HABER BMW'den kasksız kullanılabilen motosiklet!

ctanguner

Panpa
7 Eyl 2016
356
1,193
3,095
İstanbul
Geçtiğimiz günlerde BMW Grubu’nun Santa Monica, California’da tanıttığı motosiklet öyle gelişmiş bir yapay zekaya sahip ki, sürücüsünün kask dahil herhangi bir ekipman kullanmasına ihtiyaç bırakmıyor!

BMW Motorrad Vision Next 100 isimli konsept, BMW’nin Rolls-Royce, Mini ve BMW markalarını kullanarak ürettiği, ileri görüşlü Vision Next serisinin en yeni üyesi. Marka bu sene Vision Next’e ait her konsepti farklı bir şehirde duyurmakta. California’da eski bir uçak hangarında düzenlenen organizasyonda BMW diğer Vision Next konseptleriyle birlikte bu motosikleti de ilk defa gün yüzüne çıkardı. Motosiklet, seriye ait dördüncü ve son konsept.

2-2-300x200.jpg

Motosiklet park halindeyken kompakt bir şekilde duran güç ünitesi, yola çıkınca uzuyor ve yüksek hızlarda aerodinamiyi arttırıyor. Kaynak: BMW Group
BMW’nin yaptığı açıklamaya göre konsept, hem dururken hem de giderken kendi kendini dengeleyebilen bir sisteme sahip. Bu sistem, acemi sürücülere “üç tekerlekli bisiklet” kolaylığı sunarken, daha tecrübeli sürücülerin de çok yüksek süratlerde sınırların ötesinde bir yol tutuş deneyimlemelerini sağlıyor. Sistemlerden birinin ismi “Dijital Dost” ve bu sistem sürücüye sürüş tavsiyeleri ve sürüş deneyimini geliştirecek fikirler sunuyor. “Vizör” olarak adlandırılan diğer bir sistem ise, göz hareketleriyle kontrol edilen ve tüm görüş açısını kapsayan bir ‘gözlük‘. Bu gözlük sürücüye yol şartlarıyla ilgili anlık bilgi veriyor ve aynı zamanda sürüş stiline göre motosikletin gidişatına müdahalelerde bulunuyor.

Tüm bu detaylar aslında gelecekte tüm otomobillerin sahip olacağı gelişmiş otonom sürüş özelliklerinin bir motosiklete nasıl entegre edilebileceğini bize gösteriyor.

3-2-300x200.jpg

Şasinin ön tekerleğin üstünde kalan kısmı metal bir reflektör ve gündüz farlarını barındırırken, aynı zamanda rüzgarlık görevi görüyor. Kaynak: BMW Group
BMW kullanıcı deneyimi sorumlusu Holger Hampf, “Motosiklet etrafındaki her şeyin farkında ve arka planda sürekli çalışan sistemlere sahip. Bu sebeple yolda nelerle karşılaşacağını öngörebiliyor.” diyor.

Ayrıca motosikletin sahip olduğu mat siyah “flexframe” şasi, geleneksel motosikletlerdeki ek yerlerine ihtiyaç duymadan yön değiştirebilecek kadar kıvrak. Sürücü gidonu çevirdiğinde, motosiklet tüm şasisiyle yön değiştirebiliyor; düşük hızlarda yön değiştirmek için gidon çok az girdiye ihtiyaç duyarken yüksek süratlerde normalden daha fazla harekete ihtiyaç duyuyor. Bu sayede yüksek süratlerde gidonun karşılaşacağı küçük bir hareket motosikleti beklemediğiniz bir tarafa yönlendiremiyor.

4-2.jpg

Sürücülerin takacakları “Vizör”, göz hareketleriyle kontrol ediliyor. Kaynak: BMW Group
Diğer bir taraftan motosikletin her ayrıntısı ileri görüşlülüğe yönelik değil: Üçgen şeklindeki siyah şasi, beyaz çizgiler ve klasik boxer motor şekli, BMW’nin ilk motosikleti olan 1923 model R32‘yi çağrıştırıyor. Sele, üst kaplamalar ve kanatlar karbondan yapılmış ve motosiklet, “gelecekten gelen” yakıtsız bir güç ünitesiyle çalışarak konsept olmasının hakkını fazlasıyla veriyor!

5-3-300x225.jpg

BMW aynı zamanda çapraz fermuarlı ve hava girişlerine sahip bir ceket de tasarladı. Kaynak: BMW Group
Bir diğer “fazlasıyla modern” bir dokunuş ise, sağ elciğin ucunda bulunan kırmızı marş düğmesi haricinde motosiklette hiç bir düğme bulunmaması.

BMW’nin konsept motosikleti fazlasıyla abartılı görünüyor ve marka üretim konusunda hiç bir bilgi paylaşmıyor. Fakat diğer tüm Vision Next konseptlerindeki gibi BMW yöneticileri, rakip markalara fikirler verip geri çekilmektense, bu araçları üretme niyetinde olduklarını söylüyor.

BMW Motorrad tasarım şefi Edgar Heinrich, “Bir motosiklet geliştirdiğimizde her zaman önümüzdeki 5 ila 10 yıllık süreci öngörürüz. Fakat bu sefer daha ilersini hayal ettik ve çok ilginç ihtimallerle karşılaştık!” diyor.

1 arasında 7

Kaynak: BMW Group

Kaynak: BMW Group

Kaynak: BMW Group

Kaynak: BMW Group

Kaynak: BMW Group

Kaynak: BMW Group

Kaynak: BMW Group

Bu yazıyı ana sayfa portalımızdan okumak için tıklayınız..
 
Son düzenleme:

Maximilian

Asfalt Kurutucu
15 Eki 2016
18
6
595
Arabacılar ne yapar ne eder yine onun üstündeki motorcuyu düşürmeyi başarır. Sakın ama sakın ha böyle bir şey çıkar alırsanız kaskınızı ve ekipmanlarınızı ihmal etmeyin.
 
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım