Skoda Superb III 1.4 TSI Active

chesteren

Profesör
19 Eyl 2016
125
247
1,385
Elazığ
Marka
Toyota
Merhabalar arkadaşlar..

19 Nisan 2018'de satın almış olduğum aracımın, aradan geçen yaklaşık 2.5 ayda edindiğim tecrübeler ile -kullanıcı gözünden- bir derlemesini yapacağım.
smile.gif


Öncelikle, tam bir otomobil meraklısıyım. İstisnasız her gün, birçok otomobil sitesini ve forumunu takip eder, youtube'da inceleme videoları izler, sahibindende en az yarım saat birçok araç ilanını inceler fiyat irdelerim. Yakın çevremdeki arkadaşlarımın araçlarını mutlaka -birkaç km dahi olsa- kullanırım, inciğine cıncığına tek tek bakarım mıncıklarım resmen.
biggrin.gif
Otomobil bayiilerine gider, yeni çıkan araçları da aynı yöntemle incelerim. Bu benim için bir hobi..

Superb, benim şimdiye kadar sahibi olduğum 3. aracım, öncesinde 2009 1.6 hdi Citroen C4 ve 2013 1.6 e-hdi Citroen C5 araçlarım olmuştu. Özellikle C5'i gerçekten çok beğenmiştim, sıfır ayarında ve full bir araçtı. Rakibi tüm araçların ikinci el fiyatı artarken onun sabit kalması yüzünden satma ihtiyacı hissettim, çünkü istemsiz zarar ettiriyordu. Bu sebeple satıp ilk Skoda'mı almış bulundum.

Neden Skoda?
Birinici ve en büyük sebebi: Mantık.. Fiyat-Fayda indeksi gerçekten üst düzeyde araçlar üretiyorlar. Hatta bu orantısızlık git gide VW'in kendi topuğuna sıkması düzeyinde ilerliyor.
İkinci sebep, Elazığ'da yaşıyorum ve burada Skoda'nın inanılmaz bir piyasası var.
Üçüncü sebep de, arabanın tasarımını gerçekten beğeniyorum. Araç tavsiyesi isteyenlere, Superb için genelde 40 yaş ve üzerinde aile sahibi isen al diye yazılar görüyor ve gülüyorum: 29 yaşımdayım ve bekarım fakat Superb'i gayet sevip beğenerek aldım.
ok.gif


Peki, senede minimum 15.000 km yapan biri, benzinli araç almalı mı?
Bu soruyu kendime gerçekten çok sordum çünkü ne olursa olsun bütçe çok önemli. Bir arabanın, kişinin gelir durumu ne olursa olsun, birçok masrafı söz konusu. Sadece yattığı yerden kasko+sigorta, vergi, senelik periyodik bakım gibi masrafları var. Bunların üstüne lastik masrafları, yakıt masrafı, ummadık arızalar, yıkatması cartı curtu giderler de eklenince gerçekten insanı hesap yapar hale getiriyor. Kalem kalem bakınca, fazla yol kateden birinin yakıt hesabı yapması sıradan bir hal alıyor. Zaten sırf bu yüzden, benzinli motorlar çok daha kuvvetli olmasına rağmen daha yüksek meblağlar ödeyerek dizel motor tercih etmiyor muyuz? Tek sebebi var: Yakıt
Scottwax1.gif

En yakın arkadaşımda, VW Passat 1.4 TSI Comfortline var. Sürekli bindiğimiz, çokça da kullanma fırsatı bulduğum bir araç olduğundan; 1.4 TSI 125'lik ünitenin yakıt tüketimine aşinaydım. Dizelleri tüketim olarak hiçbir şekilde aratmayan, gayet güzel performansı olan harikulade bir motor. Bu sebeple, yeni alacağım araçta -1.4 125'lik ünite olması koşuluyla- benzinli motor olmasından endişe duymadım.

Şimdi gel gelelim aradan geçen süre zarfında, araç hakkındaki izlenimlerime..
gaz.gif


Öncelikle, Superb çok bütün bir araç. Nedir bu bütün? Araba çok kullanışlı, aşırı geniş, yakıt tüketimi makul, performansı yeterli, tasarımı şık, piyasası olan ve donanımı da gayet iyi düzeyde. Müsaadenizle bunları tek tek açıklamak istiyorum.

Kullanışlılık: Skoda markası, sanırım bu başlığa hayli önem veriyor. Superb için örnek verecek olursam; yüksekliği ayarlanabilir koccaman bir ön kol dayama gözü, ön camda kağıt tutacağı, arka cam ile açılan bagaj kapağı ve bu bagaj alanında cırt cırtlı sabitleme aparatları, birçok poşet tutacağı ve kanca noktaları, yakıt kapağı içerisinde buz kazıma aleti, ön-arka bütün kapı içi ceplerinde keçe kaplamalar, Apple CarPlay (ekstra donanım gerektiriyor fakat ben aracımı özellikle bu donanımı bulunduracak şekilde seçtim) , çok güzel bir müzik sistemi vb. donanımları var ve emin olun her biri ayrı ayrı işinize yarıyor, kullanımı esnasında yüzünüzü güldürüyor.

Genişlik: Superb'in tartışmasız elinin en güçlü olduğu noktalardan birisi. Büyük arabaları seviyorum ve arabanın büyümesi, bana "daha fazla araba" aldığım hissiyatı veriyor. Ayrıca boyum 1.90 olduğundan, ön koltuk bana ayarlı iken arkada rahat oturulabilmesine de önem veriyorum. Superb'in hem iç, hem de bagaj genişliği; sorasında alacağınız her araçta kendini aratabilir derecede güzel.

Yakıt Tüketimi: Aracımla 2.5 ayda 4500 kmden fazla yol yaptım. Haliyle, hem şehiriçi hem de şehirler arası yakıt tüketimi hakkında artık tam anlamıyla fikir sahibiyim.
Yoğun trafikli ş.içi : 8.0-8.2 lt.
Normal trafikli ş.içi : 7.3-7.5 lt.
Düşük trafikli ş.içi : 6.6-6.8 lt.
Şehirler arası (engebeye ve hıza göre) : 4.7-5.3 lt.

Performans: Düşük motorlu dizel ünitelere göre (buna 1.6'lar da dahil) hayli güzel bir performansı var, 0-100 hızlanması fabrika verilerine göre 10 saniyenin altında, yüklü-yüksüz hiçbir yokuşta tıkanma yaşanmıyor. 1.4 TSI gerçekten güzel bir ünite, 125'liği bile oldukça yeterli ve canlı.

Tasarım: Bir otomobilde tasarım olarak çizgi ararım, araca özgü kıvrımlar, belirgin hatlar, karakteristik bir imaj. Bu konu son derece göreceli fakat ben de dahil insanların çoğunun Superb'in tasarımını beğendiğini düşünüyorum.

İkinci El Piyasası: Skoda, marka imajını hayli yukarılara taşıdı. Bu da ister istemez markanın sıfır satışlarını ve ikinci elde tercih edilirliğini arttırdı. Ülke genelinde artık iyi bir ikinci el pazarı var ve bunun da üstüne Elazığ, Trabzon, Erzurum ve Gaziantep'te daha yüksek oranda tercih ediliyorlar. Ben de Elazığ'da ikamet ettiğimden, piyasa yönünden çekincem hiç olmadı.
smile.gif


Donanım: Yukarıda arkadaşımın Comfortline Passat'ı olduğunu söylemiştim. Active Superb, Comfortline Passat düzeyinde bir donanıma sahip. Özellikle 8" Bolero ekran, hız sabitleme, 17 jant ve otomatik klimayı da ekleyince aralarında neredeyse bir fark kalmıyor. Ben, aracımdaki neredeyse bütün gizli özellikleri açtırıp birçok kromajı da eklediğimden, arabamın donanımından oldukça memnun bir şekilde kullanıyorum. Eklemeden edemeyeceğim, hill-hold harika bir sistem. Kullanımına bayılıyorum, çok büyük rahatlık.

Aracın olumsuz yanlarına da değinelim:
-Öncelikle, aracın camları açıkken kapıyı kapattığınızda camların içeride hareketinden ötürü rahatsız edici bir ses geliyor. VW grubu, araçlarında buna pek dikkat etmiyor sanırım, markaların hepsinde aynı şıngırtılı ses var. Şahsen, bu sesten rahatsız oluyorum, üretirken buna dikkat etmeleri gerekirdi.
-Ön park sensörünün olmayışı gerçekten eksiklik. Boyutları itibariyle D sınıfından ziyade E sınıfına yakın bir araçta, ön park sensörü standart olmalıydı.
-Yan camların krom cam çerçevesiz olması bence bir eksiklik. Trendline Passat'ta bu sunuluyorken, Active Superb'de de bu sunulmalıydı.

Detaylara inecek olursak, arabayı ilk çalıştırma esnasında devir 1.250 gibi başlıyor ve motor hafiften sesli çalışıyor. Rölantide 5 sn kadar bekledikten sonra devir 1.000'e iniyor ve yine bir 5 sn kadar bekledikten sonra devir 750-800'lere düşüyor ve ultra sessiz bir hal alıyor. Aracı bunun akabinde hareket ettirmeye başlarsanız, çok daha sessiz ve düşük yakıt tüketimi ile gezdiğinizi göreceksiniz
smile.gif


Araç düz yolda 6. vitesteyken:
2.000 devirde 95 km/h
2.500 devirde 120 km/h
3.000 devirde yaklaşık 145 km/h hızla seyrediyor. Benzinli bir aracın 7.000-7.500 devirlik çevirme kapasitesi göz önünde bulundurulunca, bu devir aralıklarında gayet sessiz ve düşük tüketimli yolculuklar yapabiliyorsunuz.

Geçtiğimiz hafta, 5.000 küsür kmdeki aracımın senesi dolduğundan ötürü periyodik bakımını yaptırdım. Yaz kampanyası ile %10 indirim yapıldı ve 728₺'ya mal oldu. Servisten yarı memnun ayrıldım, işin orası da ayrı bir konu başlığı gerektirebilir..







İlk aracım olan c4'ü tesadüfen görmem üzere, önlü arkalı parkedip bi hatıra fotoğrafı almıştım, bu da bulunsun :)
 

Eto3401

Elit Apaçi
13 Nis 2018
94
187
760
Marka
Volkswagen
Aracınız çok güzel, güle güle kullanın. Kapıyı kapatınca olan o ses, b6 passatta da var. Tok kapı sesinden sonra hayli üzücü.
 
  • Beğeni
Tepkiler: chesteren

chesteren

Profesör
19 Eyl 2016
125
247
1,385
Elazığ
Marka
Toyota
Aracınız çok güzel, güle güle kullanın. Kapıyı kapatınca olan o ses, b6 passatta da var. Tok kapı sesinden sonra hayli üzücü.
Teşekkür ederim :)
Rahatsız edici bir ses, camlar tamamen veya biraz bile olsa inikken kapı kapatmayı sırf bu yüzden sevmiyorum.. Buna dikkat etmeleri gerekir oysa.
 

Cenk

Galatasaray
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,104
45,653
6,820
Zonguldak
Marka
Ford
Aracınız hayırlı uğurlu olsun. Camlar açıkken kapı kapatıldığında gelen sesler genelde fransız otomobillerinde çok sık ve şiddetli görülür. Eski aracım 2012 citroen c4'de de bu ses oldukça vardı. Keza deneyimlediğim megane, clio ve 308 modellerinde de bu ses çokça şahit oldum. Cam açma mekanizmasından gelen sesler. Muhtemelen kapı trimleri sökülerek yapılacak ekstra yalıtım malzemeleriyle bir nebze önüne geçilebilir.

Aracınızda eksik olan krom cam çıtaları ve ön park sensörü konusunda da servisten yardım alabilirsiniz. Bunlar daha sonradan uygulanabilen şeyler.
 

chesteren

Profesör
19 Eyl 2016
125
247
1,385
Elazığ
Marka
Toyota
Aracınız hayırlı uğurlu olsun. Camlar açıkken kapı kapatıldığında gelen sesler genelde fransız otomobillerinde çok sık ve şiddetli görülür. Eski aracım 2012 citroen c4'de de bu ses oldukça vardı. Keza deneyimlediğim megane, clio ve 308 modellerinde de bu ses çokça şahit oldum. Cam açma mekanizmasından gelen sesler. Muhtemelen kapı trimleri sökülerek yapılacak ekstra yalıtım malzemeleriyle bir nebze önüne geçilebilir.

Aracınızda eksik olan krom cam çıtaları ve ön park sensörü konusunda da servisten yardım alabilirsiniz. Bunlar daha sonradan uygulanabilen şeyler.
Tavsiyeleriniz ve iyi dileğiniz için teşekkür ederim.
Genel izlenimlerimi paylaştım, kullanıcı gözünden bir derleme.. Amacım, araç hakkında fikir edinmek isteyenlere bir nebze de olsa katkıda bulunabilmek. Bu yüzden, sonradan giderilebilir şeylerin -elbette- farkında olsam da, bu faydalı yahut eksik şeylerin bütününü elimden geldiğince yansıtabilmek.
 

NeR0N

Profesör
22 Kas 2017
230
266
1,335
Çok güzel bir yazı olmuş. Tebrik ederim.
Aracınız hayırlı olsun, iyi günlerde kullanmak nasip olur inşAllah.
 
  • Beğeni
Tepkiler: chesteren

chesteren

Profesör
19 Eyl 2016
125
247
1,385
Elazığ
Marka
Toyota
Belki mutluluğun resmini çizemeyebilirim fakat fotoğrafını gösterebilirim..





1.4 TSI Benzinli motora sahip bu kocaman aracın, böylesi yakıt tüketim değerlerini yakalaması inanın beni çok memnun ediyor. Her geçen gün dizel motorları daha da anlamsız bulmaya başlıyorum..
 

chesteren

Profesör
19 Eyl 2016
125
247
1,385
Elazığ
Marka
Toyota
Geçen sene eski arabam olan Citroen C5'e 17" kışlık lastik almıştım. Michelin Alpine 5 lastiğin takımına o zaman 2200 lira vermiştim, arabayı satarken de aracın yanında vermemiştim.
Bu sene bu lastikleri satmayı düşünüyordum, mevcut SuperB'imin jantları 16" olduğundan kışlıklar uyumlu değildi. Kafamda 1500 lira fiyat belirlemiştim, ta ki lastikçiye gidene kadar.. Öğrendim ki lastiklerin tanesi 1100 lira olmuş, fiyatları uçmuş. Haliyle satmaktan vazgeçtim, 17 jant alayım dedim.

Before:



After:







Biraz kirliydi arabam, hava arada yağdırdığından yıkatmadım..

Ayrıca cam kenarlarına da kromaj yaptırmıştım 10 gün kadar evvel, Omsa Line'ın krom cam çerçeveleri. 400 de ona bayılmıştık..
 
Son düzenleme:

Onemanband

Fatih
Panpa
8 Eyl 2016
1,131
1
3,131
3,770
İstanbul
Marka
Skoda
Hocam kazasız belasız binin inşallah, benim de sürekli baktığım ama cesaret edemediğim motordur kendisi. Biz İstanbul mağduru olduğumuz için tabi. :)

Bi de dayanamadım ufaktan bi dokundum fotoğrafınıza, çok hoş bir açı ve özellikle de arabayla çok güzel bir bütünlük oluşturmuş. :)

WDgMZm.jpg
 

2jzihtiyar

Reis
Beta Programı
23 Şub 2018
3,048
6,912
5,020
github.com
Marka
BMW
Geçen sene eski arabam olan Citroen C5'e 17" kışlık lastik almıştım. Michelin Alpine 5 lastiğin takımına o zaman 2200 lira vermiştim, arabayı satarken de aracın yanında vermemiştim.
Bu sene bu lastikleri satmayı düşünüyordum, mevcut SuperB'imin jantları 16" olduğundan kışlıklar uyumlu değildi. Kafamda 1500 lira fiyat belirlemiştim, ta ki lastikçiye gidene kadar.. Öğrendim ki lastiklerin tanesi 1100 lira olmuş, fiyatları uçmuş. Haliyle satmaktan vazgeçtim, 17 jant alayım dedim.

Before:



After:







Biraz kirliydi arabam, hava arada yağdırdığından yıkatmadım..

Ayrıca cam kenarlarına da kromaj yaptırmıştım 10 gün kadar evvel, Omsa Line'ın krom cam çerçeveleri. 400 de ona bayılmıştık..
Seçiminiz çok güzel hayırlı olsun güle güle eskitin. Fotoğrafda mı öyle çıkmış yoksa bana mı öyle geldi ama gövdenin çok içinde kalmış jantlar. Biraz daha çamurluğa yaklaşsa çok daha hoş gözükür benim fikrim
 
  • Beğeni
Tepkiler: chesteren

chesteren

Profesör
19 Eyl 2016
125
247
1,385
Elazığ
Marka
Toyota
Hocam kazasız belasız binin inşallah, benim de sürekli baktığım ama cesaret edemediğim motordur kendisi. Biz İstanbul mağduru olduğumuz için tabi. :)

Bi de dayanamadım ufaktan bi dokundum fotoğrafınıza, çok hoş bir açı ve özellikle de arabayla çok güzel bir bütünlük oluşturmuş. :)

Ekli dosyayı görüntüle 15602

Çok teşekkürler, daha iyileri sizin olsun üstadım. Motorun tüketimi ile ilgiliyse çekinceniz, bence pek de gözünüz korkmasın.. Az üstlerde tüketime dair görsel de paylaşmıştım. Benzinli bir ünite ancak bu kadar az yakabilir.. Test etmenizi öneririm.
Ayrıca elinize sağlık, harika filtrelemişsiniz.

jantlar ne güzel olmuş öyle yahu ?

Kazasız belasız sürüşler diliyorum nazar değmesin

İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim, taktırırken tedirgindim açıkçası.. Oldu mu olacak mı derken, yavaş yavaş da olsa alışmaya başladım.

Seçiminiz çok güzel hayırlı olsun güle güle eskitin. Fotoğrafda mı öyle çıkmış yoksa bana mı öyle geldi ama gövdenin çok içinde kalmış jantlar. Biraz daha çamurluğa yaklaşsa çok daha hoş gözükür benim fikrim

Üstadım fotoğraflarda öyle çıkmış. Lastik davlumbazı öyle çok doldurdu ki, simsiyah oldu oralar ondan öyle durmuş sanırım. Şöyle diyeyim, bakmayın 17" olduğuna, 225 55 17 olduğundan eşşek kadar lastikler. Hatta SuperB'lerin orijinal 19'larından %1.5 kadar daha büyükler.
 

Bilal

Panpa
7 Eki 2016
698
1,396
2,520
İstanbul
Maşallah krom çıtaların gerçekten araçta fark yarattığı kanısına bu fotoğrafla vardım.Ne kadar küçük bir detay olsa bile genel hatlarıyla arabanın duruşunda pozitif bir etkisi olduğu aşikar.Jantlar standarttan farklı sanırım.Büyük inçli jantlarla beraber gözlerim mercekli farları aramadı değil.Böyle bir düşünceniz var mı?
 
  • Beğeni
Tepkiler: chesteren

chesteren

Profesör
19 Eyl 2016
125
247
1,385
Elazığ
Marka
Toyota
Maşallah krom çıtaların gerçekten araçta fark yarattığı kanısına bu fotoğrafla vardım.Ne kadar küçük bir detay olsa bile genel hatlarıyla arabanın duruşunda pozitif bir etkisi olduğu aşikar.Jantlar standarttan farklı sanırım.Büyük inçli jantlarla beraber gözlerim mercekli farları aramadı değil.Böyle bir düşünceniz var mı?

Düşündüm fakat çok masraflı olacağını öğrenince vazgeçtim. SuperB'lerin orijinal bi-xenon sağ ve sol farlarını almak tek başına yeterli olmuyordu, ön tamponu far yıkama robotu taktırarak değiştirmek de gerekiyordu. Akabinde bütün bunların yazılımı falan derken masraf 10 bin lirayı aşacağı için uzak durdum. O farkı verince zaten bir üst pakete geçebiliyorum..
Ayrıca, beğeniniz için teşekkürler. :)
 
  • Beğeni
Tepkiler: Bilal

bt

Takipçi
Destekçi
Beta Programı
8 Eyl 2016
17,939
7
51,186
6,820
Kocaeli
Marka
Opel
Belki mutluluğun resmini çizemeyebilirim fakat fotoğrafını gösterebilirim..





1.4 TSI Benzinli motora sahip bu kocaman aracın, böylesi yakıt tüketim değerlerini yakalaması inanın beni çok memnun ediyor. Her geçen gün dizel motorları daha da anlamsız bulmaya başlıyorum..
Güle güle kullanın. VAG grubuna genel olarak soğuk olmakla birlikte beklentilere bağlı olarak Superb ve Octavia'ları çok mantıklı bulurum. Sakin sürücüler için aşırı kullanışlı arabalardır. Yalnız ben sizin dediğiniz siyah cam çıtaları vs.'lerden ziyade Superb'de manuel klimayı yadırgadım. Aracınız baz donanım mı?
 

chesteren

Profesör
19 Eyl 2016
125
247
1,385
Elazığ
Marka
Toyota
Güle güle kullanın. VAG grubuna genel olarak soğuk olmakla birlikte beklentilere bağlı olarak Superb ve Octavia'ları çok mantıklı bulurum. Sakin sürücüler için aşırı kullanışlı arabalardır. Yalnız ben sizin dediğiniz siyah cam çıtaları vs.'lerden ziyade Superb'de manuel klimayı yadırgadım. Aracınız baz donanım mı?
Teşekkür ederim.
Evet, baz donanım. Bence de manuel klima yakışmıyor bu model yılındaki d sınıfı bir araca.. Otomatik olsaydı çok şey değişir miydi? Hayır, fakat yine de insan neden koyulmadığını sorguluyor.
Donanım konusunda korelilerle fransızlar gibi değil bu almanlar, nereden ne kadar kessem kardır mantığı güdüyorlar ne yazık ki.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Bilal ve bt
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım