HABER Audi'nin otomatik şanzımanında yazılım hilesi bulundu!

Alcantara

Batuhan KARALAR
Yönetim
Editör
7 Eyl 2016
1,052
1,185
2,570
27
İstanbul
Marka
Renault
Volkswagen grubu, Dieselgate olarak anılan ve emisyon değerlerini olduğundan daha düşük gösteren yazılımın ortaya çıkmasından ötürü geçtiğimiz yılı çok zor geçirmişti. 2016’da yavaş yavaş yaralarını sarmaya çalışan dev şirket, şimdi de Audi‘lerde görülen yazılım hilesinden dolayı benzer sorunlar yaşayabilir.​

Almanya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Bild‘in ortaya attığı iddiaya göre Dieselgate skandalını ortaya çıkaran Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu (CARB) ve ABD Çevre Koruma Birliği (EPA), Audi’nin Q5, A6 ve A8 modellerinde kullandığı AL 551 kodlu otomatik şanzımanda emisyon testlerini etkileyecek yazılım hilesi buldu. Direksiyon normal pozisyondayken aktif olan yazılım, test koşullarında motor devrini düşürerek normalden daha düşük emisyon ve yakıt tüketimi sonuçlarına neden oluyor. Direksiyonun minimum 15 derecelik bir açıyla sağa ya da sola döndürülmesi durumunda ise yazılım test modundan çıkarak otomatik olarak devre dışı kalıyor.​

Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan durumun ardından ilk olarak Volkswagen Amerika yazılı bir açıklama yaparak durumu kabul ettiklerini açıkladı. Amerika’da satışa sunulan otomatik şanzımanlı Audi Q5, A6 ve A8’lerin vites kutusunda kontrol amaçlı bir yazılım bulunduğunu itiraf eden şirket, benzinli-dizel ayrımı yapılmaksızın uygulanan yazılımın Mayıs 2016‘dan sonra kullanılmadığını belirtti. Soruşturmayı derinleştiren CARB ve EPA, söz konusu yazılımın Volkswagen grubunda yer alan diğer markalarda da kullanılıp kullanılmadığını araştıracak. Öte yandan soruşturmaya Avrupa Birliği‘nin de müdahil olma ihtimali göz önüne alındığında Volkswagen grubunun sıkıntılı günler geçireceğini tahmin etmek hiç de zor değil.​

Bu yazıyı ana sayfa portalımızdan okumak için tıklayınız..
 

Cenk

Galatasaray
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,205
45,795
6,820
Zonguldak
Marka
Ford
Vag grubundan açıklama;
Müşterilerimiz araçlarının kadranına baktığında 140 kmh olarak görünen hız, gerçekte 100 kmh'dir. Biz vag grubu olarak otomobilin yalıtımının iyi olduğuna, biraz daha yüksek süratlerde stabil viraj dönüşü yapabildiğine, yaptığı sürati belli etmeyecek düzeyde bir rafinelik sunduğuna müşterilerimizi inandırmak için kadrandaki hıza müdahale edip bunda da hileli yazılım kullandık. Kapı içi halı kaplamalarda da bir miktar yazılım olduğu doğrudur. Kamuoyuna duyurulur.
İşin şakası ve esprisi bir yana, gün geçmiyor ki hileli bir yazılım daha patlak vermesin. Olan onca para verip mağdur olan insanlara oluyor yazıktır. İnşaallah diğer marka ve modellere de sıçramamıştır, sıçramaz.
 
  • Beğeni
Tepkiler: abidinkofficial

Baskentli

Profesör
11 Eyl 2016
106
115
1,185
Ankara
Uzmanlar Özellikle o stepnenin tabanının kaplı olmasına boşalan arkadaşların yazılım hatalı olduğunu düşünüyor.
 
  • Beğeni
Tepkiler: TSIDSG

GARAJ TV

Panpa
9 Eyl 2016
6,305
8,799
4,770
Kesin içeride bir Türk var bunca hile almanlardan çıkmaz. Hatta Sinan abinin a3 testindeki sesli komuttaki adamda olabilir bu.
 

sputnik

Üye
Beta Programı
11 Kas 2016
5,475
2
19,695
5,320
İstanbul
Yazık. Bir firma kendini neden bu kadar alçaltır anlamak güç.
Zamanında 2 farklı Passat kullanmıştık ailecek. Son kasalarını beğenmesem de eskiden sevdiğim araçlar üreten markalardandı, önce dizel sahtekarlığı şimdi de bu. Daha da yaptıkları sahtekarlıklar vardır herhalde, zaman içinde onlarda çıkar.
Türkiye'de satışlarında bir değişim olmaz, bizim millet sever böyle şeyleri.
 
  • Beğeni
Tepkiler: TheMachinist

Cenk

Galatasaray
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,205
45,795
6,820
Zonguldak
Marka
Ford
Yukarıda da yazdığım gibi işin şakası, takılması bir yana bu mevzuların bir şekilde ciddi yaptırımı olmalı ve düzeltilmeli. Bizim ülkemizde emisyon yok nasılsa diye rahat ediyoruz fakat ötv kuralları değişmek üzere. Artık emisyon oranı da vergi için bir kriter olacak. Burada gerçekten tüketici ciddi mağdur oluyor. Hem başka markaları hem de vag grubundan bir aracı satın alan vatandaşlar bu krizden etkileniyor. Bu hileleri kullanan, uygulayan her üretici tek tek tespit edilip gerekli işlemlerin yapılması çok önemli. Zira artık her şeyin elektroniğe doğru gittiği bu devirde bunun önü kapatılmazsa yarın öbür gün çok daha ciddi aldatmalar yaşanır. Bunun sonucunda da en çok biz tüketiciler etkileniriz.
 

Eren BILGIN

Profesör
24 Eki 2016
95
72
1,010
Birde bu ABD ve AB ülkeleri arasında ekonomik boyutta bir sıkıntı var. Karşılıklı olarak bir restleşme durumu. İçeriğin tam hatırlamamakla beraber bir iki ay önce okuduğum bir haberde iki taraf arasında karşılıklı olarak markalara kesilen yüklü cezalardan bahsedilmişti. Hatta markaların isimleri ve kesilen ceza miktarları da yazıyordu. İşin özü aslında hepsi bilenen ancak bir şekilde göz yumulan ve görmezden gelinen konulardı. Ters düşme durumunun getirdiği sonuçlar itibari ile bugün bunları okuyoruz. ABD ve AB arasında bu problemler olmasaydı biz hala saf salak geçinip gidiyorduk.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Porsche ve bt
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım