Haberler

BMW ‘nin geleceği “Hibrit”te saklı




Japon, Koreli ve Amerikalı otomotiv üreticileri planlarını hibrit otomobiller üzerine yaparken bunların Alman arkadaşları ise tüm dikkatlerini dizel motor teknolojisine vermiş durumda. Tüm bu düşüncelere karşın Alman otomobil devi BMW, mpv ve 4 kapılı coupe karoserlerinin hibrit versiyonları üzerinde çalışmalar yaptığını açıklayarak, Alman otomobil üreticileri hakkındaki bu izlenimi ortadan kaldıracak gibi görünüyor.

Markanın en çok satan sedan’ı “3 Serisi”ne monte edilerek “3 serisi eDrive” ismiyle birlikte ilk olarak hayata geçirilmesi düşünülen sistem; 4 silindirli aşır beslemeli bir motor ve elektrik motorunun harmanlanması ile kullanıma sunulabilir. Bunların dışında “ActiveHybrid 3” isminde bir modelin daha çıkarılabileceği ve elektrik motorunun; 3.0 litre, 6 silindirli ve aşırı beslemeli bir motor ile birlikte kullanılabileceği de gelen bilgiler arasında. “3 Serisi eDrive”da kullanılacak olan sistemin; toplam gücü ve ne kadar zamanda şarj olacağı ile alakalı kesin bilgiler elimizde bulunmuyor ancak BMW, i3 ve i8 modellerinde kullandığı lityum iyon bataryaları ve elektrik motorları gibi komponentleri kullanacağını belirterek, model hakkındaki bazı soru işaretlerini ortadan kaldırdı.

Tüm BMW Grup modellerinin “BMW i”nin gelişmesine katkı sağladığını belirten BMW yönetim kurulu üyesi Herbert Diess, günümüz teknolojisinde kullanılan batarya hücreleri, elektrik motorları ve güç elektroniği gibi sistemlerin kendi “plug-in hibrit” modellerinde de kullanılacağını belirtti. Ayrıca: “Gücü elektrikle aktarmaya başladığımızda dünya genelindeki tüm müşterilerimize çok geniş kapsamlı bir deneyim sunmuş olacağız.” diyen Harbert Diess, BMW’nin bu konuda ne kadar istekli olduğunu da belirtmiş oldu.

BMW’nin “3 serisi eDrive” prototipini Fransa Miramas’ta müşterilerin beğenisine sunacağı belirtilirken kesin olmamakla birlikte “X5 eDrive”ın da tanıtılabileceği gelen bilgiler arasında.

Burak Yavuz

1985 Ankara doğumluyum. Fırat Üniversitesi Otomotiv Öğretmenliği mezunuyum.Şuan bir hava yolu şirketinde uçak yapısal teknisyeni olarak çalışıyorum. 6-7 yaşımdan beri arabalarla iç içeyim. 1992 yılından bu yana biriktirdiğim, otomobil dergilerinden oluşan geniş bir koleksiyonum var. Videolarını ve haberlerini beğenerek takip ettiğim otopark.com ailesine :"Nasıl yardımcı olabilirim?" düşüncesiyle katıldım. Kimi zaman mutluluğumuza kimi zaman da hüznümüze ortak olan otomobillerin, A noktasından B noktasına gitmeye yarayan vasıtalar olmadığını gösteren OTOPARK.com ailesinin bir ferdi olmaktan dolayı çok mutluyum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. bence hibrit ölü doğmuş olan bir teklonoji. nedeni ise yakıtla çalışan motoru elektirikli bir motorla destekleyeceklerine, tamamen elektirikli bir modeli jeneratör yardımı ile şarj edebilecek bir alternatif daha sağlıklı bir çözüm olmaz mı? üstelik güç ve tork üretmesi için gerekli olan hacimden de, orantısız ağırlık dağılımından da tasarruf edilecek. yani araçta güc üretmek için içten yanmalı motor olmayacak. onun yerine araca koyulan yakıt motora değilde mevcut bataryalara elektirik üreten bir içten yanlamı jeneratöre gidecek. sadece hibrit motorla kısa mesafe gitmek pratikte hayal ürünü. ama araç zaten elektirikli olacagı icin bataryası doluysa hem sıfır emisyonla hemde maksimum güçle hareket edebilecek. bazı markalar hibriti pas geçip bu projeyi hayata geçirmeye çalışıyor. bence doğru at bu at. bu arada ben sadece yorumumu paylasıyorum. şimdi biri kesin cıkıp dicek kos koca bmw bilmiyo bir sen biliyorsun diye. baştab söyleyeyimde sonra tatsızlık cıkmasın. gerci ben sallamam böyle tipleri ama neyse 😀

  2. Ben de kendi fikirimi paylasayim. Ilk olarak elektrik zaten gunumuzdeki teknolojinin izin verdigi olcude uretilen bir enerji. Depolanmasi ve kullanilmasi sirasindaki kayiplarla, zaten dusuk verimle uretiliyor olmasini da (hali hazirdaki temik santraller, nukleerler vs) eklersek pek guzel bir tablo cikmiyor karsimiza, eskiyen bataryalarin ve hucrelerin geri donusumu de cabasi. Ayrica islenmesi kiyasla daha verimli petrol hali hazirda varken piyasanin gereklilikleri, chevron vs. buyuk petrol devlerinin baskilari nedeniyle direk olarak yakit hucresi ve elektrik kulanilmiyor. Bence hybrid gunumuzde elektrikli motorlarin gelistirilmesi icin bir numarali yontem. Cok yakin gelecekte olmasada, benzinli motorlar kendini elektrikli veya hucreli kuzenleri icin feda etti diyecegimiz gunler gelecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu