Yerli otomobil 4 model olacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kanal 24’te katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Yerli otomobil çalışmalarına ilişkin soru üzerine Işık, üç tip araç olacağını ancak menzili uzatılmış elektrikli araca yoğunlaştıklarını söyledi. Işık, yürütülen çalışma sonucunda içten yanmalı motor seçeneğini de gündeme aldıklarını belirterek, “Yani bildiğimiz benzinli, mazotlu motor seçeneği olacak ama ‘biz bu alanda iddialıyız’ demiyoruz. O bir seçenek olarak duruyor ama özellikle odaklandığımız alan menzili uzatılmış elektrikli araç” diye konuştu.
Üçüncü alternatifin ise sadece elektrikli araç olduğunu anlatan Işık, şunları kaydetti:
“Yani bu çalışma aslında tek bir modele odaklanmadı. Bir taraftan içten yanmalı motor, bir taraftan sadece elektrikli olacak ama ticarileşmesinde de Ar-Ge noktasında da yoğunlaştığımız, menzili uzatılmış elektrikli araç olacak. Bir istatistik yapılmış, İstanbul’da insanlarımız aracıyla günde ortalama yaklaşık 25 kilometre yol yapıyor. Bu araç 80-100 kilometre güvenle, elektrikli bataryasıyla rahatlıkla yol gidebiliyor. Bunun anlamı şu; diyelim ki bir ay siz İstanbul’dan, İzmit’ten Kocaeli’nden çıkmadınız, o bir ay günlük 2 liralık, 3 liralık şarj maliyetiyle rahatlıkla gezebileceksiniz. İnsanlar şehir içi için ayrı, şehirlerarası için ayrı araç kullanamayacağına göre; diyelim ki bir işimiz çıktı İzmit’ten Ankara’ya gitmek durumundayız. O zaman da 80-100 kilometre güvenle gittikten sonra, aracın bataryası zayıflamaya başlayınca arkada küçük bir jeneratör olacak ve o jeneratör, batarya zayıfladığı zaman hem aracın motorlarını besleyecek hem de bataryayı şarj edecek. 15-20 dakikada şarjı bitince, tekrar bataryayla gideceksiniz ve benzinin, mazotun, LPG’nin olduğu her yere güvenle yolculuk yapabileceksiniz.”
“İLK ETAPTA 4 MODEL OLACAK”
Işık, yerli otomobil üretimine ilk etapta dört modelle başlayacaklarını bildirdi.
Ağustos ayında bu dört modelin de prototipinin çıkacağını belirten Işık, gelecek yıl ise üretilecek filonun her türlü testlerinin yapılacağını ve 2020 yılından önce seri üretimin başlayacağını kaydetti. Bakan Işık, “Marka olacaksanız her segmente hitap etmeniz gerekiyor. SUV olacak, cip olacak, sedan olacak, hatchback olacak. Dört ayrı modelle başlanacak ama daha sonraki modeller sürekli geliştirilecek. Burada hedefimiz, bir markanın piyasada kalıcı olarak var olması” dedi.
Yerli otomobilin isminin ne olacağına ilişkin soru üzerine de Işık, şu anda bir isim belirlemediklerini ancak hedeflerinin, güçlü bir markayı Türk ismiyle çıkarmak olduğunu ifade etti.
“Siz de yerli otomobil kullanacak mısınız?” sorusu üzerine de Işık, “Allah nasip ederse kullanacağım. Normal kullanım izni çıkarsa, filo üretiminden bir tanesini alıp makam aracı olarak kullanmak isterim” dedi.
Kaynak: AA
Önce bir tane sağlam çıkartsınlar da, 4 neymiş. pehhhhh
komik
Çok biliyorsunuz. Durun belki ortaya güzel bişey çıkacak. Devrim arabaları da sizin gibi zihniyetler yüzünden iptal edildi. Milletimiz ne yazık ki lafa gelince mangalda kül bırakmaz. Ama icraat sfır…
Devrim arabalarını yaparken amaç “araba” yapmaktı, iktidarda kalmak değil. Bunca zamandır akılları neredeydi. Siyasete girmese daha da derinleştiririm yazdıklarımı da gerek yok. Toplumdan tamamiyle kopmayan bir insan kolayca anlayabilir bunların amacını.
askeri ücret 5 bin tl olacakdan daha usturuplu bi yalan en azından 😀
Asgari.
Makam aracı olarak almayı düşünüyor 😀
Düşüncelerine katılıyorum, sen yine de açık, açık yaz dostum okuruz. Okusun herkes 😀
bir model üretsinler yeterli dört taneye gerek yok
Bunu söylüyor olduğunuza göre iş dünyasında baya bi tecrübeli olmalısınız.
ne desem gg.
1961 yılında yapmıştı N.Erbakan seçim geliyor ya sallamaya devam. Oturdukları yerden %90 Ötv %18 Kdv ile bedavadan alıyor devlet parayı yapacaklarına %1 bile itimadım yok.
Tamam da arkadaşlar cumhurbaşkanı tam 4 yıldır bir babayiğit arıyorum demiyor mu elimizi taşın altına atmamız lazım. %90 ÖTV içinde tabi ki alınacak benimde hoşuma gitmese de dışarıya döviz akıtıyoruz yok yere biz düşmanı bu kadar çok olan bir ülke olarak kaybetme lüksümüz yok. İnsan olana 1.6 motor yeter biz zevklerimiz uğruna bu ülkenin sıcak parasını dışarı akıtmayalım diye var o ötv oranı.
Yerli tank yapamazsın demişti tıpkı sizler gibi almanlar fakat 6 yılda dünyanın en iyi leopar tanklarından daha iyi altay ı yaptık ve seri üretime geçirdik. Ülkemize güvenelim tabi ki 2020 de bir bmw çıkmayacak fakat bir renault olacaktır. bir megane bir fluence bir transit bir linea neden yapamayalım ki.
Otomobil yada uçak üretmek zor işler değil, önemli olan serbest piyasada tutunabilmek. Bu işler devletin yapacağı işler de değil, olmamalı da. Devlet en fazla teşvik verir, kontrol eder. Mesele bizde bitiyor, hazıra oturmaya, kolay yoldan para kazanmaya yönelik bir milletiz malesef. Risk almadan bu işleri başaramayız. Dünya çapında da, Türkiye’de de bu alanlarda çalışan kaliteli mühendislerimiz de yok değil. Konu hakkında yapılan siyasi propagandalar farklı bir mevzu, yeri burası da değil.
bu nasıl açıklama Allah aşkına ya ahahah. küçük bir jenaratör olabilir demiş ahhahahaha. rezalet. arkadaşlar bu açıklamayı okuyup da ümitlenen var mı aramızda? yoktur değil mi? nolur yoktur olsun ahahahah. “menzili uzatılmış bir araç” demiş sayın bakanımız, demek ki ortada bir araç var, onun menzilini uzatmaya çalışıyorlar, jenaratörle falan, buradan çıkarsınız izmire gidersiniz falan 20-25 dakikada şarj olur falan, 2 – 3 lira falan, makam aracı olarak da kullanırım falan. ben sayın bakanımızın AR – GE ne demek onu bildiğinden bile şüpheliyim.
araç ismine önerim Fikri Işık bakanımızın babasının ismi “TEVFİK”tir.
bizde dizel jeneratör var honda , kendi arabama taktım menzil uzatıyorum 😀 “Cip” nedir yahu ? Daha otomobil kategorilerinden haberleri yok .