Sabit yüksek hızlarda arıza artar mı?

man28

Asfalt Kurutucu
4 Haz 2019
103
41
695
34
Marka
Volvo
2006 a6 3.0tdi kullanıyorum. Surekli uzun yol yapıyorum bazen 150-160 sabit bazen 220 sabit gidiyorum ama son bakımında araçta akslarda vb sorun çıktı. Usta rampa falan cıkarken gaza yuklenmeden olabilir dedi sonra, aku lambası yandı, farklı farklı şeyler cıktı bi anda.

Simdi benim sorum, arac yıpranır mı. Daha fazla arıza verir mi,mekanik olarak bu araclar guclu mu. Bu arızaların yuksek hızlarla ilgisi var mı.
 

MehmetAydin

Mehmet AYDIN
Panpa
10 Haz 2019
1,826
2,101
2,570
31
Niğde
Marka
Chevrolet
Bilimsel verilere dayanan bir açıklamam yok.Ancak aracımı yormadan kullanmaya özen gösteren biriyim.Düz yolda 130la gidiyorsam rampaya geldiğimde gerektiği şekilde hızımı ayarlarım veya kasislerden yavaşlayarak geçerim.Yani yüksek hızda rampa çıkmak veya ufak da olsa bir çukurdan geçmek illa ki aracı yıpratır diye düşünüyorum.Tecrübeli arkadaşlar ne der onu bilemem.
 
  • Beğeni
Tepkiler: man28

bt

Takipçi
Destekçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,037
7
51,372
6,820
Kocaeli
Marka
Opel
Hiçbir arabada akslar yüksek hızda rampa çıkmaktan hasar almaz. Araba sonuçta A6, üstüne Broadway aksı takılacak hali yok.
Ama şu olabilir: Rampada direksiyon sonuna kadar çevrilmiş durumdayken yüksek gaz vererek ani ve sert kalkışlar yapılırsa akslar o zaman zorlanır. Bunlar dışında klasik ön düzene hasar verecek şekilde, çukurlara kasislere dikkat etmeden darbeli ve sert kullanımlar, zamanla ön düzendeki diğer aksamlarla birlikte akslara da zarar verebilir. Motor ve şanzıman kulaklarında sıkıntı varsa zaman içerisinde akslara zararı dokunabilir, onların da kontrolü gerekir.

Aracınız Audi de olsa 14 yaşına gelmiş bir araç. Zamanla tabii ki arızaları olacaktır, bu durum artarak devam edecektir. Tüm parçaların belli bir ömrü var. Bu arızalar arabanızın mekanik olarak güçsüz olduğunu değil, kullanım senaryolarına bağlı olarak parçaların ömrünün dolmaya başladığını gösterir.
 

ercanalhan

Yusuf Ercan Alhan
Profesör
22 Şub 2019
391
1,141
2,395
istanbul
Marka
Opel
hızlı çalışan parçalar, buna bağlı sıcaklık, genleşme ve önlenemeyen aşınma.. bütün bunlar sizin aracınızın hızı ile doğru orantılı.. tabi bu demek değildir ki saatlerce dur kalk trafiğinde çalışan bir motor daha az aşınır.. bu ayrı bir konu.. ama siz hızınızı arttırdığınızda aracın genel mekanik kısımlarıda hızlı çalışmak zorunda kalıyor.. bu şu anlama geliyor; o parçanın bir ömrü var ve daha hızlı yaşlanıyor, ömrünün sonuna daha hızlı yaklaşıyor.

mesela ömrünün sonuna gelmiş bir devirdaim sizi evden işe götürüp getirebilir, ancak uzun yolda ilk fırsatta yolda bırakacaktır.. veya ilk aracı yüksek devir sıkıştırmada..

başka bir örnek de kendi aracımdan vereyim.. tamamen elektronik bir sisteme sahip ve sensörler arasında bir de vuruntu sensörü mevcut.. geçende konusu geçmişti.. sistem bu sensör vasıtası ile pistonlardaki vuruntuyu ölçüyor ve ateşleme zamanını ona göre ayalıyor. (krank ve eks. sensörleri ile yardımlaşa).
eğer vuruntu sensörü arıza yaparsa veya bir problemden dolayı vuruntu referans değerlerini aşarsa sistem motorun gücünü kısıtlıyor ve bunu yaparken de 3000 devir üstünü dikkate alıyor.. yani sakince gideceksen git, ama bu şekilde motoru zorlamana izin vermem diyor. yılların mühendisliğine (bosch) saygı duyarak şöyle birşey diyebiliriz o zaman, istese sistem komple motoru durdurabilir, hiç devir çevirmemesini sağlayabilirdi, ama bunu yapmaya "alt devirlerde olma şartı ile" gerek görmemiş... bence bu üzerinde çok düşünülmesi gereken bir detay ve sizin açtığınız konuylada birebir bağlantılı.

Ayrıca araç satılırken özellikle yaşlı bir araç ise full orjinal, boruları orjinal, radyatör bile fabrikasyon, diskleri dahi değişmemiş filan felan diye satılan araçların öz Türkçe si bence şudur; abi orjinal parçaların ekmeğini ben yedim, sana turşusu kaldı.. eğer alırsan arabanın herşeyini değişmelisin.. yığınla parça mevcut en genci 100 bin yapmış..

Bu yüzden parçalara ömür biçerken lastik bu kadar gider, teker bilyası şu kadar gider, alternatör bu kadar dayanır demek tamamen sallamasyon.. herşeyi sizin kullanım tarzınız belirler. ve yine bu yüzden sizin kendi kullanım tarzınızı sizden başka kimse daha iyi bilemez, parçaların değişmesi için arıza yapmasını beklemeyin.

Hangi parçanın kaç km de, hangi ustaya ve hangi marka ile değiştiğini kayıt edebilirsiniz mesela.. artık 14 yaşında aracınız ve "siz önlem almazsanız" bu arızalar artarak devam edecekler..
 
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım