biliçli kullanıcı 3 senelik cıkma lastikle tazecik yeni lastikleri karşılaştırır mı energy saver dedin beni benden aldın jant katiliHayırdır şekerim, nesi komik energy saver![]()
biliçli kullanıcı 3 senelik cıkma lastikle tazecik yeni lastikleri karşılaştırır mı energy saver dedin beni benden aldın jant katiliHayırdır şekerim, nesi komik energy saver![]()
Aracı 2. el aldığınız için böyle olması mümkündür.Bu arada sayac 9000 den acilis yapti, arabayi ilk aldigimizda 8000 bindeydi sayac.
Yazılım yaptırma taraftarı birisi olmadığım için o konularda hiçbir bilgim yok ne yazık ki. Bahsettiğiniz uyarıyı birçok sebeple verebilir. Söylediğiniz uyarılar motorun kendini koruma altına aldığını gösteriyor. Turboyu kapatarak aracın devirlenmesine de müsade etmez.@AlkanExclusive siz F20 hakkında epey bilgili gözüküyorsunuz. Yaşadığım bir sorundan söz edeyim belki bir bilginiz ve tecrübeniz vardır. Arabam F20 116i ve yazılımlı. Sorun şu: Yağ sıcaklığı 15 derecenin altındayken arabayı gaza basarak yürüttüğüm anda tahrik hatası aliyorum (rolantide yürüyünce olmuyor). Hani yol bilgisayarında "Tahrik: sürüş mümkün" ve idrive ekranında "Motor: Dikkatli sürün. Tam motor gücünde sürüş mümkün değil" şeklindeki hata. Hatanın genel kodu P0012 camshaft position timing over retarded. Serviste okutunca ise kam mili için pozisyon okunamadı hatası gibi bir şey. Özel servis epey inceledi ve dedikleri şu: "Arabada bir arıza yok. Yazılımdan kaynaklı olarak geçici hata (arıza değil) vermiş sadece." Yağ sıcaklığı 15 derecenin üstünde ise zaten hiç hata vermiyor.
Ama yine de sinir bozucu. Yazılımı yapan kişilerle de epey kafa yorduk ama onlar da bir sebep bulamadılar. Onların dediği şu: "Yazılımdan kaynaklı bir sorun olsa, arabayı zorladığınız zaman hata verir. " Ama zorlamakta hiçbir sorun yok. Bu anlamsız hata yalnızca yağ sıcaklığı 15 dereceden düşükse oluyor ve motoru kapatıp açınca geçiyor. Yağ sıcakken piste bile girildi bir şey olmadı.
Ne dersiniz, bir fikriniz var mı? Şimdiden teşekkürler.
Not: Arabanın krank sensörü değişti ve sorunu çözmedi. Yağ değiştirmek de öyle.
Yağ olarak Motul %100 sentetik(tam sentetik aldatmacadir bilginize) Xcess 5w40 koydum, gene 9000 verdi. Arkadasimin arabasina gecen Motul 0w40 koyduk 15 bin km verdi(320i ed), cok trafikte kaliyor araba, ondan olsa gerek, dedigim gibi arabada gazlanan sure %5-10 dan fazla degildir.Aracı 2. el aldığınız için böyle olması mümkündür.
Sıfır geldiğinde 12.000 km ile açılışı yapıyor. Rodaj yağı olduğu için 9.000km'lerde girmesi muhtemel. Tam sentetik yağa geçtikten sonra da 12.000 km olur ondan sonrası kullanıma bağlı olarak değişiklik göstermekte. Ne kadar düşük devirle ve sakin kullanılırsa servis sayacı o kadar geç düşer. Ne kadar yüksek devirle ve performanslı kullanılırsa o kadar erken düşer. Ben 14.500 km'de bir giriyorum diyince insanlar inanmıyor. Borusan'da kayıtlar varda allahtan hepsi belgeli.
Hatta servis sayacını sıfırlayınca maksimum 12.000 km gören Borusan'dakiler servis sonrası 14.000 km'yi görünce sorun var herhalde ya da yanlış hesapladı diye aracı diagnoza bağlamışlardı. Tabii ki bir sorun yok.
N13B16 kodlu motor yani bizim motorlar için BMW'nin öncelikle şart koştuğu tam sentetik yağ 0w 30'dur.Yağ olarak Motul %100 sentetik(tam sentetik aldatmacadir bilginize) Xcess 5w40 koydum, gene 9000 verdi. Arkadasimin arabasina gecen Motul 0w40 koyduk 15 bin km verdi(320i ed), cok trafikte kaliyor araba, ondan olsa gerek, dedigim gibi arabada gazlanan sure %5-10 dan fazla degildir.
Kendi aracima koydugum yagda LL-01 sertifikasi var:
https://www.motul.com/tr/tr/products/oils-lubricants/8100-x-cess-5w40?force_platform=desktop
Arkadasimin koydugunda da var:
https://www.motul.com/tr/tr/products/oils-lubricants/8100-x-max-0w40?f[range]=25&f[viscosity]=44
Arastirdigim kadariyla bu sertifikanin benim gibi 8-9 bin km de yag degistiren kullanicilar icin pek oneminin olmadigi kanisina vardim:
https://eksisozluk.com/bmw-longlife-04--3608137
Ayrica yag bakimi bizim ulkemiz sartlari icin fazla erken ayarlanmis, bir arkadasin arastirmasi:
http://www.turbofsi.net/forum/showthread.php?30046-F30-servis-aralığı-sorunsalı
Aslinda ben 5w30 koydurscaktim, usta yanlislikla LL-01 sertifikasini gorunce 5w40 koymus, bir daha sizin dediginiz 0w30 koyup denerim, dediginiz gibi LL sertifikali yok, ama sık sık yag kalinligi degistirmek motor sagligi acisindan kotu diyorlar, bilmiyorum ne kadar dogru, birde bir dahaki bakimda motul engine clean yaptiracagim, arabayi rahatlatir diye umuyorum.
N13 , erimiş piston başları , kırılmış bloklar![]()
Motul'ün daha iyi olduğunu bende belirttim Özgür.
Fakat benim bahsettiğim Castrol Edge Professional. Normal Edge değil. Renkleri bile farklı çünkü. Ayrıca Motul'de gönderdiğin linkte LL değeri yok yani 0w 40 ile karşılaştırabiliriz. Birbirlerine denk olması açısından. Değerlerde de bariz bir fark yok. Dolayısıyla en dandik demek ne kadar doğru bilemiyorum.
Neyse, konumuz yağ değil zaten. Sadece 5w 40 kullanarak motoru yorduğunu belirtmek istedim. Yine de keyfin bilir.