Aracı Temmuz ayından beri kullanıyoruz. Ağanın lafı üstüne laf olmaz derler ama uzun sayılabilecek (15 bin km.) bir kullanımdan sonra ben de yorumlarımı belirtmek isterim.
Günlük en az 70 kilometre yol yapan bir araç. 1.6 136'lık dci her ne kadar güzel bir motor olsa da,baltalayan tek şey CVT şanzımanı. Gerçekten hantal bir kalkışa ve kalkış esnasında sürekli yarım kavrama hissine sahip bir şanzıman. Son hızı 200,daha ileri gitmiyor. Yol tutuş konusunda yüksekliğine göre iyi diyebilirim,sertçe bir araç zaten.
Donanım bazında gayet güzel bir araç amma velakin trim sesi.. Şoförün sol kulağına zangır zangır bastıran,B sütunundan gelen bir trim sesi var bizim araçta. Bakım zamanı göstereceğim ancak çözüleceğini sanmam açıkçası. Konfora dair en sevdiğim kısım,koltukların rahat oluşu ve karbon detaylar hoş.. Cam tavan da gayet güzel,yarısına kadar neredeyse açılıyor. Havaya da kalkabiliyor,ferah bir ortam. Biz 5 kişi aktif olarak aracı kullanıyoruz,gayet geniş,diz ve baş mesafesi yeterli geliyor bize de..
2013 model Qashqai'de var olan ayak aydınlatmalar bunda yok.. Start Stop mantıklı çalışıyor,açılıp kapanma hızı iyi. Videonuzda yorumladığınız,(benim size katılmadığım) ekran dokunmatik hassasiyetini gayet iyi buluyorum açıkçası. Eski Nissan'lardan beri kullanılan Connect ünitenin de gayet iyi işler başardığını söylemeliyim.
Amma gel gör ki,yine 2013 Qashqai Platinum'da kullanılan Bose ses sistemi,bu aracın en dolu paketinde yok.. Sanırım standart bir sistemle geliyor,ve kulaklar arıyor açıkçası iyi bir ses sistemini.
Otomatik park fonksiyonu mevcut araçta,ayarlaması çok uzun sürüyor. Yani park yerini buna tanıtana kadar çevirir aracı kendim park ederim daha iyi. Bir fonksiyonellik söz konusu değil. Sürücü yardımlarında fabrika çıkış olarak şerit takip uyarı sistemi var,ancak iğrenç bir sesi olduğu için ilk günü kapattık. Kör nokta uyarı sistemi gayet güzel çalışıyor,sesini kapatsanız dahi,eğer kör noktada bir araç varsa ve o kısma sinyal verirseniz bip bip ediyor. Bu açıdan güzel,sürekli değil,gerektiğinde ötüyor.
Park sensörü çok güzel çalışıyor,ön ve arkada gereğinden fazla yaklaştığınız bir alanda anında sizi uyarmak üzere kamera görüntüsünü açıyor. 360 kamera sistemi zaten Qashqai'den beri sevdiğim bir özellik,işlevsel..
O bej direksiyon her ne kadar güzel görünse de,kirleniyor malesef... Bahsettiğiniz o düğme videoda ifade ettiğiniz ile alakalı değil, karmaşık bir sistem,hemen açıklayalım ;
O bahsettiğiniz power door bagajın elektrikle açılıp kapanmasını kontrol eden düğmedir. Power door on konumunda bagaj düğmesine bastığınızda otomatik açılır,off konumunda ise elinizle kaldırabileceğiniz şekle gelir. Bu teoride böyle,pratikte ise AVM otoparklarında oldukça aktif bir şekilde kullanıyorum. Güvenlik görevlilerinin elektrikli bagajları dahi kanırtarak açıp kapatışları konusunda işimizi görecek bir özellik.
Sizin bahsini ettiğiniz kilit muhabbeti ise aracın bilgi ekranı üzerinden yapılıyor,ismini tam hatırlayamadım ancak süper kilitleme gibi bir özellik mevcut. Bu fonksiyonu yol bilgisayarından açtığınız zaman,uzaktan kumandaya bir kere bastığınızda yalnızca şoför kapı kilidi açılacak,ikinci basışınızda ise tüm kapıların kilitleri açılacak. Öteki türlü,içerideki kişinin kapı kolunun oradaki kolu gerekli konuma getirmeden kapıyı açması mümkün değil.
Şahsım olarak,o parayı hak eden bir araç olduğunu düşünsem de,özellikle CVT şanzımanın hantallığı eksi bir puan olarak yansıtılmalı. Bu araca yapılması gereken ilk güncelleme bu konu üzerinde olmalı. Seri ve sarsıntısız vites geçişleri bulunsa dahi cidden kalkışı o kadar hantal ki,özellikle bayırlı yollara sahip Ankara'mda baya rahatsız hissediyorum kendimi. Bu bahsettiğim durum yalnızca kalkış için geçerli,ara hızlanmalarda hiç bir problem yok. Bu arada Eco mod cidden işe yarayan bir mod bu araçta. Zaten başka mod yok ya eco ya da normal.
Yakıt tüketimini de söyleyeyim, bir depo ile 680 kilometre bizim rekorumuz. Şahsi aracımda her ne kadar ortalama göstergelerine dikkat etsem de,X-Trail'de bunu yapamıyoruz çoğunlukla babam kullanıyor. Ancak 8 litre civarlarında bir tüketimi olduğunu söyleyebilirim.