwintercontactti ve çok kullanışlıydı. Şimdi marka değiştirmke için bir nedenim yok ama bilgisi tavsiyesi olan varsa dinlemek isterim.
Sizin yine iyi benim hanımın memleketi kırkkkale ve kışın bazen 1 aylığına gitmem gerekiyor Kuşadası'nda hiç kullanmayacağım bir lastik ama almam gerekirse 245 40 19 olan lastik ebatlarımla ne yapacağımı kara kara düşünüyorum

Sizin yine iyi benim hanımın memleketi kırkkkale ve kışın bazen 1 aylığına gitmem gerekiyor Kuşadası'nda hiç kullanmayacağım bir lastik ama almam gerekirse 245 40 19 olan lastik ebatlarımla ne yapacağımı kara kara düşünüyorum
Insignia Sport jantları 20 inç değil mi?

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Aracın üstündeki takımları saymazsan 4 yazlık+4 kışlık ve depolama masrafının maliyeti Michelin CrossClimate ya da Goodyear Vector4Seasons Gen 2'ye göre kafa kafaya belki biraz daha fazla. Zaten lastikler bu amaçla üretildi.
Lastiklerin saklanma sorunu değilde, o lastikleri sök tak yaparken arabanın lastik sensörlerini kırmalarından korkuyorum. tanesi 350 lira. Biri bozulsa, esp iptal.

Lastiklerin saklanma sorunu değilde, o lastikleri sök tak yaparken arabanın lastik sensörlerini kırmalarından korkuyorum. tanesi 350 lira. Biri bozulsa, esp iptal.

Evet o da bir sorun. Hyundai'lerde bir de hassas bir noktada daha iyi konumlandırabilirlerdi belki. 4 mevsim lastik fanboyu değilim ama uzun vadeli düşününce ilk alım maliyeti pahalı gibi görünse de uzun vadede kışlık/yazlık 2 set kullanmak ile maliyetleri aynı.

Benim lastikte de sibobun tam orada sensörler var. Ustaların başında duruyorum, sibobun tam orada sensör var oraya denk getirmeyin diyorum. O bölgeye ufak bir çarpı atıyor ve ona göre yapıyor. Bu zamana kadar hiç sorun yaşamadım çok şükür. Ama ustaya sık sık söyleyeceksin ve başında duracaksın. Ona bırakırsan kırabilirler sensörü.

CrossClimate kış lastiği diye geçiyor değil mi ? Sertifikalı diye biliyorum ...
Haftaya taktırıcam heralde.. sonra takılmayalım bir polise..

4 mevsim lastik alıp her iki mevsimde de tam performans alamamaktansa ve tonla para vermektense kışın eğer çok ağır geçmiyorsa daha uygun rakamlı kış lastiğini tercih ederim.
Fiestamda petlas w601 kış lastiği vardı snowmaster olandan. -11 derece tipide kartepeye rahatlıkta tırmandım sorun yaşamadım. böylelikle yaz lastiklerimin de ömrünü uzattım. maliyet çoksa eğer aracın jantından dolayı daha düşük inç sac jant tavsiye ederim.
Benim Fiesta'da 16" jantlarım vardı ST . 195/45/16 ebat ve oldukça pahalıydı.
14 inç sac jantlara kışlıkları takmıştım. Sök tak yapması da kolay oluyor.

Ben sensörle sorun yaşamıştım esp iptal yana dursun kapatmamı ecodan başka moda almamı engellemişti. Hyndai değişik bir yaklaşım yapmış

Her şehirde zorunlu olmasının doğru olmadığını düşünüyorum.Antalya'ya gidip sen kışın kış lastiğini zorunlu kılarsan saçmalık olur.Belli şehirlerde zorunlu olmalı bence.

İzmir gibi yılda 1-2 gün civarında 10 derecelerde kışı geçiren şehirlerde kış lastiği takmayı zorunlu kılmak kazaya davetiyeden başka bir şey değil.Umarım buralara özel bir uygulama olur.

Michealin Crosclimate ve goodyear 4 season gibi lastikler ise 270 tl
n11 kasım 11 kampanyasında 195/65/15 olan boyutunu 195liradan çekle falan 175 e getirip 100de takma sökme rot balansa verip 800e denk getirmiştim crossclimateları. Aydın da olduğumuzdan kış şartlarında pek kullanılmadı. Lastikçinin de bana verdiği fiyat 900dü(hepsi dahil) yani diyeceğim o ki eğer ege taraflarına gelirseniz burdaki bayilerden fiyat alıp taktırabilirsiniz çünkü buralarda bırak kış lastiğini 4mevsim lastik bile az bulunuyor o yüzden lastikçiler ellerindekileri (genelde yeni tarihli oluyo) iyi fiyattan veriyolar.

ve youtube da daha nice testler var.

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Michelin/CrossClimate.htm burdanda diğer lastiklerle karşılaştırmalarını testlerde aldığı puan ve başarılara bakabilirsiniz.

Son düzenleme:
Bugün fiyat aldım küçük çaplı, petlas ekim ortası fiyat belli olur, conti fiyat ne zaman belli olur belli değil dedi. En güzeli Pirelli, 225/45/18 için tane fiyatı 800 TL söyledi.Bu RFT fiyatı. Lanet olsun RFT siz olsun dedim 680TL fiyat verdi. bakın bunlar tek lastik fiyatı. 10dk önce haberlerde bineklere de zorunlu çok önemli diye haber yapıldı, çıkmış kesilecek ceza 4 lastik fiyatı kadar diyor.185 lastik çünkü bütün Türkiye. Bi iş yapıyoruz sözde güvenlik adına yine, ucuyla :) Bakalım heralde petlastan almayı düşünüyorum hani yasak var diye değil zaten kullandığım şey ama saçma sapan kontrol olacak. Ticarilerin 24 derece havada lastikleri alev aldırarak güvenli güvenli durmadan gittiğini de gördük.Sıcaklık değil tarih şartı koy geç.

O değil de haftabaşı lastikleri değiştirmeye gittiğimde zamlı fiyat verirlerse şaşmam...
deliririm o ayrı ...

Manisa'da yılda 2 haftayı geçemeyen kar/buz koşulları için bakalım kaç aylık zorunluluk getirilecek.

Görüldüğü gibi 7 derecenin altına düşen ay sadece Ocak, kaldı ki bu ortalamaya Manisa'nın Selendi, Gördes, Demirci, Kula gibi iç anadolu iklimi görülen ilçeleri de dahil. Merkez Sıcaklıklarını da hesaba katacak olursak açıkçası bizler için devletin para toplama yöntemlerinden biri oluyor bu uygulama.
Şehir içi zorunluluk sürelerinin valiliklerce belirlenmesi kararı bu nedenle alınmış. Manisa'da il sınırları içerisindeki bütün yolları düşünerek muhtemelen 1 ya da 2 ay olur. Ama Manisa, Antalya gibi ılıman iklimli şehirlerde kış lastiği alınması büyük maddi zarar olacak o kesin :)
Goodyear Vector 4 seasons gen1 fabrika çıkışı lastik ile kartepeye de çıktık kar performansı gayet iyi.Gen2 de @berkertekin de var.

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Memnunum. Kışın arabanın zemini kara tamamen oturana kadar Kartepe'ye tırmandırdı. Yazın da fren mesafesinin üst seviye yaz lastiklerine göre biraz uzun olması dışında (ki eski yaz lastiklerime göre o da daha başarılı) başka sıkıntısı yok. Detaylı olarak incelemelerimi yazacağım bir ara. 4 mevsim lastikleri bence Marmara Bölgesi'ndeki illerde ikamet edip şehir içi araç kullananlar için gayet makul seçenek.

Istanbul'da zorunlu olursa bittik valla 2.5 kaat haşırt :D:D:D. Günde toplasna 20km yol yapmayan arabaya kış lastiği almak valla bence biraz gereksiz zaten kar yağdığında araba dışarı çıkmıyor sadece iki kere yakalandık biri bile bile lades gibi bişeydi digeride tam evin önünde oldu çektik sağa bıraktık 2 saat sonra zaten kar mar kalmayınca aldık geri :D:D.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...