Yardıma ihtiyacım var

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan sinanknc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

sinanknc

Profesör
136
arkadaşlar merhaba. Benim aracım fiat fiorino lastiklerim 195 55 16 ydı yeni lastik aldım 205 55 16 petlas velox sport ancak arabada eski lastikler ile 160 170 rahat rahat görüyordu. Lastikler değiştikten sonra yani tabanı büyüttükten sonra aynı yolda 150 yi anca görüyor. Kalkışlarda az da olsa bi titremesi var baskı balata 5 bin km önce değişti. (Titreme lastik değişmeden önce var mıydı hatırlamıyorum) yani bir lastik bu kadar mı etki eder araca? Yardımlarınızı görüşlerinizi bekiyorum. Şimdiden teşekkürler

arkadaşlar merhaba. Benim aracım fiat fiorino lastiklerim 195 55 16 ydı yeni lastik aldım 205 55 16 petlas velox sport ancak arabada eski lastikler ile 160 170 rahat rahat görüyordu. Lastikler değiştikten sonra yani tabanı büyüttükten sonra aynı yolda 150 yi anca görüyor. Kalkışlarda az da olsa bi titremesi var baskı balata 5 bin km önce değişti. (Titreme lastik değişmeden önce var mıydı hatırlamıyorum) yani bir lastik bu kadar mı etki eder araca? Yardımlarınızı görüşlerinizi bekiyorum. Şimdiden teşekkürler
Rot ayari yaptirdin mi hacım

Hocam şöyle söyleyeyim ben 1 ay önce yazlıklara geçtikten sonra direksiyonu çevirirken direksiyonda titreme-sarsılma sorunu ortaya çıktı. Rot kolu değişti alt takımda her şeye bakıldı rot ayarı yapıldı 2 kere balans ayarı yapıldı yine düzelmedi. En son kendim tekerleri çapraz değişim yaptım (sağ arka sol öne sol arka sağ öne). Şu an titreme sorunum tamamen çözüldü çok şükür.
Lastiğin etkisini siz düşünün.
Sorununuza gelince lütfen balans ayarınızı tekerler aracın üzerindeyken yaptırın. Çünkü araba üzerinde yapılan balans aracın akslarını, teker bilyalarını her şeyini hesaba katarak yapılır. Jant makineye bağlanarak yapılan balanslar doğrudur ancak aracın yürüye aksamında en ufak sıkıntı varsa titreme sorunu geçmez. Bahsini ettiğim balans aleti şudur
balans.jpg

Gözden kaçan bir nokta var 195/55 16 lastikle 205/55 16 lastiğin çapı aynı değil ki. Çap büyüdüğü için göstergede hız düşük gösteriyor olabilir.
Kanka büyüyen rakam lastiğin tabanı, yanaklar büyümüyor. Ama sen söyleyince aklıma geldi; eski lastikler çok kötü durumdaysa yani yeni lastikle eski lastiğin diş derinliği çok farklıysa o zaman etki edebilir diye düşünüyorum kadrana.

Son düzenleme:
Hocam şöyle söyleyeyim ben 1 ay önce yazlıklara geçtikten sonra direksiyonu çevirirken direksiyonda titreme-sarsılma sorunu ortaya çıktı. Rot kolu değişti alt takımda her şeye bakıldı rot ayarı yapıldı 2 kere balans ayarı yapıldı yine düzelmedi. En son kendim tekerleri çapraz değişim yaptım (sağ arka sol öne sol arka sağ öne). Şu an titreme sorunum tamamen çözüldü çok şükür.
Lastiğin etkisini siz düşünün.
Sorununuza gelince lütfen balans ayarınızı tekerler aracın üzerindeyken yaptırın. Çünkü araba üzerinde yapılan balans aracın akslarını, teker bilyalarını her şeyini hesaba katarak yapılır. Jant makineye bağlanarak yapılan balanslar doğrudur ancak aracın yürüye aksamında en ufak sıkıntı varsa titreme sorunu geçmez. Bahsini ettiğim balans aleti şudur
balans.jpg
Rotilde boşluk vardı lastik değişmeden önce salıncak değişti. Daha sonra lastikleri değiştirdim

Hocam arkadaşların dediği gibi kadrandaki fark çok yüksek ihtimalle lastik çapının farkından dolayı.
Titreme sorununuz da balansın tam olarak yapılmamasından olabilir. Hangi hızla giderken titreme oluyor ?
Sadece kalkışlarda ama önceden mıydı yok muydu bilmiyorum ya da tam gazı ayarlayamamdan kaynaklı mı kestiremiyorum

Son düzenleme:
Sadece kalkışlarda ama önceden yoktu var mıydı yok muydu bilmiyorum ya da tam gazı ayarlayamamdan kaynaklı mı kestiremiyorum
Eğer aracınızda direksiyonu bıraktığınız zaman sağa veya sola çekme sorununuz yoksa rot ayarı yaptırmanıza gerek yok.
Kalkışta gaza yüklenince titreme oluyorsa, diğer viteslerde de deneyin. 2 3 veya 4. Viteste gaza yüklenince titreme oluşuyorsa akslarda sorun var demektir. Yüksek hızlarda sabit hızda ilerlerken titreme olmuyorsa balanslarda sıkıntı yok demektir

Eğer aracınızda direksiyonu bıraktığınız zaman sağa veya sola çekme sorununuz yoksa rot ayarı yaptırmanıza gerek yok.
Kalkışta gaza yüklenince titreme oluyorsa, diğer viteslerde de deneyin. 2 3 veya 4. Viteste gaza yüklenince titreme oluşuyorsa akslarda sorun var demektir. Yüksek hızlarda sabit hızda ilerlerken titreme olmuyorsa balanslarda sıkıntı yok demektir
Direksiypnun rot ayarı yok onun farkındayım ama vakit olmadığı için yaptıramadım. Sadece kalkışlarda özellikle trafikte daha az gazla kalkıyorum titreme ondan kaynaklı sanırım yarın biraz daha fazla gaza basarak kalkış yapıp bir de öyle denicem. Yüksek hızda titreme yok. Çok teşekkürler hocam sağolun yarın sanayi yolları gözüküyor bana :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...