Ağır Vasıtalarda Aragazın Amacı Nedir ?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Samed M.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Samed M.

Panpa
1,347
25
Marka
Hyundai
Genelde eski veya manuel kamyonlarda diyelim, yapılan aragazın amacı nedir ? Benim hoşuma gidiyor açıkçası, yapan kişinin de hoşuna gidiyordur eminim ama başka bir sebebi daha olmalı bu olayın. Şanzımanı sorunlu araçlarda atarken bir iki aragaz verilir diye duymuştum, tam bilgim yok.
Ayrıca daha iyi aragaz verebilmek için egzoz ve birkaç parça işlemden de geçiyor bildiğim kadarıyla, bunun ustalarına da pompacı deniyor sanırım.
Ağır vasıta işiyle uğraşmış veya bilgisi olanlardan bu konu hakkında bizi aydınlatmalarını rica ediyorum.
Arabacıyız diye geçinsekte hepimizin içinde bir kamyoncu olduğunu biliyorum. Bir çoğunuzun benim gibi ETS 2 oynadığından haberim var. :D

Ayrıca çok sevdiğim bir aragaz videosunu da buraya bırakayım. Ne zaman izlesem gülerim:

Normalde aragaz dediğimiz şey vites düşürürken verilir ki bir anda yükselemeyen motor devri dolayısıyla araç öne yığılmasın ya da arka lastikleri kilitlenmesin.

Özellikle eski şanzımanlarda senkromeç yoksa aragaz verilir ki vites geçişleri sarsıntısız olsun. Ağır vasıtalarda vites sayısı çok olduğu için yükseltilecek vitese göre gaz vermek te gerekebilir.

ANVALE. SENKROMEÇSİZ ŞANZIMANDA ( GARA ŞANZIMAN) MOTOR DEVRİ İLE ŞANZIMAN DEVRİNİ YAKIN TUTARAK CAYIRTIYI GOPARMADAN VİTES DEĞİŞİMİ İÇİN ARA GAZI ŞART. ÖZELLİKLE BU SIRADA ÇİFT DEBRİYAJ YAPILIR. DEBRİYAJA 1. BASIŞTA VİTES BOŞA ALINIR. ARA GAZI VERİLİR. SONRA TEKRAR DEBRİYAJA BASILIP VİTES SEÇİLİR. MOTOR DEVİRDEN DÜŞMEDEN YETİŞMEK İÇİN ÇOK HIZLI YAPILIR. BİR KEKELEME SESİ GELİR Kİ BU KAMYON ŞOFÖRLERİ İÇİN BÜYÜK HAZDIR. UYKU KAÇIRIR. ANCAK ŞU SIRALAR ÇİFT DB. VEYA ARAGAZI TAMAMEN KEYFEKEDER YAPILAMKTA. HAZ.

Genelde vites geçirirken yapıyorlar. Galiba araba vitese geçmiyor ve aragaz verince geçiyor. Bu her arabada olmuyor. Örneğin yeni kasa Transit kamyonette olmuyor ama 2000 modellerde oluyor. Çoğunluğu da hava atmak amaçlı yapıyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...