AÇIK ADAC ARIZA İSTATİSTİKLERİ - 2026

kenblock

Panpa
5,598

Alman Otomobil Kulübü, ADAC'ın 27 marka ve 158 modelin arıza sıklıklarını ele aldığı bu yayını sizlerle paylaşmak istedim. Yayının dili Almanca olması ve Almanca bilmiyor olmam nedeniyle çeviri yardımıyla inceleme imkanı elde edebildim. Almanya'da 2014 yılından itibaren "ortalama araç yaşı"nın yükseldiği belirtiliyor. Sanırım bu durum ülkemizde de aynı şekildedir. Burada belirtilen istatistiklere göre, 74 adet model; "son derece güvenilir" unvanını almaya hak kazanmış. Bu durum geriye kalan 84 modelin güvenilmez olduğunu işaret ediyor sanırım.
Uzakdoğu markalarından Hyundai ve Toyota'nın da bir çok başlık altında sorunları ile yer alması, beni şaşırtan bir durum oldu.
 
mondeo, s-max, insignia ve rav4 uzak durulması gerekiyor diğerlerine göre. Rav4'ün bu kadar kırmızı puan almasının sebebi ne acaba.
 
Türkiye'de bir sürü chr ve corolla satıldı. Hala satılıyor. Her köşe başında bir corolla mutlaka görüyorsun özellikle dream paket olanlardan. Madem spesifik de olsa arıza potansiyelleri var o zaman biz niye hiç duymuyoruz anlayamadım. Mutlaka kulağımıza gelmesi gerekirdi.
 
Listedeki çoğu toyota modelinin kırmızı gösterilmesi bana anormal geldi

Türkiye'de bir sürü chr ve corolla satıldı. Hala satılıyor. Her köşe başında bir corolla mutlaka görüyorsun özellikle dream paket olanlardan. Madem spesifik de olsa arıza potansiyelleri var o zaman biz niye hiç duymuyoruz anlayamadım. Mutlaka kulağımıza gelmesi gerekirdi.
Ben de bu konu üzerine düşündüm. Hatta Almanya merkezli bir kuruluş olduğu için Japon araçlarının kasıtlı olarak sorunlu gösterilebileceği dahi aklıma geldi.
Bir yandan da, Alman otomobillerine dahi eleştiriler yöneltilmesi tarafsız bir değerlendirme olduğu izlenimi veriyor.

ADAC, aynı zamanda “yol yardım hizmeti” de veren bir kuruluş. Bu istatistiklerin bir kısmı sanırım hizmet verilen araçlardan alınıyor. Toyota grubunda yakın zamana kadar 45amper akü kullanılıyordu ve akü deşarjı nedeniyle yolda kalma (veya yola çıkamama) durumlarının yaşandığı da belirtilmiş. Toyota buna önlem olarak daha büyük aküler kullanacağını ifade etmiş.

Almanca bilen, ADAC’ı tanıyan üyelerimiz de katkıda bulunurlarsa; konu amacına ulaşmış olur. Ben sadece çeviri vasıtasıyla konuyu anlamaya çalışıyorum :)