235/55/R18 Kış Lastiği Tercihi

HaniBanaDemiş

Rıfat
Profesör
458
40
Marka
Volvo
Herkese merhaba,

235/55/R18 ölçüsünde kış lastiği arıyorum. Araç Volvo XC40 1.5 T3 manuel. Stok 156 beygir 265 Nm tork ama araca alışınca illa gıdıklarım (190 beygir 300 tork iddia ediyorlar). Amacım İstanbul ağırlıklı kuru ve yağmurlu havada iyi yol tutması, kar yağdığında da sıkıntı çıkarmaması. Karda mükemmel olması şart değil. Uzun yola çıktığımda kafamda şüphe olmasın yeter. Yani karda çok iyi olup da yağmurda idare edecek bir lastiğe ihtiyacım yok.

Alt markaları saymazsak ana akım markalardan şu modeller dikkatimi çekti:

Falken Eurowinter HS02 Pro SUV

Hankook Winter I'cept Evo 3

Bridgestone Blizzak 6

Biraz testleri inceledim, hepsi eli yüzü düzgün lastikler. Örnekler daha da artırılabilir. Diğerlerinin yanında Falken modeli bariz ucuz ve yeterince kullanıcı deneyimi yok. Bu arada bayi fiyatı sormadım sadece internet satış fiyatlarına baktım. Falken 5000 liralara bulunuyorken diğerleri en kötü 7000 liralardan başlıyor. Falken bir risk midir, illa daha pahalıya mı geçmek lazım, v.b. genel kullanıcı deneyimleri ve tercih konusunda yardımlarınızı rica ediyorum.

Not: Şu an üzerinde yazlık Goodyear Eagle Sport 2 UHP SUV var. İyi yol tutuyor ama yer yer kızaklama eğilimi gözlemledim.

Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla çok fazla kar ve buzla uğraşmayacak ama 7 derece ve altında güvenli olsun hatta şartlar dahilinde 20 derecelere kadarda yolda korkutmasın denilen bir lastik arayışı var , bu senaryoda ben kışlıktan ziyadesiyle 4Season lastik alınmasında daha açık tarafta olurum , o yüzden önerim ilk olarak şu lastik hem fiyatı hem de performans olarak aradığın gibi geldi bana Falken Euroall Season AS220 Pro , çapraz olarak ise değerlendirilmesi gereken Nexen N-Blue 4 Season 2 olabilir kesinlikle.

Biraz üst sınıfa bakalım diyorsak o durumda da 3 lastik önereyim ; Goodyear Vector4seasons Gen3 / Hankook Kinergy 4S / Bridgestone Turanza All Season 6

Hem bu şekilde 4Season lastik alıp kışlık lastik gibi kullanmak ömür açısından da artı sağlayacaktır çünkü farkında değiliz ama ılıman bölgelerde yaşayanlar keza en büyük örnek benim kışlık lastiklerimi takıyorum fakat genel anlamda kullanımımda 0'derecelerden aşağıda olan gün sayım çok minimal , genel kullanımda kışları 3-20 derece arasında gerçekleşiyor. Yorumunuzu bekliyorum düşüncelerimiz uyuştuysa :D

Falken orta sınıf iken Hankook ve Bridgestone premium lastik kategorisinde.

Falken modelleri için balans sorunlarından bahsedilebiliyor. Şahsen sadece bütçem yetmediği takdirde Falken'e yönelirim bu kıyaslamada.

Beklentiniz karda yeterli seviyesinde olsun ama özellikle kuru ve ıslak zeminde saçmalamasın şeklindeyse bu kriterlerin adresi ancak premium lastik modelleri olur. Çünkü bütçe lastikler çoğunlukla karda çok iyidir ama özellikle ıslak zeminde saçmalamaya meğillidir.

Sizin belirlediğiniz modeller arasında Blizzak ve Evo 3 bu kriterlere uygun. Hankook'lar premium lastikler arasında fiyat uygunluğu olarak göze çarpıyor. Bu iki lastik de sizi memnun edecektir. Eğer arada bariz bir fiyat farkı varsa Hankook'tan devam edin. Fark yoksa Blizzak seçebilirsiniz.

Belirttiğiniz modeller haricinde, kriterlerinize en uyan lastik Goodyear ultragrip Performance 3'tür. Özellikle ıslak zemin testleri çok iyi. Yine buna denk olarak Michelin Pilot Alpin 5 de aynı seviyede.

Sonuç olarak sizin yerinizde olsam tercihim;

Bütçe problemi yoksa önceliğim Goodyear Ultragrip Performance 3 veya Pilot Alpin 5 olacaktır.

Bu ikisi olmaması halinde Blizzak 6 ve ardından Hankook tercih ederim.

@S.Asil 4 mevsim düşünmüyorum malesef. Daha doğrusu üzerine düşündüm ve bana uymayacağına karar verdim. Geçen yıl aralık ayında Ankara'ya kuru havada gidip kar fırtınasında dönmüştüm. Ülkede böyle hava olayları çok olağan :)

@Cenk Ayrıntılı açıklaman için teşekkür ederim. Premium güvenli liman oluyor gene. Üçüncü kışında sertleşen Snowmaster ve 8 kış kullandığım Pilot Alpin tecrübelerim var :)

@S.Asil 4 mevsim düşünmüyorum malesef. Daha doğrusu üzerine düşündüm ve bana uymayacağına karar verdim. Geçen yıl aralık ayında Ankara'ya kuru havada gidip kar fırtınasında dönmüştüm. Ülkede böyle hava olayları çok olağan :)

@Cenk Ayrıntılı açıklaman için teşekkür ederim. Premium güvenli liman oluyor gene. Üçüncü kışında sertleşen Snowmaster ve 8 kış kullandığım Pilot Alpin tecrübelerim var :)
Cenk abi gelince ben müsaade alırım :D Kesinlikle öyle uzun yollar işin içine girdiği zamanda ah 1 lira fazla verip şunu alsaydım dememek lazım :)

Rica ederim hocam. Aslında conti de kesinlikle cok iyidir. Onu da önerecektim ama yapilan son testlerde conti sürüşün biraz daha dengeli kisminda kaliyor. Özellikle ıslak zemin konusunda bahsettiğim goodyear ve michelin modelleri cok daha iyi seviyede gozukuyor. Üstelik hemen hemen butun testler benzer sonucu veriyor.

Snowmaster bir set kullandim. Arabayı kapıda yatırırım ama daha onu takmam. Kaç kez ıslak zeminde kaza riski atlattım hatırlamıyorum. Alpin tecrübeniz varsa buradan da devam edebilirsiniz. Tanidik, bildik bir tecrube olacaktır. Ama goodyear performance 3'u de mutlaka fiyat olarak araştırın. Testlerde cok iyi sonuçları var ıslak zeminde ozellikle. Michelin'den daha uygun fiyatlı olma ihtimali de yuksek.

Hocam istediğim ölçüde Performance 3 göremedim. Pilot Alpin ise neredeyse 10 bin lira. Mutlaka hakkını verecektir ama benim o kadarına ihtiyacım yok. Şu anki görüntüde Blizzak ve Evo 3'e odaklanıyorum sanırım.

Hocam istediğim ölçüde Performance 3 göremedim. Pilot Alpin ise neredeyse 10 bin lira. Mutlaka hakkını verecektir ama benim o kadarına ihtiyacım yok. Şu anki görüntüde Blizzak ve Evo 3'e odaklanıyorum sanırım.
İnternette bazen bulunamayabiliyor. Bir Goodyear bayisini ararsanız kesin bilgi edinirsiniz. Pilot Alpin dediğim gibi pahalıdır. Açıkçası haklısınız bu kadar yüksek ücreti ben de vermek istemem. En azından arada bu denli fiyat farkı yok karşılığına baktığımızda. Goodyear bayisini aramakla falan da uğraşamam derseniz dediğiniz iki modele odaklanmak mantıklı olur.