Silecekler

yaso

TORNACI
8 Eyl 2016
3,204
11,547
5,320
Antalya
Marka
Ford
Ülkemizde çoğu otomobil ürününde olduğu gibi sileceklerde de seçenekler kısıtlı. Yurt dışında kullanıcılar silikon, kauçuk, grafit ve daha birçok üretici fantezisine bağlı ham maddeden üretilmiş silecekleri tercih edebiliyor.

Neyse yurt dışını bir kenara bırakalım, ülkemiz sınırları içerisinde nasıl bir silecek tercih edebiliriz ? En iyi temizleyen silecek hangisidir ? Hangi marka daha iyidir ? Bu sorular yıllardır süregelen ve hala daha sorulmaya devam edilen sorular. Bazı maddi kaygılar sebebiyle de üreticilerin ürün kalitesini düşürme ve teknoloji gelişmesi, nüfus artışı sebebiyle yeni yeni silecek markaları türemekte. İlk sıradaki oem (yetkili servis ürünü) silecekleri beğenmeyecek insan yoktur.. Fiyatını da beğenecek insan çok azdır, neyse. Çalışma esnasındaki sessizlik, camı temizleme kabiliyeti, kullanım ömrü olarak tabii ki de oem ilk sırada. Peki piyasadaki diğer kaliteli markalar bosch, valeo gibi markalar nası...

Sevgili arkadaşlar marka algısını bir kenara bırakın. Bu yazıya başlamamın sebebi size yardımcı olmak. Çünkü ben kısa bir süre önce, bu silecek gacırtısından, yarım yamalak su izlerinden bıkmış biri olarak bu konunun üzerine düştüm.

Elinizde oem silecek bıçağı, kasası, iskeleti her ne derseniz, uygun ölçülerde bu cisimden lazım. Oem olur veya kaliteli bosch vs marka bir kasa olabilir. Biz bu kasayı yıllarca kullanacağız. Değiştireceğimiz tek şey buna takılan silecek lastiği. Başta söylediğim silikon lastik vs bulmak çok zor. A101, bim, online alışveriş siteleri, şok gibi adreslerden ucuza komple silecek veya silecek lastiği alıyoruz. Komple sileceğin lastiğini söküp kendi kaliteli silecek kasamıza takıyoruz. Bu noktadan sonra silecek lastiğinin üzerine grafit maddesi uygulayacağız.

Grafit maddesi en bilinen kuru yağlayıcıdır. Sanayi makinalarında, dişli kutularında, torna tezgahlarında, sürekli sürtünmeye maruz kalan metal, plastik, cam yüzeylerde yıllardır kullanılır. Hatta metal alaşımı olarak üretim esnasında demire karıştırılır bkz. grafitli dökme demir. Bu demir elinize aldığınızda kayıp gidecekmiş hissi uyandırır.

Evet bu grafiti silecekte uygulayacağız. Kaliteli sileceklerin üretimi esnasında pakete koymadan önceki son proses grafit sıkımıdır. Lastikler banttan geçerken üzerlerine grafit sprey olarak geçilir. Bunu silecek paketlerinin dışından veya için açarak görebilirsiniz, lastiğin üzerinde gri bir tabaka vardır. İşte bu tabaka sileceğin camda güzel bir şekilde kaymasını sağlar. Tabi zamanla su, antifrizli cam suyu, oto yıkama ilaçları vs bu grafiti silecek yüzeyinden kaldırmaya başlar. İşte bu noktada sıkıntılar baş gösterir ve direkt yeni sileceğe para bayılırız. Yapmamız gereken şey basit, grafiti tekrar sileceğe sürmek.

Bu silme performansı düşen lastik için de uygunacak, ucuza aldığımız ve kasamıza takacağımız lastik için de uygulanacak. Peki grafiti nereden bulacağız ? Kurşun kalem, kalem ucu, çizim kalemleri, grafit tozu, grafit sprey vs. En kolay yol için örnek ürün ; https://urun.n11.com/bakim-spreyler...VVfhRCh3evwmyEAQYCCABEgIL9vD_BwE&gclsrc=aw.ds

Uğraşmayı sevenler için kalem ucunu havanda dövüp toz haline getirip lastik yüzeyine uygulamak. Baş parmak ve işaret parmağıyla lastiği siler gibi iyice yedirmek. Korkmayın grafit zararsızdır elinize bulaşsın. Sabunla çok rahat çıkar. Kalem ucu yumuşadıkça grafit miktarı artar. Zaten kullananlar bilir B,2B,5B gittikçe yumuşar ve çizim esnasında daha kaygan his verir.

İkinci önemli husus camlarımızın temiz olması. Bunun için de alkol, cam sil spreyi gibi temizleyiciler makul. Kireç lekeleri silmeyi önlemekle birlikte sese sebep olabiliyor. Kireç lekesi için de sirke (asit), alkol, kil, pasta gibi temizleyici veya aşındırıcıları kullanabilirsiniz. Tabii, bir de yağmur kaydırıcı kullanırsak duyacağınız tek şey silecek kollarının iniş kalkış sesleri ve alabildiğine saydam bir cam. Keyifli sürüşler.

Yaso.
 
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım