HABER Honda'ya açtığı kaporta davasını kazandı!

Baris Inselel

Yönetim
Editör
2,170
Satın aldığı sıfır aracın kaportasında göçükler olduğunu fark ederek iadesi için dava açan Cengiz Şahin’i mahkeme haklı buldu. Mahkeme, davacıya 113 bin 394 liranın iade edilmesine hükmetti.

Cengiz Şahin, 2017 yılında sıfır bir araç satın aldı. Aracın kaportasında göçükler olduğunu fark eden Şahin, durumu aracı satın aldığı bayiye anlattı. 2017 model araçlarda bu sıkıntıların olduğunu öğrenen Şahin, avukatı Bünyamin Bayram aracılığıyla firma aleyhine ayıplı malın iadesi davası açtı. Bilirkişiler Cengiz Şahin’i haklı buldu.

hondaya_actigi_kaporta_davasini_kazandi_parasi_1532349554_4829.jpg

Aracın iadesine karar veren Trabzon Tüketici Mahkemesi hakimi Oktay Kahyaoğlu, davacıya ise 113 bin 394 lira verilmesine hükmetti. Mahkemenin kararı benzer şekilde mağdur olan binlerce araç sahibi için de emsal olacak

Read the whole post here.

Şimdi burada merak ettiğim bir şey var. Bu 113 bin lira muhtemelen aracın vergili fiyatı ve firma bu parayı müşteriye geri ödeyecek. Peki aracı sattığında müşteri adına devlete verdiği ötv ve kdv yi de devletten geri alacak mı?

Insan magdur olduktan sonra o parayi aldigina bile sevinemez.. sonucta ayni segmentte dengi bir araci 113 bine alamayacak, parasi deger kaybetti, bence deger kaybi da gozonunde bulundurulmaliydi, es deger bir arac ucreti uzerinden odeme yapilabilirdi.. Nitekim biz kurumsal firmaya borclu olunca faiziyle oduyorsak, kurumsal firma niye sahislara faiziyle odemesin ?

Insan magdur olduktan sonra o parayi aldigina bile sevinemez.. sonucta ayni segmentte dengi bir araci 113 bine alamayacak, parasi deger kaybetti, bence deger kaybi da gozonunde bulundurulmaliydi, es deger bir arac ucreti uzerinden odeme yapilabilirdi.. Nitekim biz kurumsal firmaya borclu olunca faiziyle oduyorsak, kurumsal firma niye sahislara faiziyle odemesin ?
Screenshot_2018-07-25-09-32-37-629_com.android.browser.png
dediğiniz gibi olmuştur

Artık emsal görüp davayı açarlar herhalde bundan sonra. Bakalım bir kaç ay içinde belli olur zaten.

Emsal görüp dava açmak kolay tabi :)
Benim merak ettiğim gerçekten kaç kişi hakkını aradı, malum bizim insanımız sosyal medya üzerinden sesini duyurmayı hakkını aramak sanıyor..
Honda Türkiye'ye zerre üzülmedim..Öyle açıklamaya böyle dava

Emsal görüp dava açmak kolay tabi :)
Benim merak ettiğim gerçekten kaç kişi hakkını aradı, malum bizim insanımız sosyal medya üzerinden sesini duyurmayı hakkını aramak sanıyor..
Honda Türkiye'ye zerre üzülmedim..Öyle açıklamaya böyle dava
Bu muhtemelen tek dava değildir. Ama açılan fazla bir dava olduğunu da düşünmüyorum. Bu aşamadan sonra cesaret alıp dava açanlar olacaktır. Ama paranın o gün ki fiyatlarla iade edildiğini duyan ve göçüğü de şu kopük zamazingosu ile halleden bazı kullanıcılar da davaya yanaşmayabilir. Göçüğü hallettirdim, zaten o parayı verseler üstüne ekleyip buna denk bir şey alamam. O yüzden kalsın böyle diyen olacaktır.

Türkiye'de 1.6 elegance otomatigin fazla satıldığını düşünürsek bence şu andaki liste fiyatı üzerinden ödeme yaptılar yukarda da liste fiyatını atmıştım
Edit: resimdeki araç rs gibi duruyor eğer öyleyse aracın kullanıldığını vs hesaba katılıp kasko değeri üzerinden ödeme yapılmıştır

Son düzenleme:
Çok anlamam bu işlerden de genelde kazanılan davalardan sonra tazminat açılıyor ya
Eğer bu kaportadaki göçük yüzünden biri ciddi anlamda maddi manevi fiziki vs zarar görmüşse dava açıp bi ihtimal kazanabilirde diğer türlü honda Türkiye den haksız şekilde para koparmak için tazminat davası açacakların honda avukatlarına karşı şansı olabileceğini düşünmüyorum

Şimdi burada merak ettiğim bir şey var. Bu 113 bin lira muhtemelen aracın vergili fiyatı ve firma bu parayı müşteriye geri ödeyecek. Peki aracı sattığında müşteri adına devlete verdiği ötv ve kdv yi de devletten geri alacak mı?
Bu fatura olarakta iade olarak geçecektir. Genellikle bu şirketler belli aralıklar ile vergileri ödediklerinden, bu iade bir sonraki muhasebe/muşavir hesabında iade olarak geçecek ve - kaleme geçecektir. Yani evet vergi de geri gelmiş olacaktır.

En azından Honda artık daha ılımlı yaklaşır bu sorunlu otomobillere. Farklı çözümler aranacağını düşünüyorum. Hayırlısı olsun tüm arkadaşlara.

Son düzenleme:
Zarar gösterirler vergiden düşülür (bildiğim kadarıyla, yanlışım varsa düzeltin), itibar kaybı dışında gene bir halt olmaz Honda Türkiye'ye