Izmir bornova birmot tan 4 adet 0 km courier getirdik bodruma ilk 2 km normal geldikten sonra yaklasik 250 km yolu dip gaz geldik rodaj modaj onemsemedik suanda arabalarin hic biri sagir diye tabir ettikleri motor kapaliligi yok0 alınan araçlarda rodaj yapılmalı mı yapılacaksa nasıl yapılmalı ?
Bazı firmalar rodaja gerek yok diyorlar bilgi sahibi olan açıklayabilir mi ?
Izmir bornova birmot tan 4 adet 0 km courier getirdik bodruma ilk 2 km normal geldikten sonra yaklasik 250 km yolu dip gaz geldik rodaj modaj onemsemedik suanda arabalarin hic biri sagir diye tabir ettikleri motor kapaliligi yok
yazik etmek 122binde araba suanda yolda kopek gibi gidiyor normal emsalleri 2. Viteste 80 i zor gorurken 95 100 civari hiz yapiyor zorlayincaMotor kapalılığı zaten yok artık.
Maksat parçaların birbirine alışması. Yazık etmişsiniz.
Dostum ben iki sene Ford ARGE'de motor blokları konusunda çalıştım. Yıllar içinde iyileşen üretim toleransları sayesinde rodajı umursanmadan kullanım daha az riskli hale gelmiş olsa da kesinlikle gerek yok lafı cahillikten başka hiçbirşey değil. Merak edersen teknik sebeplerini de detaylı açıklarım. Tavsiye edilen yüksek devirlere çıkmadan ve torku dibine kadar kullanmadan olabildiğince değişken hızlarda ne çok nazik ne çok agresif "orta" bir kullanımla 1500-2000 km gibi bir rodaj ve bu süre sonunda yağ değişimi (pahalı değilse yağ filtresinin de değişimi). Bu ilk çıkan yağı büyüteçle falan yakından incelerseniz içindeki metal partiküllerini görebilirsiniz. Bunu yaparsanız motorunuz daha dayanıklı olacağı gibi biraz daha performanslı olur biraz daha az yakar (rodaj dönemi ortalaması ile maks 3-5% farkeder), daha az yağ tüketimi olur. Aşırı sıcak hava / aşırı yük veya aşırı soğuk havalar rodaj döneminde ekstra riskli. Sonrasında genel kullanım prensiplerine sadık kalmak şartıyla istediğiniz gibi yüklenebilirsiniz hatta motorun tam anlamıyla açılması için biraz yüklenmelisiniz. Motor dışında frenleri de motora benzer şekilde tatlı-sert kullanımla oturtmak gerekli. Balata ve disk yüzeyinin birbirine alışması ve disk yüzeyine balatanın uniform şekilde ince bir katman şeklinde sıvanması düzgün ve tutarlı frenleme performansı ve parçaların uzun ömürlü olması için önemli. Bu işleme "break-in & burnishing" deniyor. Disk/balata değişimlerinde de aynı metod izlenmeli.
Rodajdaki arabaya uzun yol haram hocam şehir içi ve açık yollarda karma kullanmak bütün vitesleri bütün devirleri alıştırmak en iyisi yukarıda attığım videoya göz atmanızı tavsiye ederimPeki bu rodaj süresini uzun yolda eritebilir miyiz sadece? Yani aldım aracı memlekete gittim geldim işte 2bin km. Bu yeterli mesafeyi karşılar mı yoksa bahsettiğiniz disk balata için vs şehir içi daha mı faydalı olur?
Uzun yolu sakin 90'la gitmek yerine çok yüksek devirlere çıkmamak koşuluyla sakil sakil hareketlerle yaparsanız =) (gereksiz vites değiştirme, tempo değiştirme, hızı değiştirme vs.), yol üstündeki her kasabaya girip mola verirseniz o zaman rodaj da hallolabilir.Peki bu rodaj süresini uzun yolda eritebilir miyiz sadece? Yani aldım aracı memlekete gittim geldim işte 2bin km. Bu yeterli mesafeyi karşılar mı yoksa bahsettiğiniz disk balata için vs şehir içi daha mı faydalı olur?
Teşekkürler cevap için. Özellikle şeyden sordum hani halk arasında bi deyim var ya arabayı aldın bi uzun yol yapacaksın vs tarzında o yüzden sordum daha çok.Uzun yolu sakin 90'la gitmek yerine çok yüksek devirlere çıkmamak koşuluyla sakil sakil hareketlerle yaparsanız =) (gereksiz vites değiştirme, tempo değiştirme, hızı değiştirme vs.), yol üstündeki her kasabaya girip mola verirseniz o zaman rodaj da hallolabilir.
Sabit hızla gidilen uzun yol rodajdan sayılmaz. Yağı değiştirip 1000km kadar daha karma kullanımla ilerlerseniz sanırım rodaj sürecinizi sorunsuz bitirmiş olursunuz.
Dediğiniz uzun yol rodaj bittikten sonra yapılacak uzun yoldur. Rodajdan sonra motora max. hız göstertecek şekilde bir yüklenmekte fayda var. Ama rodaj kesinlikle bitmiş olsun. Yaktırmayalım motorunuzuTeşekkürler cevap için. Özellikle şeyden sordum hani halk arasında bi deyim var ya arabayı aldın bi uzun yol yapacaksın vs tarzında o yüzden sordum daha çok.
Tam olarak burada Altın Elbiseli Adam'ın anlattığı gibi bir yüklenme.1:45:05'ten sonra gayet detaylı anlatılmış bana mantıklı geldi böyle yapılması