Trafik Psikolojisi Araştırma Projesi- Anket

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan sinan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Linkte bir sıkıntı var sanırım, baştan başlayınız uyarısı geliyor. Ama başa yönlendirecek bir link göremedim.

Katıldık reis umarım bir gün siz de benim anketime katılırsınız eğer nasip olursa.:D:D

"Lütfen, aşağıda yer alan fotoğraflardaki yapılmış olan trafik kural ihlallerinin hangi cinsiyete ait olabileceğini belirleyiniz."

Bunu hazırlayan arkadaşa güzel bir şeyler söylerdim ama durduk yere ceza yemeyelim...

"Lütfen, aşağıda yer alan fotoğraflardaki yapılmış olan trafik kural ihlallerinin hangi cinsiyete ait olabileceğini belirleyiniz."

Bunu hazırlayan arkadaşa güzel bir şeyler söylerdim ama durduk yere ceza yemeyelim...
Hadi onuda geçtik diyelim son kısımlardaki sürücülük ile hiç alakası olmayan kadın-erkek ilişkilerinin falan bulaştığı saçma sapan yerler var. Bu sebeple de anketin biraz düzmece olduğu kanaatine vardım denilebilir.

Hadi onuda geçtik diyelim son kısımlardaki sürücülük ile hiç alakası olmayan kadın-erkek ilişkilerinin falan bulaştığı saçma sapan yerler var. Bu sebeple de anketin biraz düzmece olduğu kanaatine vardım denilebilir.
Ben direkt bu "sözde" anketin içine ettim, en başta 3 yılda kaç kere kaza yaptınız vs. gibi soruları düzgün cevaplamışken gerisini güzelce salladım.

Aslında kadın-erkek ilişkileri ve trafikteki kadın-erkek olası davranış şekillerini içeren soruların amacı, sürücülerin cinsiyet ayrımcılığı eğiliminde olup olmadığını belirlemeye yönelikti. Zaten anketin konusu da “Genç sürücülerin cinsiyetçi tutumlarının trafikte öfke düzeyleri ve öfke ifadeleri üzerine etkisi” olduğu için soruları mantıksız bulmadım.

Aslında kadın-erkek ilişkileri ve trafikteki kadın-erkek olası davranış şekillerini içeren soruların amacı, sürücülerin cinsiyet ayrımcılığı eğiliminde olup olmadığını belirlemeye yönelikti. Zaten anketin konusu da “Genç sürücülerin cinsiyetçi tutumlarının trafikte öfke düzeyleri ve öfke ifadeleri üzerine etkisi” olduğu için soruları mantıksız bulmadım.
Bir kazayı hangi cinsiyete sahip birinin yapmış olabileceğini soran sorulardaki mantık nedir peki? Hayır yani yapılan kazalar cinsiyete göre oluyorsa ben de bileyim ki kadınların yapacağı kazaları yapmayım. :)

Bir kazayı hangi cinsiyete sahip birinin yapmış olabileceğini soran sorulardaki mantık nedir peki? Hayır yani yapılan kazalar cinsiyete göre oluyorsa ben de bileyim ki kadınların yapacağı kazaları yapmayım. :)
O sorularda öğrenilmek istenen sürücülerin cinsiyetlere karşı ön yargıları olup olmadığıdır. Misal bir erkek sürücü yolda ilerlerken trafikte hatalı ya da saçma sapan bir hareket yapan birini gördüğünde, arabanın içindeki kişiyi tespit edemeden ' kesin kadın bak gerizekalıya bak ' ( kadınlardan özür dileyerek misal olarak söylüyorum ) diye yorum yapabiliyor. Sadece arabayı sürüş tarzından dolayı, içindekini görmeden bu ön yargı ile yorum yapabiliyor. İşte bu ön yargılı insanların sayısını, ön yargılarının davranışlarına ve düşüncelerine etkisini ölçen sorulardı.

Son düzenleme:
@CenkGs Orada "bilmiyorum" ya da "tahmin edilemez" gibi 3. bir seçenek olsa gene bir nebze işe yarar diyebilirdim. Sorun şu ki bu anketi cevaplayacak olan çoğunluğun cinsiyeti zaten belli, eh bu malum tahmine göre verilecek cevaplar da büyük oranda belli. Testi hazırlayan kim bilmiyorum (belki de sensindir) ama o kısım "iyi niyetli" bile olsa anketin özensiz ya da yeterince iyi planlama yapılmadan hazırlandığı ortada. En baştaki yaş - cinsiyet - meslek - alınan ceza sayıları vs gibi şeyler gerçekten de istatistiki yönden işe yarayacak sorularken 2. kısım yüzünden (3. kısma geçmedim) işlevselliği tamamen yitiren bir anket olmuş.

Son düzenleme:
@CenkGs Orada "bilmiyorum" ya da "tahmin edilemez" gibi 3. bir seçenek olsa gene bir nebze işe yarar diyebilirdim. Sorun şu ki bu anketi cevaplayacak olan çoğunluğun cinsiyeti zaten belli, eh bu malum tahmine göre verilecek olacak cevaplar da büyük oranda belli. Testi hazırlayan kim bilmiyorum (belki de sensindir) ama o kısım "iyi niyetli" bile olsa anketin özensiz ya da yeterince iyi planlama yapılmadan hazırlandığı ortada. En baştaki yaş - cinsiyet - meslek - alınan ceza sayıları vs gibi şeyler gerçekten de işe yarayacak sorularken 2. kısım yüzünden (3. kısma geçmedim) işlevselliği tamamen yitiren bir anket olmuş.
Anketi hazırlayan ben değilim, anketin cevap kısmında sunulan seçenekler tabii ki yetersiz, yahut anlamsız gelmiş olabilir. Sonuçta ben anketör değilim ki bu işin uzmanlığını bileyim.
Sorular, anketin konusu ile paralel düzeydeydi demek istiyorum. Cevaplar yetersiz ise o ayrı tartışma konusu. Neticede arabanın içindekini görmeden ' kesin kadın bak ' cevabını veren insan sayısı bir hayli fazla olduğu müddetçe bu soruların sorulması da mantıksız olmuyor. Ama testi cevaplayanların çoğunluğunun erkek veya kadın olmasının bir önemi yok. Ölçülmek istenen ' trafikte cinsiyet ayrımcılığı yapıp yapmadığınız ve buna göre de davranış şekilleriniz '. Mesela ben bu kazayı kim yapmıştır veya bu hareketi kim yapmıştır sorularına oldukça objektif yaklaşarak, trafikte gördüğüm kadın ve erkek hataları üzerine cevapladım. Orada yapılan bazı hataların bir kısmını erkekler fazlaca yapıyor, bir kısmını da kadınlar fazlaca yapıyor. Burada konu, sizin ne kadar objektif cevaplar verdiğiniz ve trafikte cinsiyet ayrımcılığı eğiliminde olup olmadığınızın ölçülmesidir. Dediğim gibi, cevapların yetersizliği hususu başka bir boyut. O konuda yorum yapamam.

Son düzenleme:
@CenkGs "Neticede arabanın içindekini görmeden ' kesin kadın bak ' cevabını veren insan sayısı bir hayli fazla olduğu müddetçe bu soruların sorulması da mantıksız olmuyor."

Maalesef tam da bu yüzden mantıksız oluyor, çünkü verilecek olan cevap baştan belli. :)

Mesela oradaki yaş tahmini sorularına da bir şey demedim, çünkü hangi tür kazayı hangi gruptan (genç/tecrübesiz - yaşlı/refleksi zayıf vs) sürücünün yapmaya daha yatkın olduğunun düşünüldüğü konusunda elle tutulur bir veri sağlayabilir.

Son düzenleme:
@CenkGs "Neticede arabanın içindekini görmeden ' kesin kadın bak ' cevabını veren insan sayısı bir hayli fazla olduğu müddetçe bu soruların sorulması da mantıksız olmuyor."

Maalesef tam da bu yüzden mantıksız oluyor, çünkü verilecek olan cevap baştan belli. :)
Ben de bunu anlatmaya çalışıyorum, arabanın içindeki kişiyi bilmiyorum ya da tahmin edemiyorum o yüzden kadın veya erkektir diyemem diyebilirsiniz. Ama bu size özel bir cevaptır. Neticede aracın içindekini bilmemesine rağmen ön yargılı şekilde kesin kadın bak diyen insanlar olduğu müddetçe yani bilmemesine rağmen kesin bir tavır takınan insanlar olduğu müddetçe bu sorular sorulabilir. Siz tahmin edilemez olduğunu düşünüyorsanız trafikte cinsiyet ayrımcılığı eğiliminde bir davranış sergilemiyor olabilirsiniz, ama tahmin etmekten öteye gidip kesin eminmiş gibi davranan ve düşüncen ve bu minvalde cinsiyet ayrımcılığı yapan bir çok insan var. İşte bu anket ve o sorular bu ayrımcılığı yapan insanların sayısını ve davranış biçimlerini belirlemeye yönelik.

Son düzenleme:
Bu anketi dolduran erkek olduğu zaman her gün küfrettiği 50 erkek sürücü varsa içlerinden birkaç tane kadın olanını direkt olarak suçlu görecek, bir kadın doldurduğu zaman da beni erkekler sıkıştırdı ya da x yerde bana arkadan çarpan erkekti diyerek erkekleri yazacak. Anketin o kısmının sonucunu direkt olarak söyledim, anketi hazırlayan arkadaş da sonuçlar belli olunca dolduranların cinsiyeti ve 2 şıklı cevaplardaki cinsiyet oranlarını açıklarsa çok daha açık şekilde ortaya çıkacak demek istediğim.

Erkeklere cinsel yönden yaklaşılabilir olduklarını gösterircesine şakalar yapıp daha sonra erkeklerin tekliflerini reddetmekten zevk alan birçok kadın vardır. :D
hocam nasıl soru bu fdlgkfdgşhkfgp

Bu anketi dolduran erkek olduğu zaman her gün küfrettiği 50 erkek sürücü varsa içlerinden birkaç tane kadın olanını direkt olarak suçlu görecek, bir kadın doldurduğu zaman da beni erkekler sıkıştırdı ya da x yerde bana arkadan çarpan erkekti diyerek erkekleri yazacak. Anketin o kısmının sonucunu direkt olarak söyledim, anketi hazırlayan arkadaş da sonuçlar belli olunca dolduranların cinsiyeti ve 2 şıklı cevaplardaki cinsiyet oranlarını açıklarsa çok daha açık şekilde ortaya çıkacak demek istediğim.
Hocam dediğinizi anladım şöyle bir durum var anketin kalitesi benimde hoşuma gitmedi ama çoğu araştırma hazır olan ölçekler üzerinden yapılır yani biraz daha açarsam bu araştırmadaki ölçekler(ankette ölçmesi gerektiği yeri ölçen kısım) bir yerden alıntılanarak bize sunulmuş olabilir bu birinci bir durum.İkinci durum da bu ankette gördüğüm kadarıyla bayana veya erkeğe karşı ön yargıları ele alan bir bölümü var ve o en sondaki anket bölümü de bunun doğruluğunu ilişkilendirmek için var.Tıpkı @CenkGs 'nin dediği gibi mesela ilk sayfalarda hep şuçlu kadın kadın kadın diye işaretleyip son kısımda da feministler şöyle iyidir böyle iyidiri işaretlediyseniz testin doğruluğunu sarsmış oluyorsunuz(örnek verdim doğru olmayabilir).Ama dediğinizde kesinlikle haklısınız daha yetkin bir çalışma yapılabilirdi şahsen ben de sevmedim örneğin seçenekler konusuna gelirsek bayan yapmıştır ya da erkek yapmıştırdan daha ziyade bir de başka bir seçenek konulabilirdi.Önerdiğim türle yapılmasının dezavantajı da herkes direk erkek veya bayan demekten kaçınacağı ve 3. şıkkı seçeceği için araştırmanın sonucu kayda değer çıkmayabilir.Biraz sonuç odaklı çalışma olmuş ama yinede yapanlar bilimin az buçuk ucundan tutmuşlar bize tebrik etmek düşer yuhalamak değil.:)

Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...