Model yılı ile trafiğe çıkış tarihi farkı hakkında.

focus1ghia

Şahin K.
Senkromeççi
28
Marka
Yok
Not: konu doğru yerde mi emin değilim. Sayın moderatörler uyarırsa memnuniyetle gerekli düzeltmeleri yaparım. Herkese iyi forumlar.

Bu konu model yılı ile trafiğe çıkış tarihi arasında uzun farklar olmasının hakkındadır. Misal 2000 model ama 2010 çıkışlı gibi.
Vakti olmayanlar için özet: Çok istisnalar hariç yok öyle bir şey.

Çocukken sattığımızda çok üzüldüğüm bir arabamız vardı. Onun izini bu yaz sahibinden ilanında (LPG etiketinden tanıyarak) buldum, sonra plakadan şasi numarası tespit etme vs derken emin olmak adına bir detay sorgu yaptım. Söz konusu araç 2005 model bir Ford Focus.
IMG_8693.jpg

Hem bizdeki plakayı öğreneyim, hem de bu konu hakkında bilgi alayım diye tanıdık sigortacının yolunu tuttum. KVKK dan dolayı araç bilgisi veremiyorlarmış. Asıl konumuz hakkında ise bana söylediği şu oldu: '2007 yılında şu anki ruhsatlarımıza geçildi. Bu ruhsatlarla beraber sistemler hep değişti, bazı veri kayıpları ve ya hatalı girişler oldu. Yine bazı üşengeç noterler sadece bir belgedeki gerçek trafiğe çıkış tarihini girmek yerine üç çizgi koyduklarından ve ya muayene pul sayfaları dolan araçlarda belge yenilemede zamanında yazılmadığı gibi durumlar da var. Ancak istisnai olarak lüks markalarda bayilerde bekleyen arabalar illaki oluyor. Yahut araç gümrükten ihale usülü satılmış ise 30-40 yıl fark olana bile denk gelebilirsin.'

Misal bizim eski araba. Hangi bayi neden düz focusu 5 yıl bekletsin ki? Dedemin eski şahini 1994 model arabanın ilk faturaları duruyordu, bizdeki ruhsatta 13/11/2008 ilk tescil diyordu :) Zaten hiç bir bayi 1.4 düz şahini 14 yıl sıfır bekletmez.

Önceleri zaten arabalar model yılından önce trafiğe çıkmış bile olabiliyordu. Böyle 1 1.5 yıl öncenin arabalarının bayide sıfır olarak satışta olduğunu görmeye benim de yaşım yetti ama böyle normal arabalarda 3 5 yıllar falan hikaye.

Ek olarak 2019 da aldığım 93 model arabamın trafiğe çıkış tarihi benim aldığım gün görünüyor :D

Şasi numarasını VIN Decoder'da arattınız mı ?
1734975925090.png
Üç ayrı yerde decode ettim tutarlı, eski kayıtlar da doğruluyor zaten.

temmuzda üretilmiş aslında 2004 model olan bir araba neden 2005 diye tescil görür o da ayrı muamma. Eskiden ford bayilerinin fiestaları traktör diye tescil ettirmesi gibi bir şey sanırım (şehir efsanesi doğru mu bilmiyorum) :)

Önceleri zaten arabalar model yılından önce trafiğe çıkmış bile olabiliyordu. Böyle 1 1.5 yıl öncenin arabalarının bayide sıfır olarak satışta olduğunu görmeye benim de yaşım yetti ama böyle normal arabalarda 3 5 yıllar falan hikaye.

Ek olarak 2019 da aldığım 93 model arabamın trafiğe çıkış tarihi benim aldığım gün görünüyor :D
2013 te ilk sahibinden 2000 model euro accord aldık, bizden sonraki sahibinin ruhsatında 2013 tarihli çıktı ilk tescili :)
bizdeyken üç çizgi vardı resmini bulursam eklerim.