Dikkat ÇekenlerHaberler

Bir otomobilin olmazsa olmazı




Araç kullanırken aracın motor ve yol gürültüsünü duymamızı azaltan, ruh halimizi değiştirebilen, neşemize neşe katan, kalitelisi olduğunda bizi şımartan ses sistemleri bu haberimizin konusu olacak. Bazılarımız aracın motor ve egzoz sisteminden gelen sesleri kaliteli bir müzik sistemine tercih edebilir. Fakat bu sesleri genellikle spor otomobillerin çıkardığını düşünürsek, kaliteli bir ses sistemine sahip bir spor otomobile göre oldukça ulaşılabilir olacaktır. Otomobiller ve kullandıkları ses sistemlerine gelin birlikte bakalım.

AUDI VE BANG & OLUFSEN: Audi ve Bang & Olufsen firmaları ‘teknoloji ortağı’ olarak bilinir fakat güncel Audi modellerinde Bose ses sistemleri de yer alıyor. Bahsettiğimiz sistemlerin ucuz olduğunu iddia edemeyiz. Yeni Audi A8’inizi Bose surround ses sistemiyle sipariş etmek size pahalıya patlayacaktır. Bununla yetinmek istemezseniz Bang & Olufsen’in ürettiği Advanced Sound System isimli opsiyonu da tercih edebilirsiniz. Bu sistemde her biri kendinden amfili olan ve her biri özel olarak yerleştirilmiş 14 adet hoparlöre sahip oluyorsunuz. Dahası, bu komponentler kendi yuvalarına sahip oldukları için gürültü kirliliği de azalıyor. Yani Simply Red dinleyebilirsiniz, kimsenin ruhu duymayacaktır.

BENTLEY ve NAIM: 2008 yılının Şubat ayında Bentley ve ses uzmanı olan İngiliz firması Naim güçlerini birleştirdi. Amaç otomobil içinde ‘gerçek’ müzik tecrübesi yaşatmaktı ki Naim’in kapı panellerinin ses baskısı altındaki davranışlarını ve kabindeki ses dalgası yayılımını incelemesi, iki firmanın da bu işi ne kadar ciddiye aldığını gösterdi. Ayrıca rafta bulunan bir amfi yerine Bentley için özel bir amfi geliştirildi. Sistem +70 ve -40 dereceler arasında test edilen altı katmanlı bir karta sahip. Yani çalışıyor.

LAND ROVER VE MERIDIAN: Her şey Range Rover Evoque ile başladı ve gittikçe ilerledi. Şu an en üst donanımlı bir Range Rover veya Range Rover Sport aldığınızda Meridian ürünü bir ses sistemine sahip oluyorsunuz.

JAGUAR VE MERIDIAN: Land Rover, Meridian’a geçince, Jaguar için başka bir şans kalmadı. Standart ses sistemine sahip olan bir F-Type’ta 180 watt gücünde, altı hoparlörlü ve sekiz kanallı amfiye sahip bir sistem bulunuyor. Meridian Surround Sound System isimli opsiyonu aldığınızda ise güç 770’e, hoparlör sayısı 12’ye, amfideki kanal sayısı 16’ya çıkıyor.

FIAT VE BEATSAUDIO: Fiat genç kesimin kalbini çalabilmek için birçok otomobilinde opsiyonel olarak BeatsAudio yapımı ses sistemleri sunuyor. Öyle ki, Fiat’ın 500L Beats Edition isimli bir otomobili bile var. Bu araçta Dr Dre isimli birinin zevkine göre ayarlanmış bir ses sistemi yer alıyor. Bunun ne anlama geldiğini biz de bilmiyoruz.

LEXUS VE MARK LEVINSON: Premium ses sistemleri üreten firma, diğer otomobil markalarının Mark Levinson ürünlerini taşıyacak kadar yüksek sürüş kalitesi sunmadığını iddia ediyor. Premium Audio isimli opsiyonda özel olarak imal edilmiş hoparlörler (hoparlör sayısı modelden modele değişebiliyor) ve dijital surround sistemi bulunuyor. Dahası bu opsiyondaki hoparlörlerin aynı enerjiyle diğer hoparlörlerden iki kat daha fazla ses verdiği söyleniyor. Auto Volume System isimli özellik ise radyo istasyonu yahut şarkı değiştirirken içerideki sesi otomatik olarak ayarlıyor.

FORD MONDEO VIGNALE VE SONY: Fazlasıyla ışıltılı bir otomobil olan yeni Ford Mondeo Vignale’de Sony’nin dijital radyosu ve yüksek kaliteli 12 adet hi-fi hoparlörü standart olarak sunuluyor. Peki bu sistem, listemizde yer almayı hak ediyor mu? Belki hayır. Ne var ki, firmanın Aktif Gürültü Önleme isimli sistemi motor sesini üç farklı mikrofonla ölçümleyip, kabine ters etki yaratacak ses sinyalleri yollayarak iç mekandaki huzuru artırıyor. Akıllıca değil mi!

JEEP VE HARMAN KARDON: Jeep, Harman Kardon markasına diğer bütün üreticilerden daha bağlı bir firma. Yüksek kaliteli ses sistemi Grand Cherokee Summit ve SRT modellerinde standart geliyor. 19 adet GreenEdge hoparlöre sahip olan sistem, 825 watt gücünde bir amfiyle birlikte çalışarak en sevdiğiniz albümün tadını sonuna kadar çıkarmanızı sağlıyor.

LAND ROVER VE HARMAN KARDON: Eski ve güzel günlerde Land Rover size ses sistemi konusunda seçenekler sunardı. Firmanın Harman Kardon’la olan ortaklığı 15 yıl öncesine dayanıyordu ve en donanımlı Discovery ve Range Rover modellerindeki ses sistemleri Harman Kardon logosu taşıyordu. 2010 yılında ortaklık bozuldu ve İngiliz üretici Merdian Audio, Land Rover modelleri için ses sistemleri geliştirmeye başladı.

MERCEDES-BENZ VE BURMESTER: Burmester benzer bir ilişkiyi Mercedes-Benz ile de kurmuş olmanın tadını çıkarıyor. İki firma 2009 yılında birlikte çalışmaya başladı ve High-End 3D Surround-Sound System isimli opsiyon ilk olarak tamamen yenilenen S-Serisi’nde sunuldu. Burmester tecrübesini yeni C-Serisi’nde yaşadık ve ses kalitesinin çok iyi olduğunu söyleyebiliriz fakat hoparlörlerin ucuz görünümünden doğrusu pek hoşlanmadık.

ASTON MARTIN VE BANG & OLUFSEN: Bir Aston Martin kullanıyorsanız, direksiyon başında dinlemeniz gereken tek şey V12 motorun sesi değil midir? Tamam, bu eski klişeyi daha fazla sürdürmeyelim. Aston Martin konforunu yaşarken birkaç şarkı dinlemek herkesin hoşuna gidecektir. Bang & Olufsen BeoSound isimli ses sistemi oldukça üst düzey bir ürün. Düşünün ki geçtiğimiz ay Bang & Olufsen, otomotiv tarafıyla ilgili planlarını 106 milyon sterlin karşılığında Harman’a sattı. Bu satışın etkilerini önümüzdeki yılların otomobillerinde ilginç biçimlerde deneyimleyebiliriz.

ROLLS-ROYCE – ÖZEL ÜRETİM: Başka bir firmanın ses sistemini kullanmak Rolls-Royce’a göre değil. Rolls-Royce, Wraith’in gelişim sürecinde bir ses sistemi ortaklığı yapmak yerine 1300 watt gücündeki 18 hoparlörlü kendi özel sistemini geliştirdi. Bunda şaşılacak bir şey yok çünkü Rolls-Royce’tan bahsediyorsak, olayın özünde daima özel üretim vardır.

VOLVO VE BOWERS & WILKINS: Yeni Volvo XC90 her bir detayıyla kalite standartlarını yükselten bir otomobil ki konu ses sistemine geldiğinde kural yine bozulmuyor. Bowers & Wilkins yukarı yerleştirilen hoparlör teknolojisini bir otomobile ilk kez Volvo ile uyguladı. Camlarda oluşan dalgalanmayı azaltan bu teknolojiyi akşam yemeğinde arkadaşlarınıza anlatabilirsiniz. Fakat kız arkadaşınızla ilk buluşmanız için kullanılabilecek bir muhabbet olduğunu düşünmüyoruz.

MASERATI VE BOWERS & WILKINS: Bowers & Wilkins üst düzey ses sistemleri üreten ve merkezi Worthing’de bulunan bir İngiliz firması. İki üretici arasındaki ortaklık geçen yıl ortaya çıkan P5 Maserati Edition Mobile Hi-Fi isimli kulaklıkla duyurulmuştu.

LAMBORGHINI VE MONSTER: 2013’te ortaya çıkan Lamborghini Veneno normal bir süperspor değildi. Lambo bu otomobili ‘yolda giden yarış prototipi’ olarak tanımlıyordu. Aracın 4.5 milyon dolar değerindeki üstü açık versiyonunda Pure Monster Sound isimli bir ses sistemi kullanıldı ki bu sistemin ayarları Dr Dre ile ün yapmış Noel Lee tarafından yapıldı. Monster teknolojisi otomobili satın alabilen dokuz şanslı insana her an ‘canlı müzik’ keyfi sundu.

LEXUS LFA VE YAMAHA: Şimdi bambaşka bir boyuta geldik. Lexus, LFA’nın 4.8 litrelik V10 motorundan en güzel sesi alabilmek için Yamaha’nın müzikal enstrüman departmanı ile ortaklık kurdu. LFA’nın şef mühendisi Haruhiko Tahahashi, araçtan ‘bir meleğin çığlıkları’nı duymak istediğini söyledi ve Yamaha mühendisleri çözümü özel tasarlanmış bir emme manifoldu kapağında buldu.

PORSCHE VE BURMESTER: Burmester High-End Surround isimli ses sistemi bütün Porshe modellerinde opsiyonel olarak sunuluyor. Bu sistemi Panamera’nıza aldığınızda 1000 watt’tan daha güçlü bir çıkışa sahip olan 16 kanallı bir amfiye, 16 adet hoparlöre ve 300 watt’lık D sınıfı bir amfiyle birlikte çalışan bir aktif subwoofer’a sahip oluyorsunuz. Porsche bu sistemdeki sesin ‘doğal ve ruhani bir doku’ sunduğunu ve rakipsiz olduğunu iddia ediyor.

BMW VE BANG & OLUFSEN: Bang & Olufsen high-end Surround Sound System isimli ses sistemi, bir M3 veya M4 kullanmıyorsanız, altınızdaki BMW’de duyabileceğiniz en güzel tınıları üretiyor. BMW bu sistemin herhangi bir otomobili ‘dünyanın en iyi konser salonlarından birisi’ne dönüştürdüğünü iddia ediyor. Hadi ama, yeni 7 Serisi büyük ama bir konser salonu kadar büyük görünmüyor.

KAYNAK: msn.com

Onur KALENDER

1985 doğumluyum. Otomobillere olan sevdam ilk hatırladığım otomobil olan Volvo 360 ile başladı. Geceler boyu uykusuz otomobil dergilerini ezberlemem, kendi tasarımlarımı yapmam ve son olarak da otopark ailesine katılmamla devam ediyor.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Bu piyasaya girmesini istediğim firmalardan bir kaçı.

    Klipsch: Dinamik müziklerin ağa babası.Metalik, güçlü ses.Arabada elekronik ya da Rock – Metal dinleyenleri sevinçten ağlatır.

    Monitor Audio: Akustik müziklerde gitarın tınıları adeta konuşur.Country, klasik Rock dinlemek büyük keyif.

    Kef: Caz dinlemeyi en sevdiğim marka.

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu