Bilgisayara Kola Döküldü Acil Yardım

Basri Amca

Panpa
2,413
Marka
Ford
Başlıktanda gördüğünüz üzere masayı toplarken bardağın çeyreğinde kalan kola laptopa döküldü.
Klavyenin f1 esc ve s kısmına doğru. Maalesef işlemci de o tarafta :(
Icini açıp temizleyeceğim elimde aklıma gelen çözebilecek m700 tiner ve balata spreyi var. Tavsiye edeceğiniz bir şey var mı?

Son düzenleme:
  • Wow
Tepkiler: bt
Öncelik basınçlı hava olmalı geçmiş olsun , ve elektronik sprey daha iyi olur.

Maalesef sonumuz hüsran, anakartta problem olduğunu düşünüyorum.
Elektrik geliyor ama ne fan donuyor, ne işlemci ne ekran kartı ısınıyor.
Anakartta problem var muhtemelen.
Topladım kenara kaldırdım. Pazartesi detaylı inceletmek için sürekli gittiğim bir servise götüreceğim.
Bir kaç tane ışık yanıyor şarja taktığımda şarj ışığı falan.
Kötü oldu maalesef.
Anakartta bir de ince diyot sesi geliyor..

Son düzenleme:
  • Üzgün
Tepkiler: bt
Topladım kenara kaldırdım. Pazartesi detaylı inceletmek için sürekli gittiğim bir servise götüreceğim.
Kötü oldu maalesef.
Anakartı pirincin içine yatırın. Denemekten zarar gelmez.

Döküldüğü anda elektriği kestiyseniz kurtarma ihtimaliniz var. İyice temizlendiğinden emin olduktan belirli bir süre beklemek gerektiğini düşünüyorum.
Kola şekerli ve yapış yapış olduğu için yağsız kontak spreyi temizlik açısından daha iyi bir çözüm olabilir.
Umarım kurtarabilirsin, geçmiş olsun.

Büyük geçmiş olsun.
Benim 6 yönden de fanı olan masaüstü pc içine yıllar önce yukardan dökülmüştü, içinde devirdaim yapmıştı. @Bedirhan ın dediği gibi anında elektriğini kesmiştim. Sonrasında da her parçasını ayırıp yerine göre wd40, yerine göre kontak sprey ile detaylı temizlik yapmıştık. Zaiyatım zaman içerisinde tüm usb ve ps2 girişlerinin azalarak bitmesi oldu.
Erken müdahaleye ve 2 gün süren detaylı temizliğe rağmen 5 yılı geçti, hala açtığımda bazı noktalarda artığına denk gelebiliyorum.
Kötü oldu maalesef.
Öyle ses filan da varsa durumu daha fazla denemeye zorlamaya hiç gerek yok, işler daha kötüye gitmesin. Tamire ver, sonucu bekle.

Çok geçmiş olsun kardeşim üzüldüm gerçekten. Bana kalırsa temizliğini yüzeysel yapıp fazla müdahale etmeden direkt bilgisayarcıya götür derim. Eski laptopumu aldığım ilk hafta üzerine ağzına kadar dolu fıçı bardak bira dökülmüştü. Bir kaç ay bazı tuşlar zor bastı falan ama sonra 6-7 yıl sıkıntısız çalıştı. Cahillik işte götürsene hemen bilgisayarcıya. Umarım pek fazla hasar almadan kurtulursun.

Geçmiş olsun. Kısa devre yaptıysa hiçbir açıdan mutlu son görünmüyor. Bilgisayarı umursamayan ve bilgi sahibi olmayan biri olsaydınız hiçbirini yapmadan kullanmaya devam edecektiniz ve bir sorun olmayacaktı. Bundan yaklaşık 10 yıl önce kola ve soğuk çay gibi tamamen şekerden oluşan içecekleri neredeyse her gün dizüstü bilgisayarımın üzerine döküyordum. 2-3 yıl bu şekilde kullandım (sadece klavye üzerindeki lekeleri silerek) ve son seferinde ayran döküp sizin gibi ters çevirip elektriği kestim ve iyice temizleyip en az 1 gün bekledikten sonra (çünkü artık bu konu hakkında bilgi sahibiydim) açmayı deneyince klavyemin kısa devre yaptığını öğrenmiş oldum.
Bilgisayarcıya gittiğiniz zaman yapılacak işlem de anakart sökülecek, tiner ve fırçayla bir güzel fırçalanacak. Kontak sprey de kullanabilirler. Kurutulup çalıştırılacak. Çalışırsa ne güzel, ama çalışmazsa geçmiş olsun. Yani bu işlemi kendiniz tinerle deneyin çalışmazsa o zaman kendinizi bilgisayarcıya teslim edebilirsiniz.

Döküldüğü anda elektriği kestiyseniz kurtarma ihtimaliniz var. İyice temizlendiğinden emin olduktan belirli bir süre beklemek gerektiğini düşünüyorum.
Kola şekerli ve yapış yapış olduğu için yağsız kontak spreyi temizlik açısından daha iyi bir çözüm olabilir.
Umarım kurtarabilirsin, geçmiş olsun.
Teşekkür ederim, sabaha kadar uğraştım ama maalesef düzelmedi. Şimdi tekrar bakacağım..

Büyük geçmiş olsun.
Benim 6 yönden de fanı olan masaüstü pc içine yıllar önce yukardan dökülmüştü, içinde devirdaim yapmıştı. @Bedirhan ın dediği gibi anında elektriğini kesmiştim. Sonrasında da her parçasını ayırıp yerine göre wd40, yerine göre kontak sprey ile detaylı temizlik yapmıştık. Zaiyatım zaman içerisinde tüm usb ve ps2 girişlerinin azalarak bitmesi oldu.
Erken müdahaleye ve 2 gün süren detaylı temizliğe rağmen 5 yılı geçti, hala açtığımda bazı noktalarda artığına denk gelebiliyorum.

Öyle ses filan da varsa durumu daha fazla denemeye zorlamaya hiç gerek yok, işler daha kötüye gitmesin. Tamire ver, sonucu bekle.
Şimdi yine ufaktan bir bakacağım ama asıl amacım pazartesi bilgisayar servisine götürüp detaylı incelemek..
Diyot sesi olduğunu tahmin ediyorum. Bakalım ne olacak..
Çok teşekkür ediyorum.

Çok geçmiş olsun kardeşim üzüldüm gerçekten. Bana kalırsa temizliğini yüzeysel yapıp fazla müdahale etmeden direkt bilgisayarcıya götür derim. Eski laptopumu aldığım ilk hafta üzerine ağzına kadar dolu fıçı bardak bira dökülmüştü. Bir kaç ay bazı tuşlar zor bastı falan ama sonra 6-7 yıl sıkıntısız çalıştı. Cahillik işte götürsene hemen bilgisayarcıya. Umarım pek fazla hasar almadan kurtulursun.
Çok teşekkür ederim, normalde bu tarz şeylere dikkat ederim direkt yanına koymam arkada ki masaya koyuyorum ancak dalgınlık ile böyle bir sorun maalesef gerçekleşti.
Pazartesi servise götüreceğim erkenden..

Geçmiş olsun. Kısa devre yaptıysa hiçbir açıdan mutlu son görünmüyor. Bilgisayarı umursamayan ve bilgi sahibi olmayan biri olsaydınız hiçbirini yapmadan kullanmaya devam edecektiniz ve bir sorun olmayacaktı. Bundan yaklaşık 10 yıl önce kola ve soğuk çay gibi tamamen şekerden oluşan içecekleri neredeyse her gün dizüstü bilgisayarımın üzerine döküyordum. 2-3 yıl bu şekilde kullandım (sadece klavye üzerindeki lekeleri silerek) ve son seferinde ayran döküp sizin gibi ters çevirip elektriği kestim ve iyice temizleyip en az 1 gün bekledikten sonra (çünkü artık bu konu hakkında bilgi sahibiydim) açmayı deneyince klavyemin kısa devre yaptığını öğrenmiş oldum.
Bilgisayarcıya gittiğiniz zaman yapılacak işlem de anakart sökülecek, tiner ve fırçayla bir güzel fırçalanacak. Kontak sprey de kullanabilirler. Kurutulup çalıştırılacak. Çalışırsa ne güzel, ama çalışmazsa geçmiş olsun. Yani bu işlemi kendiniz tinerle deneyin çalışmazsa o zaman kendinizi bilgisayarcıya teslim edebilirsiniz.
Bu işlemin benzerini denedim ama maalesef açılmadı.
Şimdi biraz daha kurcalayıp pazartesi de servise götürmeyi planlıyorum.
Çok teşekkür ediyorum.

Hocam servis dediğiniz yetkili servis ise direkt anakart değişimi önerecekler o da sıfır laptop fiyatına denk gelecektir. Garantiside yoksq arıza tespiti için ücret istiyorlar. Macbook'un soğukta çalışmama sorunu yaşayınca neredeyse türkiyenin her yerindeki bilindik yetkili/özel servisler ile konuştum hepsinin tek dediği burası yanmış şurası yanmış tamir yok yeni anakart alınacak lafı idi. Kendim araştırıp sorunun kronik olduğunu buldum. O zamanlar 5 tanesi 10euro olan tantalyum kondanstörlerden alıp herhangi bir bilgisayarcıda 5 liraya taktırdım. 3 4 yıldır sorunsuz kullanıyorum. Eğer sizede tamiri yok anakart çöp derlerse iyi bir anakart tamiri yapan bir yer arayın. Üzerinde tamir edilmeyecek bir şey yok işlemci bile yenisiyle değişebiliyor.

defalarca bira viski vs bilimum alkollü içecek döktüm

ters çevirdim öyle bıraktım.

2 defa klavye değişti, öyle yırttım :))