E90 LCI Ses Sistemi Güncelleme

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan kogan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

kogan

Burak
Düz Yol Gazcısı
11
34
Marka
Skoda
Merhaba arkadaşlar yaklaşık 1.5 senedir sürdüğüm makyajlı kasa e90 aracımdaki base sistem detay ve netlik olarak pek hoşuma gitmiyor. Ses yüksekliği önem verdiğim bir husus değil. Mevcutta kapılarda 10cm mid, koltuk altlarında birer sub ve arkada da 2 adet hoparlör var(mid mi coaxial mi bilemiyorum). Muhtemelen sistemin problemi tweeter olmaması ve arabadaki mid ve subların birbirine köprülü şekilde güç çekmesi. Aracım orijinal ve temiz durumda çok fazla kesme biçme yapmadan 4 kanallı dspli bir amfi alıp, kapılardaki midleri 10 cm compenant takımla değiştirip. Mevcut comp ve sub’ları amfiden sürüp arkaları ana üniteye bağlı bırakıp %20 seviyesinde bırakıp kullanmak mantıklı mı harcama yapmaya değer mi?

böyle bir arabanın konsolunda veya kapılarında tweeter yeri olmaması garibime gitti. Kıstas doğru değil ama clio 2'lerde bile tweeter için yer vardı.

Konsola uyumlu kalıbı ve doğru pozisyonda olacak şekilde tweeter eklemek bence işi çözer. Komponent bağlantısı nasıl olmalı, ne tür anfi - komponent kullanılmalı pek anlamam. Ama tweeter kesinlikle olmalı bir sistemde. Sesin temiz ve net çıkmasına büyük katkı sağlıyor.

e90 mühendisleri anladığım kadarıyla mid hoparlörden hem tiz hem orta frekans verecek şekilde yerleşim yapmış (hoparlör küçük çünkü). Bass için de koltuk altı sub koymayı yeterli görmüşler. Tabi orta ve tiz aynı yerden çıkınca sesin netliği, berraklığı gidiyor anlaşılan.

mesela bizim mondeoda 8 hoparlör var - 4 tweeter 4 mid (16cm) - hepsi kapılarda. Tweeterlar yolcuya dönük, midler de ayak hizasında. Ekstra sub olmadığı halde basslar aşırı kuvvetli çıkıyor, üstüne orta frekans fazla kaybolmuyor, ayriyeten tweeter olduğundan da yüksek bass'a rağmen tiz sesler temiz kalmaya devam edebiliyor.

İşin teknik kısmında aracın akustik yapısı da önemli. Subigarage gibi profesyonel yerler bilgisayar yardımıyla akustik karakterini ölçüp ona göre ekolayzer kalibresi yapıyorlar ve komponent yerleştiriyorlar. Biraz zahmetli bi iş. Bu tip durumlarda aracın orijinalliğini bi miktar bozmak gerekebiliyor, orijinal gibi durabilen sistem yapılırsa güzel olur tabi.

Harman Kardon olanlarda yan aynaların hizasında olan kısımda çıtanın üçgen bölümü orijinal yeri var ama diğer tüm hepsinde o kısımda boş kapak var. Aslında koltuk altlarına sub koyup tweeter koymamak abesle iştigal bir durum ama sunrooflu dijital klimalı araçta cruise control de koymuyor BMW donanım konusunda biraz farklı tercihlere sahip.

Kulağınız hassas ise yeni hoparlörler ile mevcut hoparlörler arasındaki ses sıcaklığı farkı rahatsız edebilir. Bütçe müsaitse, veyahut ikinci el temiz parçalarla 6 kanal DSP amfi, önlere ve arkalara yeni komponent hoparlörler ekleyin. Parça danışmak isterseniz yazabilirsiniz.

Kulağınız hassas ise yeni hoparlörler ile mevcut hoparlörler arasındaki ses sıcaklığı farkı rahatsız edebilir. Bütçe müsaitse, veyahut ikinci el temiz parçalarla 6 kanal DSP amfi, önlere ve arkalara yeni komponent hoparlörler ekleyin. Parça danışmak isterseniz yazabilirsiniz.
Aklımdaki sistem çok fazla uçmadan montaj deliği, kasnak vs gerektirmeyen bir kurulum çok da para harcamak istemiyorum. Yorumlayabilir misiniz size zahmet paylaşıyorum listeyi

Amfi-DSP: https://www.ozenhifi.com/rainbow/dsp-amplifier/2490-rainbow-el-pa200.html

Kompenant:

Aklımdaki sistem çok fazla uçmadan montaj deliği, kasnak vs gerektirmeyen bir kurulum çok da para harcamak istemiyorum. Yorumlayabilir misiniz size zahmet paylaşıyorum listeyi

Amfi-DSP: https://www.ozenhifi.com/rainbow/dsp-amplifier/2490-rainbow-el-pa200.html

Kompenant:
Paylaştığınız set güzel. Dediğiniz gibi sesin çoğunluğu önde olacaksa pek rahatsız da etmez diye düşünüyorum. Sadece çok hassas kulaklar için bazen bu bile kulak tırmalayabiliyor. Deneyin, içinize sinmezse ilerleyen süreçte güncelleme yaparsınız.