Avustralya-Asya-ABD hattında daha çok bu krizin etkileri. Ford Avrupa'dan çok, özellikle ABD tarafında etkilenme büyük. Bunun en önemli sebeplerinden biri de Trump'ın işçi istihdamı için Ford'dan zorlayıcı yatırım tesisleri kurmasını istemesi. 2,5 milyar doları aşıyor bu yatırımların bedeli. Bunun karşılığında da Ford, otonom sürüş, şanzıman sistemleri ve bazı başka üretim bantları adına önemli Ar-ge tesisleri inşa ediyor fakat yatırımların maliyeti çok fazla geliyor. Bunun için özellikle Avrupa kıtası dışındaki tesislerinde işçi çıkarma yoluna gidiyorlar.
Ford'u ABD'de zorlayan en büyük unsur Tesla'nın otonom sürüşte bayağı bir aşama kat etmiş olması. Avrupa henüz elektrikli otomobil entegrasyonunu ABD kadar sağlayamadı. En azından diğer markalar tam elektrikli ve tam otonom sürüşü aynı anda sunan seri üretim ve çok satan bir modeli / modelleri tam olarak oturtamadı. Ama ABD'de Tesla öyle değil. ABD'nin emisyon mevzuatındaki katılığı da ortada. Vw'nin canına okudular. O yüzden özellikle Avrupa dışında Ford'un mali sıkıntıları var. Tabii bu sıkıntıların yansıması Ford Avrupa'da da görülebiliyor.
Bu yatırımların maliyeti kısa vadede düzgün kontrol edilebilir ve mali durumu aşırı yıpratmadan bu dönem atlatılırsa, uzun vadede ekmeğini yiyecektir bunca yatırımın diye düşünüyorum.