Köşe Yazıları

Mutualizm




İnsanlar, karşısındakinden ne kadar fayda sağlarsa o kadar başarılı hissediyor kendini. Ne yazık ki. Bu durumun en çok yaşandığı yer kuşkusuz iş dünyası. Bir başka nahoş huyumuz ise eleştiri kabul edememek. Peki bundan Oto-Park’a ne?

Malumunuz; test ettiklerimizin çoğu, firmaların basına tahsis ettikleri otomobiller. Kimi zaman onlar bize geliyor, kimi zaman biz onlara gidiyoruz araç temini için. Otopark.Com‘u herkesten ayıran temel unsur samimiyet. İzlediğiniz test videoları kayıtta olmadığımız zamandan farklı değil. Konuyu ufak ufak bağlayalım.

Dizel Golf 7 testimiz markanın viral reklamı ilan edildi. Ardından aynı arabanın benzinlisi ve Polo testinde Volkswagen düşmanı olduk! BMW 1 serisi testinde benzer durumları yaşadık. Neden bu ithamlara maruz kalıyoruz? Cevabı çok açık aslında: Hiçbir otomobile ayrıcalık tanımadığımız, her arabanın iyi yanını da kötü yanını da direkt söylediğimiz için. Kimi araba gerçekten özenilmiş, kimisi de sırf yapılmış olmak için yapıldığından ve biz de bunu dile getirmekten çekinmediğimiz için, şimşekleri üzerimize çekiyoruz. Çünkü amacımız taraf tutmak, iyi geçinmeye çalışmak için gerçekleri saptırmak değil.İyi yapılan, dürüst işin er ya da geç başarıya, saygınlığa ulaşacağına inanıyoruz.

Bu yolda ilerlerken yaşadığımız en büyük problem test aracı temini. Kimi markalar daha önce yaptığımız testlere bakarak incelememiz için araç vermeye gönüllü olmuyorlar. Şahsım adına bunun üç olası nedeni olduğunu düşünüyorum: İlki, bizim yaptığımız sert eleştirilerden çekinmek, olumsuz yorum duymak istememek. Diğeri, testlerimizi ‘beğenmemek’. Sonuncusuysa, istatistiklerimizi yetersiz görmek.

Nesnel verilere dayandırırsak, analiz sitelerine göre Türk otomobil portalları içinde ilk üçteyiz. Buradan insanların bizim yaptığımız incelemeleri, testleri severek ve ilgiyle takip ettikleri sonucuna ulaşmak hiç zor değil.

İncelemesini yapmamızı istediğiniz bir dolu otomobil mevcut. Emin olun her marka ile bu konuda görüşmeler yapıyoruz. Ancak yukarıda bahsettiğim pürüzler yüzünden süreç bazen yavaş ilerliyor, bazense hiç işlemiyor bile. Bu noktada daha neler yapabiliriz diye düşününce; ya testlerimizde kendimiz olmayı bırakıp otomobilleri pohpohlayacağız, ya da evrensel reytinge kavuşacağız ve ne dediğimiz değil, bir şey diyor olmamız önem kazanacak. Ancak biz objektif tavrımızı taviz vermeden sürdüreceğiz. Araç vermek istemeyen firmaların çelişkisi, sizin takdirinizde.

Eleştiri konusunu da irdelemekte fayda var. Kötülemek, değersizleştirmek ve karalamak ile, bir aracın rakiplerinden nesnel olarak geri kaldığı noktaları söylemek arasında bariz bir fark mevcut. Biz marka ayırt etmeden sadece model incelemesi yapıyoruz. Herhangi bir şirketin bir ürünü çok iyi diye diğer ürüne de öyle olacak şeklinde bir düşüncemiz yok, olamaz da.

Takipçi kitlemizin tarzımızı, tarafsızlığımızı kavradığına inanıyorum. Güvenilir olmak bizler için mutluluk verici. Elbette kimi zaman insanlar sözlerimizden şüphe ediyorlar. Ancak uzun vadede “haklıymışsınız” yorumları belirmeye başlıyor ve biz, doğru yolda olduğumuzu bir kez daha fark edip daha büyük bir şevkle bu oluşuma sarılıyoruz.

Arda Alpaslan

Hacettepe Üniversitesi'nde fizik mühendisliği okuyordum. Şu an ise Gazi Üniversitesi'nde Eknomi okuyorum. Otomobiller, motor sporları ve motosikletlerle ilgili sevgi, bilgi, kültür ve pratiğim, 8 yaşımda çıktığım karting pistleriyle başladı. Otopark ailesine katılarak da otomotiv ve basın dünyasına ilk adımımı attım. Farklı düşünerek, en güzel işleri beraber yapmak adına!

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu