Chip Tuning / Yazılım Yasaklanmalı mı?

Gökhan61

Gökhan K.
Panpa
1,597
42
Marka
Dacia
Arkadaşlar modifiyeyi seviyoruz yapıyoruz elimizden geldiğince bir şeyler. Bazımız görsel bazımız ise performansa yönelik kaput altına çalışıyor. Bu modifiye işlerinin birde çevresel faktörleri var. Dünyamız hızla sonuna yaklaşıyor. Tüm ülkelerde bir çevreye karşı duyarlı araç üretimi telaşı var. Bunun yanında fosil yakıtlarla çalışan araçları tedavülden kaldırmayı planlıyorlar. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde bu süreç kağnı hızında ilerliyor haliyle. Hal böyle iken bilinen ve en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesi de yazılım modifiyesi. Artan %30 hatta bazı modellerde ilavelerle birlikte %300 e varan güç artışları oluyor.

Geçen bir otopark.com videosunda Sinan'ın da belirttiği gibi güç bir yerlerden geliyor artıyor evet ama bir şeylerden de feragat ediyoruz. Motor ömründen feragat etmek işin bireysel boyutu, bütçesi vardır adamın harcar zevkine bakar. Ama ya çevresel faktörler? İptal edilen katalizörlere müthiş cezalar yazılıyor hele ki aracın egzoz muayenesi yok ise. Peki bunlar yapılırken dpf iptali yapan yazılım yapan yerlerin var olması bir çelişki değil midir? Çevreyi koruyabilmek adına bu işlerin yasaklanması çok daha mantıklı ve etkili bir adım olmaz mı?

Bunları söylerken aynı zamanda öz eleştiri yapıyorum. Zira aldım alalı aracımın katalizörü yok ve yenisini de açıkçası bulamıyorum. Satışı yok. Farklı modellerden uydursam aracımın zaten yaşlı olan motoruna zarar vermekten korkuyorum. Yeni araç alma şansımda yok.

İşin özü performans egzozu yasaklayıp satışına ses çıkarmamak hatta bu satıştan vergi almak, egzoz emisyonlarına binlerce lira ceza yazarken partikül iptali yapan yazılım yapan mekanlara ruhsat vermek dükkan açılmasına müsaade etmek gibi birbiriyle taban tabana çelişkili işlerin yapılması sizce de tuhaf değil mi? Şahsi gözlemlerim otomobillerin çevresel etkilerini en aza indirmek isteniyorsa ve bunu gelir kaynağı değil de gerçekten çevreyi korumak adına yapıyorsa devletler, başlamaları gereken ilk noktanın bu işleri tedavülden kaldırmak olacağını düşünüyorum. Yahutta bu işlemlerin çevreye herhangi bir ekstra zarar vermeden yapılmasının bir yolu var mıdır yok mudur bilen beni de aydınlatırsa memnun olurum. Zira yazılım egzoz vb işleri bende yaptım hatta mevcut aracımda da egzoz mevcut her ne kadar gündelik hayatımda hiç açmasam da...
 
Evet abi söylediklerin mantıklı ama ben insan sağlığının ve çevre, hava temizliğinin çoğu yöneticinin umrunda olduğunu sanmıyorum. Eğer bu yönde iyileştirmeler yapılacaksa en başta vergilendirme sistemi değişmeli. Motor hacmine göre değil de emisyona göre vergi alınmaya başlandığında, çok eski, insan sağlığına, güvenliğine zarar verebilecek araçlar trafikten men edildiğinde ben derim ki şimdi sıra performans egzoz yapanlarda. Sanayi atıkları vs konusuna hiç girmiyorum bile. Çok daha temel ve büyük sorunlar varken katalizör iptal edilmiş, dpf sökülmüş devede kulak kalıyor bence :)
 
İşte bu konularda hamleler yapan avrupadan çıkıyor bu işler en başta. Adamlar bir yandan yeşil etiketi olmayan araçları merkezlere sokmuyor, emisyona göre vergi alıyor, dizel üretimini durduruyorlar ama öte yandan yazılımdır emisyon düşürücü sistemlerin iptalidir bunlar ve benzeri işlemleri engellemeye yönelik hiçbir şey yapmıyorlar. Bizim ülkemizde de haliyle gelir seviyesi ve ulaşabilirlik düşük olduğundan eskilere ses edemiyorlar. Göstermelik hurda yasası çıkmış ama devede kulak bile kalmıyor yapılan sözde teşvikler. Bizim ülkemizde olmasını zaten kısa vadede beklemem ama Avrupa dan doğup dünyaya yayılması da avrupanın bu konudaki samimiyetsizliği midir yoksa özgürlükler adı altında mı açıklanabilir bilmiyorum. Milyarlarca euroluk yatırımları yapan firmaların en başta bu işlemlere tepki göstermesi ve yönetimleri baskı altına alması gerekli mantıken baktığımızda. Ama ses etmemeleri ve hatta bu işlere alt yapısı belki de yatkın araçlar sistemler üretmeleri de bence öncelikli amacın keseyi doldurmak olduğu düşüncesini uyandırıyor bende.
 
Siz böyle derseniz biri de çıkıp euro 6 normlarına uymayan araçlar trafiğe çıkmasın der. Konuda belirttiğiniz dünyamız daha güzel bir yer olsun muhabbeti çok boş muhabbet(araba konusunda). Türkiye'de günde yaklaşık 70 bin ton çöp atılıyor. Onu da geçtim dünya ülkeleri arasında en çok çöp ithal eden ülkelerin başındayız. Başka ülkelerin çöplerini alıp gömüyoruz kendi topraklarımıza. Tabii para karşılığı :) Bu çöpler kimyasal & plastik vs. Denetimleri bile yapılmadan gömülüyor. Verimli topraklarımıza bunlar yapılıyor. Japonya'dan bile çöp geliyor ülkemize. Biraz da bu konular hakkında görüşler belirtseniz iyi olur. Çok duyarlı birisi olduğunuzu varsayarak yazıyorum.
 
Burası otomobil forumu bilmem farkında mısınız? Bu saydıklarınızı çevreyi düşünerek yazdığınızı var sayıyorum ben de. Burada konumuz otomobiller üzerine. Dolayısı ile ucu siyasete dayanacak farklı branşlarda sohbetler etmek manasız. Euro 6 olmayan araçlar toplanılamaz lakin çevreyi de daha fazla kirletmeleri engellenebilir. Tabi yapılmak istenirse... Otomobil forumunda otomobiller üzerine şeyler konuşmam boş muhabbet geliyorsa şayet boş muhabbet gördüğünüz bir konuya yorum yapmakta boş konuşmaktan öte gitmez düz mantık düşünürsek.

Herkes elinden gelebildiği kadar bu konuların üzerine düşse yahutta gerekeni yapsa kendi imkanları dahilinde zaten ne yöneticilere ne de stk lara pek bir iş düşmez. Dünyada çöp ithal İsveç örneği var önümüzde. Bu tek başına ülkeyi yönetenlerin başarabileceği bir iş değil. Eminim ki orada yaşayan insanların pek çoğu bu tip sohbetlere boş muhabbet gözüyle bakmıyorlardır. Amacım sizin düşüncenizi birazda eleştirmekti. Saygılar...
 
Son düzenleme:
"Çevre ve insan sağlığı kimin umurunda. Haydi biz de çevrenin anasını sevelim, en fazla 50 yıl sonra öleceğim banane yaa."

"Qrdşm bir yazılım 90 hp araba oluyo 150 hp, dpf sökücen bi de ciğeri açılsın 20 hp de oradan oluyo sana 170 hp, yılaan yılaaan."



Her şeyi devletten beklemeye devam, oturup bir gün düzelme umuduyla bekleyin, belki o gün gelir.

@PULAT devletin kesinlikle hataları/eksikleri var ancak esas hata vatandaşta. O ruhsatlı veya ruhsatsız olan yazılımcılara gitmeseler, biraz bilinçli olsalar bir süre sonra kepenkleri kapatıp gidecekler.
 
Sizin de dediğiniz gibi bir şeyin kullanımı yasaklanacaksa buna satışını yasaklamakla başlamalıyız. Kanun bile çevreden ziyade kasayı düşünüyor malesef. Tüv de egzoz emisyonunu sıkılaştırdılar ama dışarda isteyen yaptırabiliyor. Hiçbir düzenleme yapılmayıp sadece emisyon testi düzgün yapılsa birsürü insan sök tak yapmaya uğraşmamak için dediklerinizle uğraşmayıp vazgeçer. Satış yasaklansa sadece el altından yapılsa yarı yarıya belki daha fazla düşüş olur. İnsanlara taktıktan-söktükten-değiştirtikren sonra ceza yazmak çözüm değil bence
 
  • Beğeni
Tepkiler: Gökhan61
Katalizör iptali, dpf iptali gibi işlemlere denetim getirilmeli, yüklü cezalar kesilmeli ki insanlar caysın. Yollarda kara tren gibi dolaşıyorlar bir de bundan zevk alıyorlar, gerek çevre kirliliği gerek sağlık açısından son derece zararlı, bundan siz de zevk alıyorsanız bilemem.

*Kendi aracımda da yazılım var ancak kat-dpf iptali yok.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Kim? ve Gökhan61
Insanlari bu tarz eylemlerden, daha az zarar veren kullanici profilinden kurtarabilmek icin once sartlarin buna uygun olmasi gerekiyor. Ben stok bir dizel arac kullaniyorum. Buna ragmen onun yaydigi geniz yakan kokudan bile rahatsiz oluyorum ama duzen geregi buna mecbur kaliyorum.

Kim istemez yuksek hacimli, guclu, guncel euro normlarini karsilayan, caga uygun adam gibi araclar kullanmayi ? Dusuk hacimli, kagit kadar motorlara insanlar modifiye yapip bir ton ugrasiyorlar, risk aliyorlar. Bugun 2 litre turbo benzinli bir araci satin alabilecek, onu yurutebilecek ekonomik durum saglanmis olsa kim ugrasir dizelle, dpf'yle, kat iptaliyle ?

Evet ulkece bu hususlarda cok bilincsiziz. Fakat sen devlet olarak hem fahis vergiler ve fiyatlarla insanlari tabiri caizse koseye sıkıstırıp istedikleri hayati yasayacak imkanlari elinden al, hem de gecip cevre kirliligi diye bu tarz uygulamalara ceza getir. Bu da adalet degil.

Once bu ulke insanina adam gibi araclara, cevreyi daha az kirleten yeni nesil teknolojili otomobillere binebilecek sartlari olustur, sonra yine bu tarz zarari yuksek olan usulsüz modifikasyon yapanlar, yapilmasini saglayan ticarethaneler olursa ( ki olacaktir ) o zaman caydirici cezalar koy.

Bugun son emisyon normu olan Euro 6.2'yi karsilayan dizel motorlu bir focus 240 bin lirayken devlet olarak bu ulke insanina senin hic bir sey demeye yuzun olmamali.

Kusura bakmayin ama bu konularin en bas sorumlusu sistemi, insanlarin yasam standartlarini bu hale getirenlerdir. Balik bastan kokar diye bosuna dememisler.
 
Son düzenleme:
"Çevre ve insan sağlığı kimin umurunda. Haydi biz de çevrenin anasını sevelim, en fazla 50 yıl sonra öleceğim banane yaa."

"Qrdşm bir yazılım 90 hp araba oluyo 150 hp, dpf sökücen bi de ciğeri açılsın 20 hp de oradan oluyo sana 170 hp, yılaan yılaaan."



Her şeyi devletten beklemeye devam, oturup bir gün düzelme umuduyla bekleyin, belki o gün gelir.

@PULAT devletin kesinlikle hataları/eksikleri var ancak esas hata vatandaşta. O ruhsatlı veya ruhsatsız olan yazılımcılara gitmeseler, biraz bilinçli olsalar bir süre sonra kepenkleri kapatıp gidecekler.
Yav böyle derin düşünmeden yüzeysel olarak birilerini nasıl itham edebiliyorsunuz. Eski model STOCK dizel araçların ne kadar çevreyi kirlettiğini bilmiyorsunuz herhalde. Ya da evinizde yiyip içtiğiniz şeyleri 2019 model kamyonlar mı getiriyor sanıyorsunuz? İlk bu gibi şeylere karşı çıkın. Benim param var 2019 model dizel alırım çevreyi düşünürüm. 2010 model ve aşağısında olan dizel araçlar da trafikten men edilsin deyin o zaman savunduğunuz görüş hakkında samimi olduğunuzu düşünelim.
 
Son düzenleme:
Insanlari bu tarz eylemlerden, daha az zarar veren kullanici profilinden kurtarabilmek icin once sartlarin buna uygun olmasi gerekiyor. Ben stok bir dizel arac kullaniyorum. Buna ragmen onun yaydigi geniz yakan kokudan bile rahatsiz oluyorum ama duzen geregi buna mecbur kaliyorum.

Kim istemez yuksek hacimli, guclu, guncel euro normlarini karsilayan, caga uygun adam gibi araclar kullanmayi ? Dusuk hacimli, kagit kadar motorlara insanlar modifiye yapip bir ton ugrasiyorlar, risk aliyorlar. Bugun 2 litre turbo benzinli bir araci satin alabilecek, onu yurutebilecek ekonomik durum saglanmis olsa kim ugrasir dizelle, dpf'yle, kat iptaliyle ?

Evet ulkece bu hususlarda cok bilincsiziz. Fakat sen devlet olarak hem fahis vergiler ve fiyatlarla insanlari tabiri caizse koseye sıkıstırıp istedikleri hayati yasayacak imkanlari elinden al, hem de gecip cevre kirliligi diye bu tarz uygulamalara ceza getir. Bu da adalet degil.

Once bu ulke insanina adam gibi araclara, cevreyi daha az kirleten yeni nesil teknolojili otomobillere binebilecek sartlari olustur, sonra yine bu tarz zarari yuksek olan usulsüz modifikasyon yapanlar, yapilmasini saglayan ticarethaneler olursa ( ki olacaktir ) o zaman caydirici cezalar koy.

Bugun son emisyon normu olan Euro 6.2'yi karsilayan dizel motorlu bir focus 240 bin lirayken devlet olarak bu ulke insanina senin hic bir sey demeye yuzun olmamali.

Kusura bakmayin ama bu konularin en bas sorumlusu sistemi, insanlarin yasam standartlarini bu hale getirenlerdir. Balik bastan kokar diye bosuna dememisler.

10 kere daha okuyabileceğim bir yazı olmuş elinize sağlık diyorum.

Bende şöyle düşüncemi yazayım ;

Ben FIAT marka bir araç kullanıyorum ve bu araç EURO5+ , dpf iptali yaptırmak zorunda kaldım. Çevreci birisiyim diyebilirim kendi çapımda , doğaya her zaman saygı duyarım ve duymak zorundayım , fakat şöyle bir durum var ülkemizdeki MOTORIN kaliteli ve üst sınıf değil , özür dilerim vatanımıza laf etmek belki haddime değildir ama durum böyle , aracımı uzun yol harici şehir içinde kullanmıyorum ama bir müddet hiç uzun yola çıkmadan şehir trafiğinde gezmek durumunda kaldık ve sürekli DPF rejenerasyon yapmaya başladı bende anladım ki bu sistem artık tıkanmaya başladı , temizlemeler , katkılar aklınıza ne gelirse denedim önüne geçilmiyor , 6 litrenin üzerinde yakıt kullanmayan araç 12 litre yakmaya başladı ve son çözümü YAZILIM ve DPF iptalinde buldum. "Saçma sapan duman işleri vb. şeyler olmadan"

Evet bir yolu daha var DPF yenilemek ama siz arayıp sorun bir fiyat alın servisten bakalım ne diyecekler , parçaya vergiyi basmışlar 5000 TL bir DPF sistemine vermek isteyen varsa zevkle tekrar ben aracıma takmaya hazırım. Durumlar böyle ülke şartları , kazanılan paralar , vergiler bu durumlara elverişli değil , önce sistemin değişmesi lazım ve bu sistem değişirken kesinlikle araç kullanıcılarına kolaylıklar tanınması lazım , tüm saygımla teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Yav böyle derin düşünmeden yüzeysel olarak birilerini nasıl itham edebiliyorsunuz. Eski model STOCK dizel araçların ne kadar çevreyi kirlettiğini bilmiyorsunuz herhalde. Ya da evinizde yiyip içtiğiniz şeyleri 2019 model kamyonlar mı getiriyor sanıyorsunuz? İlk bu gibi şeylere karşı çıkın. Benim param var 2019 model dizel alırım çevreyi düşünürüm. 2010 model ve aşağısında olan dizel araçlar da trafikten men edilsin deyin o zaman savunduğunuz görüş hakkında samimi olduğunuzu düşünelim.


Benim düşünceme göre aynı şey değil.
Biri imkânları dahilinde onu kullanıyor, kimse bilerek isteyerek gidip eski dizel araç kullanayım demez diye düşünüyorum. Ama yeni araç alıp dpf iptali vs. yaparak mühendislerin çevreye salınımını önlemek için uğraştıkları gazları olduğu gibi salmaktan zevk alan kişilere saygı falan duymam. O kişiler benim canıma, çevreye saygı duymuyorsa ben onlara neden saygı duyayım? Gönül ister tabii eski dizeller de yavaş yavaş kalmasın ama şu an yapacak bir şey yok, zamanı gelince (ama 10 yıl ama 20 yıl sonra, bilemem) onlar da yasaklanır Avrupa'nın belirli yerlerinde olduğu gibi.

Benim samimiyetimi ölçmekle uğraşacağınıza kendiniz ve çevreniz için faydalı işlere yoğunlaşmanızı öneririm. Bu forumda olup yorumlarıma denk gelen kişiler çevre ile ilgili konulardaki düşüncemi bilir.
İçinde bulunduğumuz devirde bir malı bir yerden bir yere taşımak için ya karayolu, ya denizyolu yada havayolu kullanılacak. Bunların hepsi çevreye zarar veriyor, farkındayım. Kendimce çevreye daha az zarar vermek için elimden geleni yapıyorum merak etmeyin, öncelikli olarak, ardılı olarak neye karşı çıkacağıma da karar vermek kimseye düşmez, kimsenin haddine değil. Üstte yazıldığı gibi, bu forum otomotiv üzerineyse bu konunun konuşulmasından rahatsız olacak bir şey yok. Geriye iki seçenek kalıyor, ya bu konuyu görmezden gelmek yada benim gibi (size göre) sığ düşünenleri engellemek.

Gerçi bu konu hakkında yazacağım başka bir mesaj yok. Daha önce buna benzer konular açıldı, herkes kendi doğrusunda devam ediyor.

Düzenleme: Noktalama işaretlerinin hatalı kullanımından dolayı bulunduğunuz ithamı başta anlamamıştım. Ben bu forumda veya yaşamımın herhangi bir anında koyu yaptığım kısımda yazdığınız gibi bir düşüncede olmadım. Öyle bir şey demişim gibi yazmanız hoş değil. Çirkin şeyler bunlar. Ülkemizde bolca bulunan cahil apaçi kesime yaptığım genel bir göndermeden rahatsız olup direkt bana ithamda bulunmanız ayrıca tuhaf. Yanlış anlaşılmamak için birkaç cümlede anlatılabilecek konu hakkında paragraf yazıyorum ama nafile, maalesef ülkede okunanı anlama oranı düşük.
 
Son düzenleme:
  • Beğeni
Tepkiler: Kim? ve Sailor
Valla şu arabayı aldığımdan beri seninle aynı duyguları paylaşıyorum. Olay bu tür şeylerin yasaklanması değil, insanımızın şerefsiz ve cahil olması. Ha bide boş özgüven, herkes en iyi şoför benim diye geziyor ortada, makas atınca adam oluyor. Ben kaç kere aracıma yazılım yaptırdım ve parça değişikliğine gittim bilmiyorum. Hiçbir zaman sorunlu veya orijinal parçasını vermeden arabamı satmadım. İlk arabamda içi boş kat vardı, orj katıda duruyodu verdim, 2.5 luk eibach yay vardı. Orj yaylarını verdim. Turbosu biraz üflüyo gibiydi, eleman sorun değil dedi. Zaten epey bir süre bindi arabaya öyle. Sonra başka araba aldım, yazılım yaptım başka bişi yapmadım. Orj haline komple çevirdim verdim. Sonra bmw aldım, sıfıra yakın oynadım, her zaman en iyi malzemeleri kullandım, ucuza kaçmadım, arabamı tertemiz orijinal verdim, kimseyi mağdur etmedim. Keza lancer, tertemizdi. Ben böyle aman kimseyi mağdur etmeyeyim kafasında yaklaşırken arabamdakileri sayayım:

Aracımı 60 binde aldıö, cahil cühela çakal çukal(burdan sonrasında sövebilirim, zor tutuyorum) içine etmiş arabanın, sayayım:

Arka yaylar kesik
Aldığım zaman orj hava filtre kiti yoktu
bir sürü parçayla cahil cühela şekilde oynanmış ve bunları düzeltmeye uğraştım epey
Motor 60 binde değilmişte 250 bindeymiş gibi aşınmış ve piyasaya bakıyorum, bütün gti cupralar böyle, %5 falan temiz kalmıştır. Aslında spor arabaların çoğunluğu bu durumda. Spor araç sahipleri çok sıkıntılı tipler genellikle.

Bakın, yasakla falan olmaz bu iş, kontrol denetim getirilebilir, destekliyorum. Gene eğitim eksikliği her konuda en büyük sorunumuz zaten. Toplumumuz çok cahil ve bu beni her geçen gün çok geriyor. İçten içe patlıyorum. Malın teki yüzünden arabama her 2500 km de bir 1 litre yağ eklemek hiç hoşuma gitmiyor, yağ yakmasın diye de kalın yağ koyuyorum bakalım ne zaman rektifiye edecem diye bekliyorum. Toplumda otomobil kültürü sıfır, fakir falan da değiliz, araba yükleyen dünya para harcayan zebille insan var. Gavurda bir otomobil kültürü var, insan lanet ediyor ülkesine, bizde boyuna çakallık, arap kültürü, kafayı yiyecem cidden. Ya 5 gün boyunca 500 km araba sürdüm yurt dışında, bir kere ne ben salak sulak hareket yaptım, ne başkası. Şu ülke mal sürüsüyle dolu olduğu için trafikte bu mal sürüsüne uygun hareket etmen gerekiyor. Cidden çok doluyum ülkeye, sayfalarca yazabilirim.
 
Yorumlardan anladığım kadarıyla bu konularda hemen hemen tüm forumdaşlarımız bilinçli ve çözümün az çok nerede olduğunun farkında. Bu bile bence gayet güzel ve umut verici. Dediğim gibi benimkisi biraz da öz eleştiri. Zira zamanında bende yazılım yaptım ettim. Katalizör alacak maddi durumum yoktu içi dağıldığından iptal de ettim. Ama bunları yaptım diye ömrümün geri kalanını günahkar olarak geçireceğim anlamı çıkmamalı. Bu herkes için geçerli. Bu gün bu forumda bunları konuşabilmek fikir alışverişinde bulunmak bile bazı şeyleri düzeltebilmek adına bir başlangıçtır bence. Herkese duyarlılığından dolayı çok teşekkür ediyorum saygılarımı sunuyorum.
 
Kirlilik ve emisyon global olarak düşünülürse, dünya emisyon devi Çin, ABD, Hindistan, Rusya gibi ülkeler önlem almadığı sürece bizim ufak tefek düzeltmelerimizin bir faydası olacağına inanmıyorum.
Özellikle ABD yönetimi takip edebildiğim kadarıyla emisyon konusunda pek bir umursamaz durumda. Paris anlaşmasından bile çekileceklerdi, devamını çok takip edemedim ama.
O yüzden 3-5 adamın yaptığı kirliliğe çok takılmayalım, kendimizi germeyelim diye düşünüyorum.
 
Emisyon konusunda dpf iptalinin chip tuning'in yasaklanması gibi şeylerin pratikte uygulanabilirliği ve denetlenebilirliği pek mümkün değil. Özellikle chip tuning tarafının sırf emisyon nedeniyle yasaklanması tamamen saçmalık.

Bu konuda benim aklıma gelen birkaç şey var:

Sözde binekler 2 yılda bir, ticariler yılda bir muayeneye giriyor. Egzoz emisyon ölçümü de bu muayenenin içinde. Ama yollarda kömür sobası gibi gezen bir sürü araç görüyoruz. Yani bu fenni muayenelerin pratikte katkısı çok düşük. Trafikte çevirme yapan polislerde alkolmetre gibi seyyar egzoz gazı ölçümü yapabilen cihazlar olmalı. Aracın marka/modeline göre belirlenen asgari emisyon değerlerini tutturmayan araçlar için hız cezasından daha ciddi para cezaları belirlenmeli. Araç sahipleri 10 numara motor yağını, dpf'i veya chip tuning'te emisyona etki edebilecek değişimleri en iyi o şekilde düşünür. Oluşturulamayacak bir altyapı, uygulanamayacak bir şey değil.

Bir de, araçların mtv'leri, motor hacmine göre değil, emisyon standardına göre belirlenmeli. Kendi aracım Euro 3 normlarına uygun benzinli bir motora sahip. Euro 6 normlarına uygun bir araba benden çok daha az vergi verirse, ben de karbüratörlü eski nesil bir arabadan daha az vergi verirsem, o zaman çevreci ve efektif bir vergilendirme sistemi olur diye düşünüyorum. Hatta buna Dizel>Benzin>LPG>Hybrid>Elektrikli diye kendi içinde ayrı bir düzenleme daha gelirse tadından yenmez. Halihazırdaki yaşına göre vergi düşürmeye dayalı vergilendirmse sistemi, yeni araç satışını da baltalıyor :)
 
Şu görselleri ve linkleri bırakayım da belki bilinçlenmek isteyen birileri çıkar.
Özellikle dizel otomobiller için yazılım konusu kritik. DPF tıkanıyor, yakıt kalitesiz vs. gibi konular asla ve asla bir savunma değil. Çevreye bırakılan NOx'un etkileri konusunda bilinçli insan sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.
Tamam eleştirilecek bir çok konu var ancak bunların hiçbiri insanın kendi sağlığını kendi elleriyle yok etmesini açıklayacak veya masum gösterecek sebepler olamaz.
Yakıt kalitesiz, yazılım yaptım. Vergiler yüksek, yeni otomobil alamadım, yazılım yaptırdım. Yakıt kalitesizdi, yazılım yaptırdım. Arabam yürümüyordu, yazılım yaptırdım.
Ee ne oldu ? Devleti mi cezalandırdınız ? Kendinizi tatmin mi ettiniz ? Sadece kendinizin ve diğer insanların hayatından çalmaktan başka bir şey yapmadınız !

http://www.okotec.com/azot-oksit-nedir-nox/cevre-ve-insan-sagligi
https://docplayer.biz.tr/10824731-Nox-ve-sox-hakkinda-hersey.html
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_2.jpg
    Screenshot_2.jpg
    192.4 KB · Görüntüleme: 0
  • Screenshot_3.jpg
    Screenshot_3.jpg
    187.1 KB · Görüntüleme: 0
Şu görselleri ve linkleri bırakayım da belki bilinçlenmek isteyen birileri çıkar.
Özellikle dizel otomobiller için yazılım konusu kritik. DPF tıkanıyor, yakıt kalitesiz vs. gibi konular asla ve asla bir savunma değil. Çevreye bırakılan NOx'un etkileri konusunda bilinçli insan sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.
Tamam eleştirilecek bir çok konu var ancak bunların hiçbiri insanın kendi sağlığını kendi elleriyle yok etmesini açıklayacak veya masum gösterecek sebepler olamaz.
Yakıt kalitesiz, yazılım yaptım. Vergiler yüksek, yeni otomobil alamadım, yazılım yaptırdım. Yakıt kalitesizdi, yazılım yaptırdım. Arabam yürümüyordu, yazılım yaptırdım.
Ee ne oldu ? Devleti mi cezalandırdınız ? Kendinizi tatmin mi ettiniz ? Sadece kendinizin ve diğer insanların hayatından çalmaktan başka bir şey yapmadınız !

http://www.okotec.com/azot-oksit-nedir-nox/cevre-ve-insan-sagligi
https://docplayer.biz.tr/10824731-Nox-ve-sox-hakkinda-hersey.html
Dünya ticaretinin %90nı gemilerle olmaktadır. İstanbul boğazından geçen gemiler için de bir şey söyler misin? Çin'den istediğiniz eşyayı alırken dünya çok güzel, yazılım yapınca mı kötü? :D
 
Dünya ticaretinin %90nı gemilerle olmaktadır. İstanbul boğazından geçen gemiler için de bir şey söyler misin? Çin'den istediğiniz eşyayı alırken dünya çok güzel, yazılım yapınca mı kötü? :D

Savunduğun konuda haksızsın. Ticaretin %90'ını oluşturan gemiler ; kara yolunda kullandığımız taşıtlarla kıyaslandığında yaydıkları emisyonlar, hatta ve hatta tükettikleri yakıt oranları olarak bile devede kulak kalıyor.
Şuradaki tablolara bakarak acı gerçeği görebilirsin https://polen.itu.edu.tr/bitstream/11527/3847/1/4123.pdf
İşini kolaylaştırayım sayfa 33 ve sonrası tablolara bakabilirsin ;)
 
Son düzenleme: