Bas-Tiz-Orta Ayarları

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

OnurZe

Profesör
12 Eyl 2016
60
72
1,010
27
Merhaba herkese! Arabadan arabaya değişen müzik sistemleri ve onların bas-tiz-orta vb. ayarlarını en optimum şekilde kim nasıl bir ayar çekmiş bunu öğrenmek ve otopark.com üyelerine rehber olması için bu konuyu açıyorum. Kendi aracım Alfa Romeo Giulietta ve Bose müzik sistemine sahibim. Basları aşırı fazla olduğu için -3'te ayarladım, tizler +7'de orta ise -1'de ayarlayınca istediğim netlikte ve güçte ses alıyorum. Kendi araçlarınızda ayarlarınız nasıl?
 

Berkin

Reis
Yönetici
Admin
7 Eyl 2016
4,055
3
15,290
5,720
26
Istanbul
Marka
Honda
Bu tamamen hoperlörlerin kişilik ve tarzına, arabanın sahip olduğu akustiğe göre değişkenlik gösteren bir durum. Zevkler tartışılmaz. En güzel ses kişinin kulağının hoşuna giden sestir. Lakin merak eden olursa diye, profesyonel camiada ses mühendislerinin nasıl bir yol izlediğini yazıyım.

En doğru ayarlamayı, bir ölçüm mikrofonu ve RTA kullanarak yapabilirsiniz. Profesyonel olarak sektörde hoparlör tonlaması bu şekilde yapılır.

Çok tutarlı olmasa bile şöyle bir mikrofon alabilirsiniz mobil cihazlarınız için,
https://www.amazon.com/Dayton-Audio...340737&sr=1-6&keywords=measurement+microphone

iPhone veya iPad için AudioTools, Android için AudioTool programını önerebilirim. Bu programlardan birisini indirip, satın aldığınız ölçüm mikrofonunu cihazınıza bağladıktan sonra mikrofon kalibrasyon dosyasını ilgili mikrofon üreticisinin sitesinden indirip yüklüyorsunuz. Bu şekilde mikrofonunuz test için hazır hale geliyor.

Sonra buradan pink noise dediğimiz gürültülü dosyamızı indiriyoruz :) Dosyayı USB veya CD ile farketmeksizin ses kalitesi düşmeyecek şekilde aracımıza takıp düşük seste çalıştırmaya başlıyoruz.

Aracımızda ses dosyasını oynatmaya başlıyoruz. Seslerin kendimizce bozulduğunu anlayana kadar sesi açın ve bozulduğu noktadan bir %5 aşağı indirin. (Normalde 10,000 kişinin katıldığı konserde böyle bir durum söz konusu değildir. Akustik hesaplamaları hariç hoparlörlerin tüm elektriksel noktaları hesaplanarak açılacak maksimum dB oranı belirlenir.) Sonrasında programda karşınıza çıkacak olan EQ değerleri dümdüz olacak şekilde bass, mid ve tizi yükseltecek veya azaltacak şekilde ayarlayın.

En güzel amatör referans oranı budur.
 

OnurZe

Profesör
12 Eyl 2016
60
72
1,010
27
Verdiğiniz bilgiler çok değerli. Bir çok takipçiye çok yardımcı olacaktır. Maalesef internet üzerinden alışveriş yapma imkanım yok. Belli şarkılarda bir ensturman bozuk sesle çıkabiliyor. O da tizlerde oluyor gibi. Ama aşırı bir bozulmada da değil. En azından dosyayı usbye indirip deneyebilirim. Çok teşekkürler
 

Berkin

Reis
Yönetici
Admin
7 Eyl 2016
4,055
3
15,290
5,720
26
Istanbul
Marka
Honda
Bu islemi telefonunuzun dahili mikrofonu ile de yapabilirsiniz lakin tutarlılık açısından hasta bir kulaga sahipseniz sorun olabilir :)


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 

bt

Takipçi
Destekçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
17,939
7
51,186
6,820
Kocaeli
Marka
Opel
Fiesta'da Bass genelde -1 civarı oluyor çünkü trimlerin kaldıramayacağı kadar kuvvetli. Mid 0, Tiz +2 civarı oluyor.
Corsa'da Tiz en sonda, bass orta ile en son arasında değişiyor.(Ayar manuel :) ) Radyoda bass çoğunlukla en sonda ama eğer kasetçalar-aux bağlantısından müzik bağlarsam bass'ı ortaya çekiyorum. Sistem çok zayıf, kaldıramıyor =)
 

mcanerg

Panpa
14 Eyl 2016
1,710
3,402
3,720
Marka
BMW
Ben de F30 3 Serisi Harman Kardon ideal ayarları paylaşayım
Treble: +4
Surround: OFF
100Hz: -2
200Hz: -1
500Hz: 0
1KHz: +2
2KHz: -3
5KHz: +4
10KHz: +6

not: DH forumdan alıntıdır
 
  • Beğeni
Tepkiler: Porsche ve OnurZe

atoprak

Aydın
Panpa
5 Kas 2016
1,589
2,193
2,520
Aalsmeer
Marka
Yok
Bas/tiz veya kısaca "ton" ayarları müzik sisteminin handikaplarını veya çekime bağlı olumsuzlukları dengelemek için kullanılır aslında. İyi bir sistem, iyi bir kayıt ile ormalda bu tonlama ayarları ya 0 lanır veya direk devre dışı bırakılır ki orjinal kayda en yakın sesleri duyalım. Ton ayaşarı ayrıca sisteme ek yük getirir, ses çok daha düşük seviyede bozulmaya başlar... baslar dağılmaya, tizler çınlamaya, daha ileri seviyelerde anfi voltaj kaçırmaya başlar... daha da kötüleşir yaNi durum..

ben terichen düz ayalarda kullanırım ama oto sistemlerinde özellikle hoparlörlerin yerleşim ve akustik kaygılardan dolayı bu ayarları mümkün olduğunca az seviyede tutarak dinliyorum ... oto da gerçekten kaliteli ses almak kolay değildir... o yüzden biraz kurcalanabilir bu ayarlar...neticede kulağınıza nasıl hoş geliyorsa öyle yapın ..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım