Farklı ebat lastik ve muayene sorunsalı?

tahatrd

Taha
Taklacı Güvercin
7
20
Marka
Fiat
merhaba, 2021 doblo aracımız var, üstünde 205/55/16 starmaxx kışlıklar var (aldığımızda üstündeydi), aracın orjinal ebadı 195/60/16

az önce hankook satan bir yer ile konuştum, bana geçen muayenede bir doblonun farklı ebat lastikten kaldığını söyledi

ama ben 2025 ekim ayında 205 lastiklerle muayeneden geçtim, var mı böyle bir şey? sizlere sormak isterim

bu arada 195 lastiğe 5 bin küsür, 205 lastiğe 4 bin küsür fiyat verdi, internette 205 lastiğin tanesi 3400

merhaba, 2021 doblo aracımız var, üstünde 205/55/16 starmaxx kışlıklar var (aldığımızda üstündeydi), aracın orjinal ebadı 195/60/16

az önce hankook satan bir yer ile konuştum, bana geçen muayenede bir doblonun farklı ebat lastikten kaldığını söyledi

ama ben 2025 ekim ayında 205 lastiklerle muayeneden geçtim, var mı böyle bir şey? sizlere sormak isterim

bu arada 195 lastiğe 5 bin küsür, 205 lastiğe 4 bin küsür fiyat verdi, internette 205 lastiğin tanesi 3400
Geçtiğiniz muayene kağıtında 205/55/16 yazıyorsa lastik ebatı geçersiniz. Zaten orijinal ekipman olarak kullanılabilecek kadar ufak farklılık var totalde.

Ebattaki bu farklılıktan kalacağını pek sanmıyorum ama ticarileri bazen C ibaresi olmayan lastiklerden bırakıyorlar, 20/55/r16C yazması gerekiyor mesela

Hocam benim bildiğim aynı aks üzerindeki lastiklerin aynı olması gerektiği.
195 yerine 205 takılınca muayeneden kalacağını sanmıyorum.

Hocam benim bildiğim aynı aks üzerindeki lastiklerin aynı olması gerektiği.
195 yerine 205 takılınca muayeneden kalacağını sanmıyorum.
fabrikanın önerdiği lastik ebatlarını taktığı sürece sıkıntı yok.

mesela 205/55/r16 değil de 205/60/r16 olsa kalabilirdi, olması gereken çapın dışına çıkmış oluyor çünkü.

bildiğim kadarıyla doblo'nun boş paketlerinde 195/65/r15 veya 195/60/r16, dolu paketlerinde 205/55/r16 var. O yüzden sıkıntı olacağını sanman, zaten muayeneden de geçmiş.

Genelde dikkat etmedikleri için çoğu araç geçiyor, tüm lastiklerin aynı ebat ve çok bitik olmaması önemli. Yine de mevzuatta var mı var.

Çok fazla kirlilik olmadan cevap vereyim , 205/55 R16 ile rahat rahat muayeneden geçersiniz.
Lastikçiler özellikle esnaf olmayanlar elindeki 195 60 R16C tipi olan lastiği satabilmek için bunu söylüyorlar.

215/55 R16 lastik ile de muayeneden geçersiniz bunu da bir ek olarak belirteyim.

Eğer ki iyi bir lastik alacaksanız o lastikçilerden biraz uzak durmanızı tavsiye ederim , burada Gebzede oturan ve iyi esnaf tanıyan abilerimiz kardeşlerimiz illaki vardır yönlendirirler , doblo için genelde 205 aldığınızda XL olanlardan alırsanız biraz daha az ezilir lastik daha rahat edersiniz ama benim eski kullanımım gibi biniyorsanız yani 2 kişi ortalama 3-5 valizle uzun yol gidiyorsa normal XL olmayanda tercih edilir. Hatta 4 bin TL gözden çıkmışsa Continental Premium Contact 7 alınmalı diye düşünüyorum ha daha uyguna Laufenn S Fıt2 , Hankook Ventus Prime 4 , Hankook Kinergy Eco2 , Bridgestone Turanza 6 gibi lastiklerde tercih edebilirsiniz.

Starmaxx kışlıklardan kurtulmak isterseniz de 4 mevsim lastiklere bakabilirsiniz :D

@Onur Kmnt ; Doblolar (PSA Gruba dahil olanlar değil) D3-D4 kasalarda fabrikasyon olarak 16 jantta sadece 195/60 R16 C 99T tipi yük lastikleriyle çıkarlar.

@Onur Kmnt ; Doblolar (PSA Gruba dahil olanlar değil) D3-D4 kasalarda fabrikasyon olarak 16 jantta sadece 195/60 R16 C 99T tipi yük lastikleriyle çıkarlar.
eniştemde psa öncesi olan doblo vardı, onun lastiklerine baktığımda 205/55/r16 olduğunu görüyordum, yine başka denk geldiğim doblolarda da bu ebata denk gelmiştim.

yüksek ihtimal 195/60 ara ebat kaldığı için pahalı kaçıyor, hâliyle çoğu kişi 205 tabana yöneliyor

vakit ayırıp ileti yollayan herkese tek tek teşekkür ediyorum, 205/55/16'dan devam edeceğiz gibi gözüküyor

Çok fazla kirlilik olmadan cevap vereyim , 205/55 R16 ile rahat rahat muayeneden geçersiniz.
Lastikçiler özellikle esnaf olmayanlar elindeki 195 60 R16C tipi olan lastiği satabilmek için bunu söylüyorlar.

215/55 R16 lastik ile de muayeneden geçersiniz bunu da bir ek olarak belirteyim.

Eğer ki iyi bir lastik alacaksanız o lastikçilerden biraz uzak durmanızı tavsiye ederim , burada Gebzede oturan ve iyi esnaf tanıyan abilerimiz kardeşlerimiz illaki vardır yönlendirirler , doblo için genelde 205 aldığınızda XL olanlardan alırsanız biraz daha az ezilir lastik daha rahat edersiniz ama benim eski kullanımım gibi biniyorsanız yani 2 kişi ortalama 3-5 valizle uzun yol gidiyorsa normal XL olmayanda tercih edilir. Hatta 4 bin TL gözden çıkmışsa Continental Premium Contact 7 alınmalı diye düşünüyorum ha daha uyguna Laufenn S Fıt2 , Hankook Ventus Prime 4 , Hankook Kinergy Eco2 , Bridgestone Turanza 6 gibi lastiklerde tercih edebilirsiniz.

Starmaxx kışlıklardan kurtulmak isterseniz de 4 mevsim lastiklere bakabilirsiniz :D

hankook ventus prime 4 en başından beri istediğim lastik aslında, babamın arkadaşının yeğeni lastikçi, fiyat almış, yarın gidip bir konuşacağız bakalım

WhatsApp Image 2026-07-18 at 4.40.16 PM.jpeg

bugün 205/55/16 ventus prime 4leri aldım, sehir icinde kullandigim kadariyla gayet güzel, ekim ayında muayeneye girdiğim zaman geçip geçmediğimi yazacağım