Haberler

Fren olmazsa satışlar 650 bin




Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, yılın ilk çeyreğinde otomobil satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 43 artmasını geçen yıldan biriken taleplere ve seçim öncesi gelen yoğun talebe bağladı. Yılın ikinci yarısında satışların gerileyeceğini kaydeden Senyücel,  “Ekonomide ani fren olmazsa toplam otomobil pazarı yıl sonunda 650 bin adedi yakalar.” değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl otomotiv pazarı kur artışı, ÖTV zammı ve taşıt kredilerine getirilen kredi kısıtlaması yüzünden yüzde 12 oranında daraldı. 2014’ün ilk yarısında pazardaki küçülme yüzde 25 civarındaydı. Haliyle bu yılki artışın yüksek olmasında baz etkisi bulunuyor. Markanın D segmentinde VW Passat ve Ford Mondeo’nun rakibi Superb’in 3. neslinin tanıtımında konuşan Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, geçen yıl pazarın yılın ikinci yarısında hızlandığını kaydetti. Bu büyümenin hâlâ devam ettiğine dikkat çeken üst yönetici, haziranın ilk haftasındaki genel seçimler yüzünden alımların yoğunlaştığına dikkat çekerek, eğer seçimlerden sonra ekonomide ani fren yaşanmazsa otomobil pazarının 625-650 bin adet arasında gerçekleşeceğini ifade etti. Otomobil pazarının ilk 3 ya da yüzde 43 büyümesine rağmen kendilerinin yüzde 130’luk bir büyüme yakaladıklarına dikkat çeken Senyücel, pazardaki büyümenin gerekçeleri olarak şunları da sıraladı: 2014 model değişim yılı olduğunda çok sayıda yeni modelin piyasaya sürülmesi talebi artırdı. Diğer taraftan otomobil fiyatlarına yapılan zammın döviz kurundaki artışın altında kalması da artışta etkili oldu. Döviz ve diğer finansal enstrümanlardan elde edilen gelirlerin bir kısmının konut, bir kısmının da araç alımında kullanılmasını da bir diğer etken olarak gösteren Genel Müdür, tüm bunların mayıs ayını daha da hareketlendireceğini vurguladı.

Oto markalarının tamamında yılın ikinci yarısının daha durgun geçeceğine dair kanaat olduğunu belirten Tolga Senyücel, “Ekonomik anlamda ikinci altı ayda ani bir frenleme olursa her marka kadar nasibimizi alacağız.” diye konuştu. Marka olarak ise 2014’ü 14 bin 500 adetlik satışla kapattıklarını hatırlatan Senyücel, “2015 hedefimiz 16 bin 500, ancak bu rakamın üzerine çıkma potansiyelimiz var.” dedi. Skoda, satışların yüzde 22’sinin filodan gelmesini bekliyor. Bunun yüzde 65’i Octavia’dan yüzde 25’i Superb’den, yüzde 10’u da Rapid’den gelecek.

Türkiye yeni Superb’de Avrupa lideri olacak

Çek üreticinin amiral gemisi olarak kabul edilen Superb’den beklenti yüksek. Yüce Auto’nun distribütörü olduğu Skoda’nın Türkiye Genel Müdürü Tolga Senyücel, yıl sonunda yarısı ağustosta Türkiye’ye gelecek olan 3. nesil olmak üzere 4 bin 500 adet Superb satacaklarını söyledi. Rusya’da satışların gerilediğinin altını çizen Senyücel, böylece Skoda’nın Avrupa pazarları içinde en fazla Superb satılan ülke olacağını aktardı. Bugüne kadar tüm dünyada 750 bin adet satılan Superb, Türkiye’de ilk kez, 22-31 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek İstanbul Autoshow 2015’te tanıtılacak. Dengi Passat’tan ortalama yüzde 10 civarı daha ucuz olacak yeni Superb, yüzde 30 yakıt tasarrufu ile dikkat çekiyor. Aracın 125 beygir gücündeki 1,4 litre TSI motor seçeneğinin başlangıç fiyatı 65 bin lira civarında olacak. 1,8 litre TSI motoru 150 ve 180 HP, 2.0 litre TSI ise 220 ve 280 HP güç üretecek. Aracın 1,6 litre ve 2,0 litre dizel seçenekleri de bulunuyor.

Kaynak: Zaman

Burak Musa YAVUZ

burakmusa@otopark.com

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Mitsubishi Spacestar bile olmuş 50 bin; bugünkü koşullarda özellikle sıfır araç sahibi olmak zengin işi, benzini, servisi cabası.

  2. Siz o şom ağzınızı açın ki “vergileri yüksek, ama el mecbur” gören maliye bakanı vursun ötv’yi benzine-mazota …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu