Aslan Parçası: Peugeot 308 1.6 BlueHDİ Eat6

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Peugeot 308 1.6 BlueHDI EAT6 İnceleme - Test

Araç:
Peugeot 308
Modeli: 308 Allure EAT6
Yılı: -
KM'si: 36000
Motor: Euro 6 1560 cc, 4 silindirli turbo dizel
Güç: 120 hp @ 3500 d/d
Tork: 300 Nm @ 1750 d/d
Şanzıman: Tork Konvertörlü 6 ileri otomatik
0-100 km/s: 9,5 sn
Son hız: 196 km/s
Test tüketimi: Ortalama 6.2 litre/100 km
Ağırlık: 1200 kg
Bagaj hacmi: 420 litre
Güncel Fiyatı: 115.000 TL


Araç Hakkında:

308-homepage.205357.18.jpg


İç Mekan:
Peugeot-308-SW-GT-interior-cockpit-705x470.jpg


Kalite:

Eskiden Fransız bir c segmenti hatchback araba baktığınız zaman iç mekan kalitesi zor bulacağınız bir şeydi. (Bunu 2009 model Citroen C4 Picasso kullanıcısı olarak söylüyorum) Ama Peugeot yeni çıkardığı bu arabalarda bu algıyı kırmaya baya kararlı.

Bir kaç sert plastik dışında arabanın iç kalitesini çok beğendim. Mesela vitesin çevresindeki işçilik ve detaylar bu sınıfta bulamayacağınız cinsten bu kalite vites topuzu, direksiyon, konsolun üstü gibi yerlerde gayet sağlam hissettiriyor.

Kalite olarak bir kaç düşen yer var. Arka kapıların üstü sert, CD çaların üstü sert. Bide test aracında güneşlikten trim sesi geliyordu.

İç mekanda çok beğendiğim bir kaç detay var onlardan bahsetmek istiyorum;
  1. Kadranlarda Aston Martin gibi devir göstergesi ters.
  2. Kadranları direksiyonun üstünden bakmak
  3. Direksiyon diğer markalara göre çok küçük. 9-15 de bırakmak istemiyorsunuz.
Bu tür güzel detaylar ile hem rakiplerinden ayrılıyor hemde özel bir şey kullanıyor gibi hissediyorsunuz. Açıkcası bu his beni çok mutlu ettiğini söyleyebilirim.

peugeot-308-test-surusu-44.jpg


Kullanışlılık:

Sınıfı için pek iyi olduğu söylenemez.

Kolçağın içi öyle geniş değil.

Vitesin önünde ve arkasında ufak bir göz var.

Kapı içleri de 1.5 litre su alabilecek kapasitede de.

Arka tarafta orta da birazcık derin bir göz var. İçinde kaydırmaz plastik var bozuk para,telefon gibi şeyleri koymak için ideal.

Kullanışlılığı sınıfının en büyük bagajlarından biri (420 litre) ve geniş torpidosu ile dengeliyor.

Bagaj:

420 litre. Bagaj ağzı gayet geniş ama yükleme eşiği biraz yüksek ve koltukları yatırınca düz bir zemin oluşmuyor.

bagaj1.36948.19.jpg


Arka Yaşam Alanı:

Bu araba boyut olarak sınıfının en küçük arabalarından biri ama buna rağmen sınıfının en büyük bagajlarından birine sahip. Durum böyle olunca maalesef arka yaşam alanı bu sınıf standartlarının altında. Ben 180 cm boyundayım ve koltuğu kendime göre ayarlayınca arkama zor sığdım. Bana kalırsa bagajı 380 litre civarına indirip arka yaşam alanına verilmesi gerekiyordu.

Donanım: Test aracı Allure donanımdı. Gayet güzel donanımlar var.
  • Akustik ön cam
  • Soğutmalı torpido
  • Hız Sabitleyici
  • Elektronik El freni
  • Otomatik Yanan Full Led Farlar
  • Kendiliğinden kararan iç dikiz aynası
  • Çift bölgeli klima
  • Bluetooth/Aux
  • 9.7 dokunmatik ekran
  • Ön-arka park sensörleri
  • 17” Alüminyum Alaşımlı Jantlar
Opsiyonlar: Bence bu arabaya en azından comfort paket alınmalı. Fiyatı 3500 tl. Bence arabanın bir çok eksiği kapatan bir paket.

İçeriği:
  • Geri görüş kamerası: Arka cam biraz küçük bu yüzden park ederken biraz zor olabilir. Bu donanım işinizi çok kolaylaştıracaktır.
  • Cam Tavan: Daha önce arka yaşam alanının dar olduğundan bahsetmiştim. Bu donanımla birlikte arka tarafı birazcık daha ferahlatabilir.
  • 220 volt priz: Çok gerekli olduğunu düşünmüyorum ama gayet şımartan bir donanım.
07.36940.43.jpg


Ekranlar:

Ortada 9.7” lik ekran kullanılmış. Bu ekrandan klimadan müzik çalara kadar her şeyi kontrol edebiliyorsunuz. Biraz alışkanlık istiyor. 2014 yılına göre gayet güzel bir ekran aslında ama şimdi ki rakiplerine kıyasla birazcık yavaş çalıştığını söyleyebilirim ama öyle çekilmez bir yavaşlık kesinlikle yok.

Peugeot-308-dizel-otomatik-multimedya-ekran.jpg


Konfor:

Araba çok yumuşak bir araba değil. Hatta sert bir araba diyebiliriz ama bu konforu çokta kötü etkilemiyor. Hatta süspansiyonların kısa çukur ve yollardaki dalgalanması gayet iyi bu sertliğe rağmen gayet konforlu olduğunu düşünüyorum.

Ama süspansiyonların kalitesi arkadaki torsiyon çubuğunu bir yere kadar kurtarıyor bir yerden sonra torsiyon tepkisini almaya başlıyorsunuz. Bu da derin çukurlarda arabanın konforunu baya etkiliyor. Ama eski Citroen ve Peugeot daki torsiyon tepkileri kesinlikle yok.

Yalıtım:

Sınıfın en sessiz arabalarından biri olabilir. Dizel motor baya sessiz ve yol sesi de çok az. Rüzgar sesi de 130 km civarında gelmeye başlıyor.

Motor
1.6 BlueHDI ünite 120 bg 300 tork üretiyor. Çok iyi çalışan otomatik vitesi ve 1200 kg gibi sınıf standartları için hafif gövdesi sayesinde gayet güzel hızlanıyor. Tabii artık rakipleri 1.6 dizelden 130 ve 160 bg güç ürettikleri için onlar kadar iyi olmayabilir ama bir çok kişiyi tatmin edeceğine eminim.

blue_hdi.jpg


Yakıt:

1.6 dizel 120 bg motor ve 6 ileri tork konvertörlü bir şanzımanı var. Şanzıman baya iyi çalışıyor ama ben birazda olsun yakıtı arttırdığını düşünüyorum. Test tüketimi 6.2 litreydi. 1200 kilo ağırlığı düşününce bunun 5.5 civarı olmasını bekliyordum.

Şanzıman:

Aisin marka 6 ileri otomatik bir şanzıman. Günlük kullanımda bir eksiğine denk gelmedim. Spor modu var. O moda alınca gaz tepkisi biraz daha hassaslaşıyor ve çok daha hızlı tepkiler veriyor ama bir çift kavramalı kadar hızlı değil.

2000 devirde 6. viteste 116 km yapıyor. Konfor-yalıtım-tutuş ile bu değer uzun yol için gayet güzel bir kombinasyon oluyor.

Şanzıman da çok beğendiğim 2 detay var.
  1. Manuel moda aldığınızda çekince büyüyor,itince küçülüyor.
  2. P-R-N-D-M arasındaki geçiş çok pürüzsüz aynı zamanda çok net. Geçişleri yaparken herhangi bir mandala basmanıza gerek yok. Bu his nedense bana pahalı bir şeye dokunuyormuş hissi verdi.
    1f642.png
600x400-eat6.36977.19.jpg


Sürüş:

Konfor kısmında arabanın çok yumuşak olmadığını dinamik bir yapısı olduğunu belirtmiştim. Bu dinamizm arabanın yol tutuşunu olumlu baya olumlu etkilemiş. Belki sınıfının en iyi yol tutan arabası olmayabilir ama kullanması gayet keyifli.

Özellikle kafası baya iyi tutuyor. Hemen hemen hiç kafadan kaymıyor. Arka tarafta maalesef torsiyon çubuğu var. Bu da arka tarafı özellikle bozuk yollarda yapısı gereği birazcık sarsıyor bu da eğer viraj içinde dalgalanma gibi şeyler varsa arabanın dengesi bozuyor.

Bu bahsettiğim olay arabanın süspansiyonundan çok arkada kullanılan torsiyon çubuğu ile alakalı bu sistemi kullanan hangi arabaya binerseniz binin bu arabadan çok daha sert olmadığı sürece bunun gibi tepki verecektir.

Sürüşü en güzel etkileyen etken sürüş pozisyonu ve direksiyon:

Sürüş pozisyonu olarak idealinizi bulabiliyorsunuz ve bir süre sonra direksiyonun üstünden kadranlara bakmaya alışıyorsunuz. Benim sürüş pozisyonum için (180 cm boyundayım) direksiyon herhangi bir şekilde kadranı kapatmadı. Tabii bu konuda sorun yaşamamak için en iyisi arabayı gidip inceleyin. :)

Direksiyon:

Yapısı ve ele oturuşu ile sürüşe ayrı bir keyif katıyor.Şehir içinde gayet yumuşak hızlanınca da yapay bir sertlik oluyor keşke Ford lardaki gibi biraz daha hisli olsaydı o zaman harika olurdu.

peugeot-308-w.jpg


Sonuç:

Şunu belirteyim ki bu araba herkese göre değil. Bu araba dinamik yapısı ile daha çok gence gidecek bir araba. Özellikle trafikteki diğer arabalardan farklı olmak isteyen bir kişinin arabası. Arabanın yapısı olarak gelirsek yol tutuş-konfor-yalıtım-şanzıman olarak gayet güzel işler başarıyor.

En büyük eksiklikleri iç mekandaki kullanışlı göz eksiği ve arka yaşam alanı. Eğer bunları aramıyor ve birazcık farklı bir araba istiyorsanız bu araba tam size göre.

Yazı: http://garajtv.com/aslan-parcasi-peugeot-308-1-6-bluehdi-eat6/
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım