A16XHT Üzerinde Yapılabilecek Oynamalar

HaniBanaDemiş

Rıfat
Profesör
2 Şub 2021
221
159
1,085
38
İstanbul
Marka
Opel
Herkese merhaba,

Opel'in 1.6 turbo SIDI motorunun 2 versiyonu var. 170 beygir 260 Nm olan A16XHT ve 200 beygir 280 Nm olan A16SHT. İlki çok araçta kullanıldı ama ikincisi Türkiye'ye sadece Astra ile geldi.

Aracım Insignia 1.6 turbo SIDI düz vites. Yukarıda ilk bahsettiğim motordan. 10 yıldır 170 bin kmdir kullanıyorum. Şu ana kadar performans anlamında sadece kutu içi hava filtresi ve Sprintbooster kullandım. Daha fazla ne yapılabilir diye araştırınca yazılımdan fazla verim alınamadığını öğrendim. İlla ki mekanik müdahale gerekiyormuş. Bahsedilen şey ise downpipe. Katalizatörü iptal etmek bana da mantıklı geliyor çünkü uzun süre üst devirde gidince şişme hep vardı bu motorda.

Madem böyle bir yola girmek gerekiyor benim de aklıma daha başka ne yapılabilir diye geldi ve baktım ki iki motor arasında yazılımdan başka mekanik anlamda fark turbo pervanesi. Böylece kabaca bir rota çizdim kendime:
1- Downpipe+yazılım
2- SHT turbosu ( Hazırı varken hibrid turbo işine yeltenmek pek makul gelmiyor)
3- Gerekirse tekrar yazılım
4- Radyatörlerin daha verimli hale getirilmesi gerekecektir diye tahmin ediyorum, en azından intercooler sanki şimdi bile ucu ucuna yetiyor.
5- Varolan geliştirmeler başıma iş açmasın diye bobinler + buji kabloları + triger zincirinin yenilenmesi.
6- Aklıma gelmeyen gereken ne varsa...

Bu maddelerin hepsi veya birkaçı maddi duruma göre yapılabilir diye düşünüyorum. İlk işlem yeterli gelirse devamını getirmeyebilirim bile. Tüm görüşlere açığım şu an.
 

S.Asil

Quadrifoglio Verde
Destekçi
Beta Programı
Stage 2
16 Eyl 2016
5,796
3
9,767
5,020
Adana
Marka
Alfa Romeo
1.6T insignialarla çok fazla uğraştım hem mekanik hemde yazılım olarak , araç zaten limitte duruyor yazılım yapıncada çok bir şey fark ettirmiyor işin açığı , buradaki fark ettirmemekten kastım kullanıcı çokta bir şey anlamıyor hani alıp 1.6 105 mjete yazılıp yapınca 140-150 bg güçler alınıp birde turbo patlaya patlaya girince kullanıcı hah oldu süper diyip devam ediyor ama 1.6T ortalama 20 bg 40-45 nm veriyor eh benzinli araç olunca kullanıcıda çok fark etmiyor zaten limitlerde olan motora bindirmek oluyor işin sonucu. Yazımı çok uzatmayayım , yapılması gereken en kilit nokta 1.6T için kesin ve netlikle intercooler , büyüsün büyütün bir şey yapın buna :D intercoolerden dolayı araç bir yerde kesiliyor özellikle 10 km/h hızdan yapıştırıp top denemesinde araç bir yerde 100 bg'e bağlıyor kendini ve lütfen ateşleme kaçırmayacak iridiumR laser gibi bir buji :D
 

HaniBanaDemiş

Rıfat
Profesör
2 Şub 2021
221
159
1,085
38
İstanbul
Marka
Opel
Evet intercooler vurgusu geldiğine göre kesin büyütüyorum, o cepte 👍

Buji konusunda zaten orjinal ekipman NGK iridyum bujiler. Hatta SIDI motorun buji güncellemesiyle soğuk bujiye geçildi. Bobin ve buji kablolarını planıma eklememin sebebi de ateşleme sisteminde sorun ihtimali kalmasın diyeydi. Bu durumda ateşleme sistemini de kesin yapılacaklara ekliyorum 👍

Ben nolur nolmaz motor takozlarını da listeme ekliyim gidiciler zaten.
 
  • Beğeni
Tepkiler: uygarefee

uygarefee

Uygar
Profesör
29 May 2022
346
506
1,395
İstanbul
Marka
Tofaş
Performans anlamında aman Ya Rabbim derecesinde bir fark oluşturmaz ama bence DownPipe yapılsa yararı görülür. İntercooler ile soğutmayı rahatlatırken, DownPipe ile de egzoz kısmını rahatlatabilirsiniz. Belki bunlara ek olarak spor bir orta susturucu ile güzel de bir ses elde edilebilir. Araçta herhangi bir ekstra hali hazırda mevcut mu bilmiyorum ama yürüyene de bütçe ayırılabilir. Güzel bir spor yayla virajdaki hissiyat değişeceği için aracı viraj içinde de şuanki değerinin bir tık üstünde kullanırsınız.
 

nıneleven

Profesör
9 Nis 2021
677
781
1,820
Tekirdağ
Marka
Porsche
Üstat imkan varsa arabayı değiştir bence ya. Evladiyelik olma yoluna giriyor bak yavaş yavaş 😃

Daha önce tercih konusu vardı o yüzden dedim. Tabi yerini tutacak araç bulmak zor.
1.6 Puretech 508 lazım sana da 😁 Bi insignia daha koyman lazım üstüne...

Güncel piyasada en çok üzüldüğüm konu.. Bu warm hatch kafası arabalar kalmadı..
Astra GSe var mesela.. Bayılıyorum ama gelse BMW parası olacak 😅
 

HaniBanaDemiş

Rıfat
Profesör
2 Şub 2021
221
159
1,085
38
İstanbul
Marka
Opel
@uygarefee evet downpipe ve intercooler ilk sırada olacaklar. Geri kalan adımları sırayla yaparım. Spor yay konusu ara ara benim de aklıma giriyor ama aracın 245/45/18 lastiklerle yol tutuş-konfor dengesi o kadar verimli ayarlanmış ki bu ince mühendisliği bozmak istemiyorum :)

@nıneleven illa ki bir gün elden çıkacak, bari yapılacaklar içimde kalmasın. Hem satmaktan vazgeçince güzel bakımını yaptım, yeni takım lastik aldım, bari biraz bineyim di mi :D

508 benim de ilgimi çekse de hem otomatik olması hem de büyük maliyetin altına girecek olmam beni 2 kere düşündürüyor. Ha alırsam da 225lik alırım, otomatiği sineye çekerim 😅
 
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım