Anlatmak istediğim motor teknolojileri mesela corolla nerdeyse 10 yıldır aynı motoru kullanıyo üzerinde yazılım oynamalarıyla belki bir kaç küçük parça değişimiyle hala kullanıyolar verimli bir motor mu? hayır değil. Honda sorunsuzluk ilkesiyle yürüyo ve hala atmosferik motor kullanıyo düşük beygirde atmosferik çok bağırıp fazla yakmaktan başka bir işe yarıycak motor değil yanlış mıyım? verimli bir motor mu hala değil. aynı segmentte skoda octavia var 1.0 lt sinan abinin de testini yaptığı motor 1.0 litre 3 silindir motor 225 km hız yapabiliyorken ve daha devri varken o kadar parayı öyle bir araca ben bağlamam. Kimsenin de ikinci el araç alırken atmosferik motor bir araba alcağını pek sanmıyorum devir değişti artık.
Direkt ben bu saatten sonra atmosferik almam diyorsanız o başka konu, konuşmamıza dahi gerek yok, sizin düşünceniz o yöndedir.
Atmosferikle turbo farklı karakterde araçlar. İkisini karşılaştırmaya gerek yok, sakin kullanımda turbo daha az yakacaktır, aksi kullanımda ise daha fazla. Siz tercih etmeyecek olabilirsiniz ama tercih edenler var. Hâlâ çok fazla Corolla ve Civic satılıyor oluşu bunu gösteriyor. Atmosferik motora LPG takma durumu var, o da bu atmo motorun devam edişinin destekleyici yanlarından.
Civic'in motoru değişimsiz geliyor sanırım ama Corolla'nın öyle değil. 1.6 132bg 160nm, önceki nesil 124bg'di bir önceki 110bg, yakıt tüketimi daha fazlaydı. Atmosferik 1.6 motor için 8lt şehir içi yakıt verisi bence başarılı, 1.6 atmolar eskiden arabalar daha hafif olmasına rağmen 9-10lt civarıydı. Atmosferikleri kıyaslarsanız ortalama bir motor olduğunu düşünüyorum. Toyota'nın 1.6sı, ne Mazda'nın 1.5i ne Suzuki'nin 1.6sı kadar az yakıyor, nede Civic'in 1.6'sı kadar fazla yakıyor.
Atmosferik motorlu Astra'yı ilana verdikten sonra 2 günde piyasa ortalamasında sattık.
Nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama devir değişmedi, insanlar cebine uyanı, aklına yatıyorsa alıyor. İnternet aleminde konuşulanlar çoğu konuda olduğu gibi araba konusunda da gerçekleri yansıtmıyor. İnternette herkes 0-100 hızlanma peşinde, 200 küsurla gitme derdinde, İstanbul'da trafiğe bir çıkıyor 1 saat boyunca 50-60km/s ortalamayla yol alıyor. O 0-100 hızlanmanın işe yaradığı yer çoğunlukla öndeki aracın arkasına yapışmak için hızlanmak oluyor.
@mgdedeoglu'nun dediği gibi. Bu yıl (Ocak başı -Temmuz sonu arası)Octavia 4.050 adet satmış, Civic 10.920 adet.
Yada direkt şöyle bir örnek vereyim. Üstte yazdığım zaman diliminde Astra sedan 11.219 adet satmış, hb 3.465 adet. O 11 bin küsurun içindeki 1.6 edition sayısı 3.465 adetten fazla değilse hiçbir şey bilmiyorum.