Hafif araba mı yoksa ağır araba mı iyi yol tutar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hyundaii20

Asfalt Kurutucu
15 Eyl 2016
10
12
595
Selam dostlar, arkadaşımızla hararetli bir tartışmaya girmeden hemen önce sizlere soralım dedik. Hafif araba mı yoksa ağır araba mı daha iyi yol tutar? Hangisi daha iyi viraj döner? Neden?
 

At

Takipçi
Beta Programı
29 Eki 2016
6,487
16,238
5,020
Antalya
Marka
Aston Martin
Hafif araba daha iyi döner. İyi dönmesinin sebebi de hafif olmasıdır. Ağır arabalar kaymaya daha müsaittir. Tabi bunun yanında bir sürü etmen var.
 

spartacus

Elit Apaçi
22 Tem 2018
291
483
945
Marka
Alfa Romeo
Eskiden ağırlık ile gövde rijitliği doğru orantılıydı. Örneğin broadway in gövde rijitliği hafif olmasından ötürü zayıftı ve ondan daha ağır araçlar yere daha sağlam basardı. Lakin günümüzde hafif olmasına rağmen o rijitliği sağlayacak malzemeler kullanılıyor ve araç hem hafif olmasının avantajını kullanırken hem de yere sağlam basan karaktere sahip olabiliyor
 
  • Beğeni
Tepkiler: Basri Amca

Mustafak

Panpa
8 Eyl 2016
1,652
4,709
3,770
31
Afyonkarahisar
Marka
Toyota
Hafif ve ağırlık merkezi yere yakın araba aynı benzer alt yapıdaki araçlarda daha iyi tutuş sağlar. İşin içine süperspor yada premium alt yapıları girince işler biraz değişsede aynı araç üzerinden düşünüldüğünde hafiflediginde ve ağırlık merkezi aşağı indiginde o kadar iyi yol tutar.
 

Patri

Profesör
22 Eyl 2016
258
440
1,395
Bu muhabbetler genelde sokakta, arabanın arkasını yükledim çok iyi basıyor şeklinde başlar. Genelde kullandığımız araçlar önden motorlu önden çekiş, ağırlık dağılımı ön tarafta çok fazla olan arabalar. Arka tarafı yüklediğinizde ağırlık dağılımını 50:50ye doğru dengelersiniz, arkası bazı yerlerde geç kopar ama koptu mu da toparlayamazsınız. Bu yanılgıdan kaynaklanan bir durum heralde, 'ağır araç daha iyi yol tutar' olgusu. Aynı yanılgı stock araca 3-5 cm spor yay takanlarda da var. Hepsi aracının çok iyi yol tuttuğundan bahseder :) ama durum aslında tam tersidir.
 

Cenk

Galatasaray
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,199
45,788
6,820
Zonguldak
Marka
Ford
Yol tutup tutmama konusunu direkt belirleyen etken ağırlık değildir. Ağırlık, yol tutuşu etkileyen bir kaç tane faktörden sadece biridir. Diğerlerini eleyip ' şu otomobil daha ağır yahut daha hafif o yüzden daha iyi viraj alır ' diyemeyiz.

Doğru soru şu olmalı; en az uğraşla, en az maliyetle, en kolay şekilde hafif arabayı mı daha iyi yol tutar bir hale getirebiliriz yoksa ağır arabayı mı ? Bu sorunun cevabı da bellidir. Ağırlığı az olan bir otomobili üreticiler daha az maliyetle, daha az altyapısal gelişmişlikle daha iyi yol tutar hale getirebilir. Otomobillerin ağırlığı arttıkça iyi yol tutabilmesi için daha kaliteli altyapıya ve teknik özelliklere ihtiyacı vardır.
 
Son düzenleme:

karyel

Profesör
2 Kas 2016
313
441
1,395
40
Ağırlık veya hafiflik tek belirleyici etmen değildir. Aracın; hızı, yerle sürtünme genişliği, yerden yüksekliği, aerodinamik yapısı, havanın araç üst ve altından hareketi, virajlarda aracın gördüğü merkezkaç kuvveti, aracın ağırlık merkezi v.s hepsi etmendir. yani bildiğin fizik kurallarının hepsini dikkate alman gerekir. Bunların hepsinin birleşimi yol tutuşu oluşturur. işte bunları optimal düzeyde yapmakta asıl mühendislik kısmıdır.
 

goktug.alp

Profesör
Destekçi
16 Nis 2018
574
495
1,470
ZONGULDAK-KKTC
Marka
Jeep
Selam dostlar, arkadaşımızla hararetli bir tartışmaya girmeden hemen önce sizlere soralım dedik. Hafif araba mı yoksa ağır araba mı daha iyi yol tutar? Hangisi daha iyi viraj döner? Neden?
Örn: karting arabaları;iz genişliği fazla,ağırlık merkezi aşağıda,yoldan sadece 5 cm yükseklikte,hafif ama deli gibi yol tutan arabalar...

Yada alfa romeo 4c yi örnek gösterebiliriz ,karbon şasi sayesinde baya hafifletilmiş bir araba ama çok güzel yol tutuyor.
 
Son düzenleme:

furkankaya585597

Profesör
8 Eyl 2016
1,778
1,064
2,420
Bunlar tamamen mühendislik işleri ama normal bir arabayı ele alırsak. Ağır araba daha fazla yatar. Ani hareketlerde kaymaya daha müsaittir. Hafif arabalar da arka hafif olduğundan genelde arkayı bırakır. Hiç ummadığın yerde kayabilir. Günümüz mühendisliğinde hafif araba daha makul. Ağırlık dağılımı eşitlenerek yol tutuş en üst seviyelere gelebiliyor.
 

kaanc5

Profesör
Destekçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
904
1,201
2,320
İstanbul/Lüksemburg
Marka
BMW
İstisnaları vardır ama hafif araba keskin virajları daha iyi döner ağır araba yüksek hızda daha oturaklı olur diye genellenebilir. Tabi ki aracın yapısal özellikleri ve araç tasarlanırken belirlenen yay-amortisör sabitleri kritik önem taşır.
 

yunuscelik29

Yunus Çelik
Profesör
8 Eyl 2016
1,376
987
1,970
25
İstanbul
Marka
Volkswagen
Bence M5 vs M2 bunun ağırmı hafifmi daha iyi olduğunu büyük ölçüde açıklayabilir.M5 Bildiğin gemi gibi hatta şu son yeni M5'i sinan kullanmıştı baya halletmişler dedi ama yinede var,o kadar teknolojiye rağmen o ağırlığı hissediyosun.
 

TSIDSG

Panpa
10 Eyl 2016
2,399
9,449
4,970
İstanbul
hafiflik her şeydir, otomobillerde motor gücü veya şanzımanın ne kadar hızlı vites değiştirmesinden ziyade iyi bir ağırlık dengesi ve mühendislik önemlidir.
1.6 alüminyum bloklu focus çok iyi viraj dönme potansiyeline sahipken, 1.8 TDCİ ağır bloklu motoru önden kayması ile meşhurdur.
Kısacası iyi bir süspansiyon geometrisi, iyi dengelenmiş ağırlık merkezi ve iyi bir direksiyon kutusu ile belirlenen bu durumu sadece ağırlık ile yanıtlamak yanlış olur.
 

CanSoylu

Profesör
8 Eyl 2016
258
353
1,445
45
İstanbul
mesele 0-150 km arası süratlar ise eyvALLAH "hafif araç iyi döner genelde" AMMA 150 km sonrası hafif araçlar virajda açılıyor. şuanki aracım 1400 kg ara ara uyku açmak için kapışmalar olabiliyor. "tatlı viraj olarak halk ağzında nitelendirilen" virajlarda çok rahat 180 km civarı hızlarda sadece hafif bir gaz kesme ve devamında tekrar basma ile çok arahat en fazla 5km lık hız kaybı ile ilerleyebiliyorsun. çoğu hafif araçlar mutlaka hızlarını viraj öncesi düşürmek zorunda kalıyor. (buna inat edenler de olmuyor değil 180km ile girdiği virajda zor toparlayıp 100 km ile anca çıkıyorlar)
Şimdi asıl mesele viraja nasıl gireceğin ile ilgili aslında. fizik kurallarını hiçbir zaman aşmayacaksın. çoğu sürücü acemilikleri de dahil olmak üzere ESP ABS gibi donanımlı araçlarda geçtiği için bu işin matematiğine pek kafa yormuyorlar. yolu nasıl kullanacaklarını hesap etmedikleri içinde özellikle gelişi gidiş yollarda yoldan çıkma ya da karşı yönden gelenin şeridine taşma gibi sorunlar yaşıyorlar.
Bence her sürücüye ilk 3 yıl TOFAŞ kartal sürme mecburiyeti koymalı. :))))) araç viraja adam gibi girmez isen neler yaşayabilirsin amacıyla üretilmiştir birebir göstermek için yapılmıştır. acemilik ve sonrası olmak üzere 10 yıla yakın kullandım. Çok zevklidir
 

Bebebiskuvisi

Profesör
9 Eyl 2016
432
736
1,645
Daha önceden de konusu açılmıştı sanki. Hafif araba yol tutuşta da tüketimde de ağır arabadan iyidir. Ağır ise rüzgarda veya bozuk yollarda daha az savrulur vesaire.
 

Cenk

Galatasaray
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,199
45,788
6,820
Zonguldak
Marka
Ford
Ağırlığa göre yol tutuş belirlenmez beyler yapmayın etmeyin. Hafif araç daha iyi yol tutar diye genelleyip sadece bu kriter üzerinden giderseniz B segment araçların hepsi bütün otomobillerden daha iyi yol tutuyor anlamına gelir. Bir aracın hafif malzemeler seçilerek üretilmesi daha az maliyetle ve daha az gelişmiş altyapıyla iyi bir yol tutuşa sahip olabilmesine olanak tanır hepsi bu. Bir fiesta'nın viraj limiti ile 2 tonluk S serisinin viraj limiti aynı mı ? Fiesta'nın frenle döndüğü yeri S serisi gaza basarak döner. Ağırlık yol tutuşa etken bir çok faktörden sadece biridir. Ağırlığa göre araç daha iyi tutar daha kötü tutar diye genelleme yapılamaz.

Ayrıca yüksek hızda ağır araba daha az savrulur düşüncesi de çok doğru değil. Yanınızdan geçen 30-40 tonluk bir tırın oluşturacağı türbülans, hele ki rüzgarlı bir havada, 1 tonluk aracın da dengesini bozmaya yeter 2 tonluk aracın da. Yüksek hızda rüzgara karşı direncin en büyük etkisi aerodinamik tasarım ve yere yakınlıktır. Araç hafif ya da ağır olsun fark etmez, önden - arkadan - yandan ve alttan yiyeceği rüzgarları doğru şekilde yönlendirmeyi başarabilecek kadar iyi aerodinamik yapısı olan her araba yüksek hızda stabil gidecektir. İstersen 5 tonluk araba yap, aerodinamisi düzgün değilse kağıt gibi savrulur.
 

sinan

Yönetici
Yönetici
Admin
8 Eyl 2016
417
4,115
4,095
37
İstanbul
Hafif araba daha iyi yol tutar fakat yüksek hızlarda iyi basması için downforce yaratacak kanat vb. elemanları olmalıdır. Hani hep derler ya " araba 2 ton nasıl basıyor yere " :) evet düz yol stabilitesi , yoldan gelen kusurların absorbe edilmesi için avantajlı olabilir ama sadece ağırlık yetmez alt takım parçalarının yani unsprung mass'ın de az olması gerekir. Bu konuda çok okudum araştırdım 2 satırla anlatılacak bir konu değil ama hafiflik candır :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım