Subaru’dan performans severlere WRX STI
Geçtiğimiz saatlerde Los Angeles Otomotiv Fuarı’nda basın açıklaması yapan Subaru Amerika, markanın performans amiral gemisi WRX STI’ın özelliklerini duyurdu.
Yeni bir platformda üretilecek WRX STI, çok daha basık ve çevik bir şasiye sahip olacak.
Servo destekli hidrolik direksiyon sistemi, dünyadaki en atik direksiyon ünvanını direksiyonun dönebildiği maksimum 2.5 turu 13.0:1 oranıyla döndürebilmesiyle kazanıyor. Önceki modelde direksiyon 2.8 tur dönebiliyordu ve bunu 14.5:1 çevirim oranıyla yapıyordu. Bu durum dört-çeker bir araç için kısmi bir torque-steering’in oluşabilmesi demek.
Subaru, Yeni WRX STI’da ön süspansiyonu geliştirmeyi de ihmal etmemiş. Geliştirilmiş direksiyon sistemi ön süspansiyona daha detaylı komutlar verirken karbon fiber ön aks da hafifliğiyle aracın yüksek viraj alabilme kapasitesine sahip olabilmesini destekler nitelikte. Ayrıca Active Torque Vectoring teknolojisiyle aracın torku hesaplanarak süspansiyonun ayarları dinamik olarak değiştiriliyor, bu ne kadar ESP ile benzer işlev gören bir teknoloji olsa da çalışma mantığının elektronikten daha uzak olması sürüşün daha rijit ve gerçekçi olmasını sağlayacak gibi görünüyor.
6000 devir/dk’da 305 beygir gücü ve 4800 devir/dk’da 393 Nm tork sağlayan yeni nesil BOXER motor, “segmentindeki en güçlü” olarak sunuldu. 2.5 lt hacim ve Dual AVCS (çift aktif silindir kontrol sistemi) teknolojisine sahip dört silindirli motor, turboşarj ile aşırı yüklenmiş. Maksimum statüde emme manifolduna 14.7 PSI’lik bir basınç uygulayabilen turboşarj, yeni nesil nitrojen fazlı intercooler ile geliyor.
Krank mili de nitrid ile güçlendirildiğinden yüksek devire dayanabilen motor aksamı, 6 ileri manuel şanzıman ile desteklenmiş. Launch Pack adlı paket satın alındığında vites yolları küçülen şanzıman aynı zamanda yarış kalkış desteği kazanıyor.
Launch Edition adı verilen özel yapım modelin üretimi sadece 1000 adet ile sınırlı olacak.
6 ileri şanzıman, motordan aldığı enerjiyi dört tekerleğe birden iletiyor. Nominal olarak torku 41:59 oranında bölen diferansiyeller, bunu Multi-Mode DCDD teknolojisi ile zemine göre dinamik olarak 50:50 oranına kadar değiştirebiliyor. Sistemin çalışmasında direksiyon açısı, gaz pedalı pozisyonu, devir, yanal merkezkaç ivmesi, savrulma kuvveti, frenleme ve ABS etkili. Helikal tipte sınırlı kayabilen ön diferansiyel ve TORSEN® tork hassasiyetli sınırlı kayabilen arka diferansiyel, çevik ve dinamik bir şekilde tork bölüm oranını değiştirebilirken virajlarda iç tekerleklerin kaymasını önlüyor. Sistemin en güzel taraflarından biri ise bu oranın sürücü tarafından istendiğinde manuel olarak belirlenebilmesi, tabii bunda da 50:50 üst limiti mevcut.
Gösterge panelinde 3.5 inçlik bir LCD ekranı yer alacakken aracın multimedya kontrolünü 4.3 inçlik LCD ekran sağlayacak. Açıkçası günümüz araçlarıyla kıyaslandığında küçük kalacak bu ekranın multimedya fonksiyonlarının yanında anlık performans verilerini ve istatistikleri sunacağı da belirtilmiş. İstenirse bu ekran 6.3 inçlik bir LCD ekran ile değiştirilebiliyor.
Kısaca özetlemek gerekirse, Subaru performans amiral gemisini multimedya açısından fazla geliştirmemiş olsa da performans teknolojilerini ilerleterek kendini tekrar kanıtlamak istiyor. Bu da Yeni WRX STI’ın daha adanmış olacağını gösteriyor.