14 yıl önce satılan arabanın şasi numarasını yasal yollardan bulmak.

focus1ghia

Şahin K.
Senkromeççi
20
Marka
Yok
14 yıldır unutamadığım hala keşke satmasaydık dediğim bir aracımız var. İki ay öncesine kadar arabaya ait hiç bir iz yoktu elimde. Daha sonra sarı siteye şimdiki plakası ile ilana çıktı. İlanda sadece plaka var. Şasi numarası gözükmüyor.

Benim için bir amaç oldu o arabayı geri almak. Ancak arabayı ileride daha rahat bulmam için şasi numarasına ihtiyacım var. Hatta motor numarası bile olur (Ford grubunda Ford'un kendi motoru ise motor no kısmına genelde şasi nosunun son 7 hanesi ya da motor kodu+son 7 hanesi yazılır) Bu şasi numarasını yasal yollardan nasıl elde ederim?

Araba ile ilgili bildiğim tek tescil bilgisi şu anki plakası. O dönemden kalan herhangi bir evrak vs elimde yok. Normal tramer sorgusunda şasi no yu vermiyor. PTT km sorgusunda şasi no kapalı çıkıyor. kilit 7 hanenin son üç hanesi benim işime yaramaz. Tek tek bütün numaraları decode edemem.

Bu konuda bir fikri olan var mı? Yardımcı olan olursa minnettar olurum.

Not 1: Araba 2005 model Focus mk1 Ghia
Not 2: Biraz garip gelebilir ama arabayı camdaki LPG etiketinden tanıdım.
 
Adama şasiden servisle alakalı bilgilerine bakmak istediğinizi söyleyin haricinde başka bir şansınız yok. Herkesin keşke satmasaydım dediği bir araba vardır. Kolay gelsin.
 
adamla normal alıcı gibi konusun ruhsat fotografını isteyin km ve hasar bilgisi sorgulamaası için veya direk motor sasi numarasını isteyin
 
  • Beğeni
Tepkiler: Chefkaya
aynısı benim başıma geldi ve onunla uğraşıyorum, e devletinizden sigorta ve poliçe sorgulama ekranına girin plakayı yazın çıkan sonuçları kurcalayın ve şase numarasını oralarda bulacaksınız sonrada o şaseyle pttden muayene sorgulama yapin güncel plakası en son muayene satırında yazacaktır
 
Öncelikle yardımcı olmak isteyip fikir veren tüm dostlara teşekkür ederim.

Sn. Gökhan 61 ve Naydog,
Sizlerin dediği benim de aklıma geldi ancak ŞU ANDA alıcısı olamadığım bir araba için kimseyi rahatsız etmek istemedim. Bu arabanın kaderi kötü sanırım biz de 2 aya yakın satamamıştık şimdiki sahibi de satamadı. Hele hele satılacak gibi umutlandırmak istemem kimseyi. Çok mu kasıyorum bilmiyorum. Sizleri kötülemek değil amacım yanlış anlaşılmasın.

Sn. aliybaskurt,
Araba benim üzerime değildi, muhtemel 2 ruhsat sahibinin de e devletinden bulamadık.

İşin en etiği 'inşallah motor kodu yazmadan direk numara girmişlerdir ruhsata' diye dua ederek km sorgusu yapmaktı. Çok şükür dualarım kabul oldu. Şasi numarasını tespit edebildim. İnşallah ileride bu konunun altına geri aldım diye yazabilmek te nasip olur.

Bu arada araba 23/07/2004 te üretilmiş ancak tüm kayıtları 2005 MY olarak çıkıyor bu da aklıma takıldı. Normalde son çeyrek olması gerekmez mi?
 
Son düzenleme:
İnteraktif vergi dairesinde geçmiş araç sorgulama sistemi var.
Eskiden adınıza tescilli plakalara ve araçlara bu şekilde erişebiliyorsunuz.
Hatta bildiğim kadarıyla şasi numarası bu sorgulama sonucunda bulunabiliyor.
GİB üzerinden bakmak aklımıza gelmemişti aslında hiç. İyi oldu bir ara kontrol etmeli hiç değilse teyit ederiz.
 
  • Beğeni
Tepkiler: keremkarakaya