Egzoz Patırdaması Nasıl Ve Neden Oluyor? (BMW M4 CS)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Batuhan1104

Asfalt Kurutucu
26 Eyl 2016
7
0
635
Yeni BMW M4 CS'de gördüğüm gazı bırakınca olan egzoz patırdaması nasıl oluyor bilen var mı?
Bu sesin aracın turbo olmasıyla bir bağlantısı var mı yoksa E92 M3'te de modifiye ile yapılabilir mi?
Örnek:
 

fksarall

Panpa
8 Eyl 2016
1,548
3,367
3,770
Ankara
Marka
BMW
Silindirden çıkıp egzoza giden yanmayan benzinin egzoz sıcaklığından dolayı yanmasıyla oluşan bir ses diye biliyorum. Eskiden teknolojisizlikten oluyordu, şimdi yazılım sayesinde gazdan ayağı çeksen de birkaç milisaniye daha silindir odasına benzin püskürtülmesiyle elde ediliyor genelde. Coldstart sonrası daha çok olmasının sebebiyse de yine zengin karışımdan ötürü.
 

kaanc5

Profesör
Destekçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
904
1,201
2,320
İstanbul/Lüksemburg
Marka
BMW
Zengin karışımla çalışan arabanın egzoz gazındaki çiğ benzinin sıcak egzozda patlaması, turbo olmasıyla bir ilgisi yok.
 

fksarall

Panpa
8 Eyl 2016
1,548
3,367
3,770
Ankara
Marka
BMW
Cold start'ta henüz egzoz soğuk değil mi? Yoksa egzoz o kadar çabuk ısınıyor mu?
Şöyle bir durum da var; silindir içindeki patlamadan sonra silindir içinde fazladan yakıt damlacıkları kalıyorsa egzoz valfi açıldığı sıralarda gerçekleşen istenmeyen bir yanma da bu sese olanak sağlar, zira silindir içindeki sıcaklık çok çok çok kısa süreden çok üst seviyelere çıkıyor.

Bu tarz otomobillerde egzoz sisteminin de etkisi büyük. Genelde performans açısından iyi ve yüksek hızlı akış sağlayabilen egzozlar dizayn edilir. Bu da motor devri yükselirken egzozdan çıkan gaz hızının da oldukça yükselmesine olanak sağlar. Bir anda ayağın pedaldan çekilmesi gaz akışının bozulmasına, gaz dalgalarının birbirlerine çarpmasına, dolayısıyla egzozdaki o gurultu, daha doğrusu çatırtı patırtıya sebebiyet veriyor. Ses dalgalarının iç içe geçmesi gibi düşünülebilir.

Kat iptali, susturucu iptali falan yapıldıktan sonra çıkanlar yanmayan yakıtın egzozda yanması oluyor daha çok.

Olay çok karışık. İşin içinde yakıt hava karışımından tutun da, ne bileyim silindir içindeki yanma hızına, egzoz backpressureına, egzoz manifold ve egzoz dizaynına kadar birçok sebebi var. Ama bildiğim kadarıyla bu tarz spor otomobillerde olmasının sebebi egzoz gazı akışının aniden kesilip gaz akışının bozulması.
 
Son düzenleme:

furkankaya585597

Profesör
8 Eyl 2016
1,778
1,064
2,420
Egzoz sistemi değiştirilerek bu ses elde edilebilir. Turboya gerek olduğunu sanmıyorum eski C63'ün egzoz sesi de buna yakın.
 
Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım