Aracın iç ve dış temizliği nasıl yapılmalı?

Onur Kmnt

Kerem Onur Kement
Panpa
1,702
21
Marka
Ford
Selamlar değerli forum üyeleri.

Dış temizlik yaparken sırasıyla;
-durulama
- köpükleme ve eldiven + yumuşak fırça ile köpüğü dağıtma
- durulama yapıyorum. Bu işlemi yaptıktan sonra bez ile üstünden geçmezsem hafif puslu görüntü oluyor. Ayrıca camları temiz bezle silsem bile iz kalıyor. 2. kez köpükleme de mi yapmalıyım yoksa daha iyi malzemeler mi kullanmalıyım?

Genelde 10 litrelik kovaya 2 kapak şampuan koyup o şekilde köpükleme yapıyorum, köpüğün daha yoğun olması için ekstra el pompalı hazne mi alayım? Kirler öyle daha mı iyi çıkar? Bekleme süresi ne kadar olmalı?

Aracın üstünde yapışmış ağaç özü - polenleri var. Bunları nasıl temizlemeliyim? Fırça yapılsa bile çıkmıyorlar çünkü.

Jantları temizlerken tekeri söküp yıkamak daha mı iyi olur, yoksa krikoya kaldırmak yeterli mi? Öbür türlü hem jantın içini temizleyemiyorum hem de tekerle davlumbaz arası mesafe dar olduğu için davlumbaz da kirli kalıyor, anca lifte falan kaldırmam lazım.

İç temizlik yaparken - konsol trimleri, kapı üstleri vs. - hangi malzemeleri kullanmalıyım? Arap sabunu + mikrofiber bez ile üstünden geçip sonrasında durulamak yeterli olur mu? Ya da illa şunu al, kullan dediğiniz bir ürün var mı? Ya da dümdüz bez ile mi sileyim? Parlak görünsün gibi bir derdim yok.

Camları içten silmek için cam temizleyici mi kullanılmalı yoksa bildiğiniz başka bir yöntem var mıdır? Dümdüz bezle silince iz kalıyor, özellikle güneş vurunca rahatsız ediyor. Camsil gibi aracın dışında kullanılan şeyler de iz bırakıyor. Silerken hangi tür bez kullanayım?

mondeo"nun deri koltukları için arap sabunlu bez + durulama bezi yeterli oluyor, ekstra vazelin veya krem gibi şeyler sürmüyoruz. 3 yıldır sertleşme, çatlama durumu olmadı, aksine deri pürüzsüz ve yumuşacık. Yine de yapmam gerektiğini düşündüğünüz bir şey var mıdır? (100 bin km daha düşük örnekte deri bakımı yapıldığı halde koltuk derileri sertti mesela)

bezleri yıkarken makineye atarsam nelere dikkat etmeliyim? Elde yıkarken kirler tam çıkmıyor. Tencerede sıcak suda bekletmek yeterli olur mu?

elimde basınçlı kompresör, hidrolik kriko, köpükleme eldiveni - süngeri, yumuşak fırça var. Jant için tombul kafalı bir fırça var ama sert olduğundan jantın içine girmiyor. İç mekan temizliği için mikrofiber bez dışında bir şey yok.

cevaplar için şimdiden teşekkürler. Önereceğiniz ürünleri paylaşırsanız sevinirim.

Çok detaya girmeden şöyle diyeyim: İlk başta arabayı durulamak pek doğru değil. Önce köpüğü güzelce sıkıp yaklaşık 5 dakika bekletmek lazım. Zaten köpüğün amacı kiri yumuşatıp çözmek. Arabaya sıktığında görürsün, kirler yavaş yavaş aşağı akmaya başlar. Eğer önce durularsan köpük tutmaz ve pek bir işe yaramaz. O yüzden önce köpük, sonra hiç el değmeden durulama. Ardından tekrar köpük yapıp asıl temizliğe geçebilirsin. Ben bu yöntemi kullanıyorum, gayet memnunum, araba da tertemiz oluyor :)

Camları içten normal camsil + cam bezi ile temizledikten sonra toz döküntü bırakmayacak kaliteli bir peçete ve alkol derecesi yüksek kolonya ile tekrar geçiyorum o bahsedilen izler %90 falan geçiyor. Bunun ideali ipa sanırım ama ben almadm en küçük litrelik satılıyor diye. Genel olarak cam temizliğine bez olarak güderi öneririm

Çok kirli değilse, 1,5 lt pet şişelerden 4-5 tane ile 2-3 tane temiz pamuklu bez, temiz ve son leke kalmaması için mikrofiber bez. Köpük sabun kullanmıyorum. Bunun çok faydasını gördüm. Sürekli şampuan, köpük vb boyaya verniğe iyi gelmiyor. En son da bu tavsiyeyi kolay kolay vermezler ama yaklaşık 5 yıldır ucuz cila niyetine kullanıyorum; hiçbir zararını görmediğim gibi, aracın kaportasına kir tutunmasını çok zayıflatıyor, suyu akıtıyor, 2 haftaya kadar da etkisi sürüyor. Nedir bu derseniz silikonlu toz alma spreyleri (açık mavi). Bütün marketlerdeki ürünler hemen hemen benzer etkiye sahip :) ucuz ve çok etkili. Bunu yaptığınızda yine sade su ile temizlik, toz, ince kiri almak da çok kolaylaşıyor. Sonax hızlı cila kullanıyordum bu keşiften önce, onu uygulaması daha zahmetli, fiyatı zaten tartışılmayacak kadar farklı, bir de benim kullandığım sarı olanı beyaz araçlarda sarartma yapıyordu. Bu keşiften sonra hızlı cilaya geri dönmedim :) İç aksamda ise pek tavsiye etmiyorum. Benim araçtaki gibi yüzeyler girintili çıkıntılı ise beyazlatma yapıyor. Çok kirli ise ben de önce ıslatma, sonra köpükleme yapıyordum ama arkadaşın dediğini bir deneyeceğim. Makinamız da var artık nasıl olsa 😄

Son düzenleme:
Bu işlemi yaptıktan sonra bez ile üstünden geçmezsem hafif puslu görüntü oluyor.
son aşamadaki bez ile üstünden geçmek = kurulamak ise kurulama gerekli ya yoksa su izi kireç lekesi bırakır kötü gözükür normal bence.

Genelde 10 litrelik kovaya 2 kapak şampuan koyup o şekilde köpükleme yapıyorum, köpüğün daha yoğun olması için ekstra el pompalı hazne mi alayım? Kirler öyle daha mı iyi çıkar? Bekleme süresi ne kadar olmalı?
şampuanın üstünde seyreltme oranının yazması lazım. bendeki şampuanda mesela 5 litreye 2 kapak kadar koyuyorum, yazmıyorsa farklı oranlar denenebilir. şahsi fikrimdir en iyi kir çözme gücü için cilalı olmayan şampuanları daha çok beğeniyorum. her iki işi de yapmaya çalışan ürünler iki işi de tam yapamıyor gibi hissediyorum. el pompalı hazne veya ön yıkama spreyleri araç çok kirli ise önden uygulanabilir, benim benzinliklerde bu kadar imkanım olmadığı için kullanmıyorum ama şöyle bir yöntemim var. araç çok kirli ise yıkama eldiveni ile iyice uzun uzun temizliyorum, yavaşça ve sabun kuruyacak korkusu olmadan. en son jantları falan her şeyi bitirdikten sonra durulamadan önce kalan sabunlu suyla çok hızlıca kaportada kuruyan köpüğü tekrardan canlandırıyorum: kirleri çıkarmak zor ve vakit harcamak lazım ama kuruyan köpüğü çözmek çok daha kolay. o yüzden yıkarken acele etmeyip eğer köpük kurursa son kez hızlıca üstünden geçilip canlandırılabilir.

Aracın üstünde yapışmış ağaç özü - polenleri var. Bunları nasıl temizlemeliyim? Fırça yapılsa bile çıkmıyorlar çünkü.
hiç kullanmadım ama tar & glue remover gibi şeyler yazan, reçine, böcek temizleyici ürünler noktasal denenebilir. stokta olan gyeon tar gördüm, güçlü mü bilmemekle birlikte valet pro bug var veya würth ürünleri var. pahalı oluyorsa kulaktan dolma gaz yağının da bunları çözdüğünü söylemişlerdi ben hiç denemedim kaportada güvenli mi bilemiyorum.

Jantları temizlerken tekeri söküp yıkamak daha mı iyi olur, yoksa krikoya kaldırmak yeterli mi? Öbür türlü hem jantın içini temizleyemiyorum hem de tekerle davlumbaz arası mesafe dar olduğu için davlumbaz da kirli kalıyor, anca lifte falan kaldırmam lazım.
jant aralarına giren uzun ve tüylü bir fırçayla hiç sökmeye gerek kalmaz ya, zaten düzenli yıkayacağın bir yer değil jant arkası ara sıra yaparsın. benim arabayı bıraktığım detail yeri sökmeden baya iyi temizlemişti ama tabi onun işi bu o da ayrı. istersen lastik değişim mevsiminde yaparsın.

İç temizlik yaparken - konsol trimleri, kapı üstleri vs. - hangi malzemeleri kullanmalıyım? Arap sabunu + mikrofiber bez ile üstünden geçip sonrasında durulamak yeterli olur mu? Ya da illa şunu al, kullan dediğiniz bir ürün var mı? Ya da dümdüz bez ile mi sileyim? Parlak görünsün gibi bir derdim yok.
parlatıcı ve silikon içerikli ürünler tavsiye etmem uzun kullanımda yapış yapış olacaktır. haftalık yıkamada nemli bezle tozunu alsan bile yeter kuru tarafıyla da bezin izlerini kurularsın veya ikinci bi bez ile. eğer çok kirli ise bir apc alıp içeriye uygun şekilde sulandırarak plastikleri vs. köpürterek temizleyebilirsin ama deride, tavan halısında ve elektroniklerde dikkatli olmak lazım. apc işini düzenli yapmana bile gerek olmaz bir kere sağlam temizlense yeter.

Camları içten silmek için cam temizleyici mi kullanılmalı yoksa bildiğiniz başka bir yöntem var mıdır? Dümdüz bezle silince iz kalıyor, özellikle güneş vurunca rahatsız ediyor. Camsil gibi aracın dışında kullanılan şeyler de iz bırakıyor. Silerken hangi tür bez kullanayım?
temiz bir mikrofiber bezi dörde katla. cama çok az camsil sık, bezin bir tarafıyla iyice yedir her yerine mümkün olduğunca uzun düz hareketler ile. sonra bezi çevirip temiz tarafıyla iyice kurula ve izleri al, bu tarafta bezi biraz bastırmazsan iz bırakır. bez mümkün olduğunca temiz bir mikrofiber olmalı, cam bezi vs. ben çok verim alamadım ama deneyebilirsin. unutma ikinci aşamada (kurulamada) bez mümkün olduğunca kuru olmalı yoksa iz bırakıyor. mesela bezi dörde katladın elinde bir ıslak bir kuru taraf olsun. sırayla ön camı ıslak taraf ve kuru tarafla sil. sonra ön iki kapı camını. sonra bezi katla diğer yeni taraflarını açığa çıkarıp arkaya öyle geç. hatta katlarken önceki ıslak tarafa yakın denk gelen gelen kısım katladıktan sonra da ıslak taraf olsun. akılda tutmak gerekiyor.

mondeo"nun deri koltukları için arap sabunlu bez + durulama bezi yeterli oluyor, ekstra vazelin veya krem gibi şeyler sürmüyoruz. 3 yıldır sertleşme, çatlama durumu olmadı, aksine deri pürüzsüz ve yumuşacık. Yine de yapmam gerektiğini düşündüğünüz bir şey var mıdır? (100 bin km daha düşük örnekte deri bakımı yapıldığı halde koltuk derileri sertti mesela)
deri temizliği için colourlock ürünleri (köpük, fırça vs.) tavsiye ediliyor ama hiç deri koltuklu arabam olmadığından bilmiyorum 😢 yine iç mekanda olduğu gibi parlatıcı ürünlerden uzak durmak mantıklı olabilir.

bezleri yıkarken makineye atarsam nelere dikkat etmeliyim? Elde yıkarken kirler tam çıkmıyor. Tencerede sıcak suda bekletmek yeterli olur mu?
ben makinede biraz deterjan ile en kısa programa atıyorum yumuşatıcısız. bebek deterjanı falan kullananlar var ben bezdir eskir değişir diyorum daha iyi fikirleri olanlar illa ki vardır.

Son düzenleme: