Otomobiliniz İçin Lastik Seçimi

BeratNML

Berat
Asfalt Kurutucu
5 Ocak 2021
87
49
720
22
İstanbul
Marka
Renault
Herkese merhaba, malum kış geldi ve bir önceki, sezonda kullandığım kış lastiklerini bu sezon kullanılamayacak kadar kötü durumda olduğunu, fark ettim.

Binek aracın üzerinde zaten 4 mevsim lastik olduğu ve fazla kullanmadığımız için, değiştirme gereği duymadım ancak ticari amaçla kullandığımız Volkswagen Transporter'ın kış için yeni lastiklere ihtiyacı var gibi gözüküyor.

Ancak lastik fiyatlarına baktığım zaman oldukça yüksek olduğunu gördüm.

Aracımın üzerindeki lastik ölçüsü 215/65/r16 C, c tipi lastik sanırım Cargo anlamına geliyormuş ve bu ölçüde olan normal lastiklerden daha pahalı oluyormuş. Aracın net ağırlığı 2 ton üzerine yüklediğimiz ürünler maksimum 250 300 kilo oluyor. C tipi lastik fiyatlarında ortalama bir lastik 1500 TL.

C tipi lastik almak yerine normal H ya da V tipi aynı ölçülerde lastik almak bizim için herhangi bir sorun teşkil eder mi?

Emniyet denetimlerinde, en önemlisi virajlarda aracın kullanımında herhangi bir tehlike yaşatır mı?

Nadir zamanlarda da olsa aracı ailem ile de kullanıyoruz onlar için bir tehlike yaratır mı?

Şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim, lastik önerilerinizi bekliyorum iyi hafta sonları.
 

M.Shadows

Kaan
Panpa
Destekçi
14 Şub 2018
2,053
3
4,977
4,270
24
Highway to Hell
Marka
Hyundai
Bu durumda lastik yük endeksine bakmak daha sağlıklı olur.Mesela 87 yük endeksli bir lastik tek başına ortalama 545 kiloya kadar yük taşıyabilir.Aynı mantıkta bu lastiklerden 4 tane olduğunu düşünürseniz 4 lastik ortalama 2180 kilo ağırlığın üstesinden gelebilir anlamına geliyor,ki o ebatta 87 yük endeksi olmaz 98 ve üstü olur.Aynı ebatı bizim Terios aracımızda kullanıyoruz,bizim lastiklerdeki yük endeksi 98,hız endeksi de H yani 210 km/h.Aynı lastikleri taktırdığınızı varsayarsak,98 yük endeksli bir lastik ortalama 750 kilo yük taşıyabilir tek başına bu da 4 lastikte 3 ton demek oluyor,yani güvenli sınırlar içinde 1 tona kadar bu lastiklerle yük taşınabilir.C sertifikasına bence transporter gibi hafif ticari araçlarda gerek yok ama Sprinter-Crafter da yüklü kullanımlar için gerekebilir.4 mevsim lastik olur da düşünürseniz,Michelin CrossClimate+ verilerine baktım,yük endeksi 102 hız V olarak görünüyor.Mesela bu lastik takıldığında lastiğin sınırlarına gelmeniz için aracın max. ağırlığının ötesine geçmeniz gerekir.Kısaca normal binek lastikleri işinizi görecektir,ama bu ebatta düzgün lastik olmamasının sıkıntısı mevcut maalesef,iyi araştırmak gerekiyor yaygın ebat olmadığı için.
 
Son düzenleme:
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım