Selamlar olsun.
@gtepro meşazını aldım hocam
2.5 senedir Citroen C2 1.4 HDi kullanıyorum. Aracımın konusunu Garaj'da bulabilirsiniz. Kendimce de geliştirmeye kondisyonunu korumaya hep özen göstermişimdir. Kendi görüşlerimden bahsetmeden önce C2 hakkında biraz bilgi vermeme müsade edin ;
Aracın 2 adet kasası mevcut. Bunlardan birisi 2003-2005 arasındaki mark1 kasa. stopları tamamen kırmızıdır. Hararet göstergesi mevcuttur ve aracın enjeksiyon sistemi Siemens'tir.
2005 ve sonrasında üretilen (ülkemizde 2007'ye kadar geldi bu araç zaten) mark2 kasada ise belirgin fark stopların ortasındaki beyazlıktır. (kimi araç sahipleri bu bilgiye sahip olmadıkları için arkadan kazalı araçlarında mk1 stobu takarak bu durumu ele verirler zaten) Aracın hararet göstergesi yoktur. Devir dışında tüm bilgiler dijital ekrandan gösterilir ve torpido dizaynı da farklıdır. MK2'ler MK1'lerin aksine CanBus iletişim sistemine sahiptir. Bu durum da enjeksiyon ve beyin sisteminin Bosch ile değişmesinden kaynaklıdır.
Can ile Van iletişim yolları arsında avantaj ve dezavantajlar var. Benim aracım 2005 model dolayısıyla Van-Bus. Led ampul taktığımda arıza ışığı almam,yaptığım elektronik iyileştirmeler sonucunda bir arıza var ise bunu arıza uyarısı olarak değil ancak direkt olarak atık bir sigortayla anlarım. Kısacası biraz daha mekanik bir sistem. MK2'lerdeki Can-Bus'ta ise değiştireceğiniz sinyal ampulü led ise direkt uyarı mesajı alırsınız. Oraya giden elektrik kesilir,arıza sıfırlanana kadar da gelmez. Ben bu konuda bir sıkıntı sonucu beyinde arıza yaşayıp sanayide 2 hafta harcadım. Ama tamamen benim kendi hatamdı. Ek olarak yazılım vs. işleri için Mk2 daha mantıklıdır çünkü eeprom dosyalarına obd aracılığıyla ulaşılabilir. Mk1'lerde ise Siemens beynin sökülmesi lazım. Kısacası eğer geliştirme,yazılım gibi şeyler düşünenler Mk1 ile biraz daha zorlanabilirler. Elektronik olarak hassas oldukları doğrudur ancak kurcalanmamış stok bir araçta bu tarz problemlerin yaşanma olasılığı da çok düşüktür,hele ki Mk2 bir C2'de.
1.4 hdi konusunda söylenecek söz yok açıkçası. PSA grubunun en sağlam bloklarından biridir. Kolay kolay arıza vermez. Yağını suyunu değiş devam et gibi görünse de,bakımı konusunda ustalık gerektiren pek çok ince detay var. Öncelikle yağını Motul veya Total dışında kullanmamak gerek. Genel olarak C2'lerde gördüğüm en büyük arıza,tipik dizellerde görülebileceklerden farksız. Bunlar EGR tıkanması,katalizör tıkanması ve debimetre arızası olabilir. Çoğu kişi bu aracın debimetresinden şikayet eder ama,arıza verdiği kilometreyi baz alırsak gayet normal. Ben arabamı aldığımda 169 bindeydi. Şu an 210 bini devirdim ve 200 binde debimetreyi değiştirmiştim. Parça malesef pahalı ve orjinalini bulmak bir hayli zor ancak değişimi sonucunda araçtaki farkı pedala bastığınızda anlıyorsunuz.
Citroen C2 dönemine göre çok özellikli bir araçtır aslında. Misal koltuklarında dahi airbag mevcuttur. O dönemde bu paraya 4 adet airbagi olan başka bir araç ben bilmiyorum. Torpido soğutması,selektör yapılması durumunda follow me home'u mevcut. Ek olarak aracın arkasında torsiyon yok. Çoğu kişi denk tutar ancak 206 ile kıyaslanmayacak bir yol tutuşu vardır. Stok halinde bile çok güzel yol tutan bir araç açıkçası. Ben alçalttım,ciddi bir viraj performansı mevcut.
Yakıt konusundan herkes bahsetmiş,ben tecrübemi örnek vereyim. Ankara'da yaşıyorum. Bulunduğum yer Kırkkonaklar ve okulum sebebiyle her gün Atılım Üniversitesi'ne gidiyorum. Genelde sürekli fulleriz depoyu,yani 30 liralık almak gibi bi durum çok olmaz. Bitirdikçe doldururuz böylece sağlıklı ölçümler yapabiliyoruz. Aracın genel ortalaması,özellikle Bilkent Hastanesi için yapılan yol yapım çalışmaları sebebiyle aşırı artan trafikte 4.9. Bu şekliyle araç bir depo benzinle bu trafiğe rağmen şehir içi 760 kilometre yol gitti. Özellikle öğrenci bütçeme çok büyük bir avantaj şahsen.
Kötü yanları var mı? Olmaz mı

Aracın iç kısmı tamamen plastik ve bu konuda Opel rijitliği beklemek büyük bir yanılgı olur. Trim seslerini çok duyma ihtimaliniz var. Hele ki kapıların döşemeleri herhangi bir arızadan ötürü söküldüyse ve bunu yapan usta çam yarmasıysa,dızır dızır duyarsınız onu her gaza basışınızda. Ben komple yalıtım yaptıktan sonra tüm klipsleri değiştirip kastıra kastıra oturtarak bu problemi aştım.
Bagaj? Çok küçük ancak bu aracı alan birinin fark etmediği bir durum değil. Sonuçta bilerek alacaksınız. Ben ufak bir de subwoofer koydum koltuk altı tipten. Yalnızca okula gidip geldiğim için hiç bir problemim yok.
Alan? Benim boyum 1.80. Doğru oturuş pozisyonunu C2'de bulmak hiç zor değil çünkü direksiyonun yükseklik ve derinlik ayarı mevcut. Bacaklarım da gayet sığıyor. 4 kişi bir araca bindiğimizde (doğal olarak) bir tek şoförün arkasındaki kişi biraz daha sıkışık. Açıkçası arka koltukları i10'dan daha geniş,ama tek kapı işte,inip binerken çatal görünecek
Bir de millet yürüyeninden şikayet ediyor ama daha bugün
@cemdogu ile konuştuk (kendisi ikiz kardeşim olur) ve "ulan herkes ön takım dağılıyor vs. diye şikayet ediyor,biz bir aldığımızda topladık 2.5 senedir salıncak burçları dışında gram sıkıntı yok" dedik. Salıncak burçları ciddi dandik,pozisyonu itibarıyla açıkta kaldığı için toz kir ve çamurdan ciddi etkileniyor,kasislerden geçerken cırt cırt ses duyarsınız. Ben 2.5 senede 2 kere değiştirdim,20 lira falan tanesi
Benim en büyük sorunum,şu sıralar tıkanan EGR. Aracın performansına en ufak bir etkisini hissetmedim ama duman atma problemi yaşıyorum. Mk1 olmanın avantajıyla kör conta ile iptal edebileceğim. Mk2'de bunun için yazılımsal destek gerekiyor.
Direksiyon pompası ile alakalı sıkıntı yaşayan arkadaşlarım oldu. Ancak ben buna dair en ufak bir şey yaşamadım. Düzenli olarak rot ve balans ayarlarımı yaparım. Her bakımda aracın tüm sıvılarını kontrol ettirir ve genelde değişim yoluna giderim. (Direksiyon elektrik destekli hidroliktir,yağı mevcuttur ve önemlidir. Serçe parmakla direksiyon çevirme tanımını özellikle Corsa C'den sonra çok seveceksiniz eğer alırsanız)
Temiz bir c2 isteniyorsa eğer,bütçe çok mühim. 18 bin liradan 26 bin liraya kadar Citroen C2 bulabiliyorsunuz. Kilometreleri çok benzer olmakla birlikte bazıları sadece görsel olarak toplu olduğu için para ediyor,bazıları hiç kurcalanmadığı için. Ben olsam hiç kurcalanmamışını ortalama fiyatlara tercih eder,görsel olarak istediğim eklemeleri kendim yapardım. (Ki öyle yapıyorum aslında)
Kesinlikle belirtmem lazım,rüzgar sesini çok almazlar ama yol sesi özellikle arkalardan fazla gelir. 195 50 16 lastiklerle arkadan ciddi yol sesi duyuyorum. 185 65 15 kışlıklarla azalıyor ancak özellikle karlı havada palet gibi yolu tırmaladığını duyabilirsiniz. Pütür ile azalır diye düşünüyorum,listemde bekliyor.
Son olarak,Citroen C2 güzel bir araç. Biraz konfordan ödün vermeniz gerekebilir,ancak bu konforu da (vaktiniz ve ufak bir nakit akışı var ise) yerine koyabilmeniz mümkün. Alınca ilk yapmanız gereken şey güzel bir teyp almak olsun. Aracın orjinal teybi (Mk1'lerde RD3, Mk2'lerde RD4'tür) beş para etmiyor bence. Hele ki direksiyon kumanda modülü kullanılabilir bir teypse cidden çok konforlu oluyor.
Sonradan eklemeler yapıyorum,pardon ama. 120 binden sonra turbo arızasına başlıyor demek büyük haksızlık olur bu araç için. 210 bindeki aracımın turbosundan en ufak bir ses dahi gelmiyor. Isı kalkanı (o da turbonun etrafını saran bir yalıtım malzemesidir,piyasada kolayca bulunabilir) dışında sıkıntı yaşayanını da görmedim.
Mutlaka eklemeliyim. Aracın motoruna dair parçaları kesinlikle pahalı değil ve binbir çeşit aftermarket parça bulabilirsiniz. Ancak incik cincik trim parçaları için çıkmacıları kovalamaktan başka ekonomik bir yol yok. Kronik problemdir,kapı içinde açma kollarının olduğu plastik kapak hep kırılır sökülür. Bu parçayı hiç bir yerde bulamadığım için hepi topu 15 santim uzunluğundaki plastiğe 150 lira x2 vermiştim. Halen evlat acısı gibi hatırladıkça üzülürüm.
Ek olarak hangi şehirdesiniz bilmiyorum ama,eğer Ankara'daysanız bizzati yardımcı olurum. Sorunuz olursa da cevaplamaktan mutluluk duyarım hocam.
Bu da benim Kerata
https://www.otopark.com/forum/threads/İkizler-citroen-c2-1-4hdi-sx-pack-kota-dÜŞmani.327/page-9#post-190153